Hur mycket behöver du låna?

Ange önskat belopp ovan och vi hjälper dig att hitta det lån som passar bäst för dig och med lägsta möjliga ränta.
Låneansökan - Hur går det till?

Idag är det enkelt att göra en låneansökan jämfört med förr i tiden. Förr var man tvungen att gå in på sin bank och boka ett möte med en banktjänsteman. Väl där fick man tillsammans med bankmannen gå igenom sin privatekonomi och fylla i en skriftlig låneansökan. Banken skapade då också en lånekalkyl med låntagarens inkomster och utgifter och man gjorde också noggranna beräkningar på ifall låntagaren skulle klara av att betala tillbaka lånet samt vilken månadskostnad låntagaren skulle klara av att betala. Det kunde ta ett par dagar innan man fick besked på om låneansökan gick igenom eller inte och efter det så tog det ytterligare några dagar innan man hade pengarna på sitt konto. Eftersom proceduren för att ansöka om lån var så krånglig så var det inte aktuellt att gå runt bland olika banker och jämföra lånevillkoren, utan man tog vanligen den bank man redan hade.

Låneansökan idag

Idag är det annorlunda att göra en låneansökan. Visserligen kan man gå in på banken och göra en ansökan än idag och i praktiken går låneansökan till på samma sätt då, genom att man tillsammans med bankpersonal fyller i en låneansökan och en lånekalkyl. Dock fyller man i den direkt på datorn och där kan man laborera med olika alternativ när det gäller ränta, amortering och månadskostnad för att hitta det bästa alternativet för låntagarens ekonomi och situation. Beskedet kommer också snabbare idag, ofta kan man få veta direkt ifall man kan få ta ett lån eller inte och pengarna kommer oftast in redan dagen därpå om lånet blivit beviljat. Man kan också ansöka om lån via telefon, sms eller via internetbank om man redan är kund hos den aktuella banken.

Ansök om lån på Internet

Något som definitivt har underlättat för låneansökan är internet. Idag kan man ansöka om lån via internet. Där fyller man i låneansökan på egen hand. Den är väldigt förenklad jämfört med tidigare och oftast behöver man bara ange sina personuppgifter, personnummer och några enkla frågor angående sin privatekonomi. Man måste förstås också ange vilken summa pengar man vill låna. Även på internet kan man laborera med olika alternativ när det gäller lånesumma, ränta, amortering och månadskostnad. Man kan skapa sin egen lånekalkyl där man tar hänsyn till sina faktiska kostnader och på så sätt kan man verkligen förbereda sig och noggrant kolla upp ifall man har råd att ta ett lån eller inte.

Att låna pengar

Det finns olika typer av lån och det ställs olika krav på låntagaren vid de olika slags lånen. För att bli beviljad lån krävs ofta att man har en fast anställning, en regelbunden inkomst, att man har en viss årsinkomst som minimum, att man saknar betalningsanmärkningar samt att man varit svensk medborgare under de senaste åren. Vissa lånegivare beviljar dock lån även till personer med betalningsanmärkningar eller personer som saknar fast inkomst. Genom att ha en medlåntagare eller genom att teckna ett återbetalningsskydd så kan man öka sina möjligheter att få låna pengar.

Lånelöfte

Istället för att teckna ett lån direkt kan man börja med att ansöka om ett lånelöfte. Det innebär att banken ger en garanti på att du får låna en viss summa pengar från dem. Det gäller i ett år och är inte bindande. Ett lånelöfte är bra att ha inför att man ska köpa bostad. Då vet man att man har ett löfte om att få låna pengar när man väl bestämmer sig för ett aktuellt hus. Blir det budgivning vet man också redan från början hur långt man kan sträcka sig. Ett lönelöfte ansöker man om på samma sätt som en vanlig låneansökan.