Snabblån

Snabblån – lån för mindre behov

snabblan

Hos oss kan du jämföra snabblån från ledande kreditinstitut och långivare. Dessa långivare erbjuder lån för dig som behöver pengar snabbt och inte behöver låna särskilt mycket. Ansöker du om snabblån hos någon av de listade långivarna så kan du ha pengarna på kontot redan samma dag. Detta då många av kreditinstituten tillämpar direkt utbetalning av snabblån. Utbetalning sker då omedelbart efter det att du fått din låneansökan beviljad. En förutsättning för direkt utbetalning är att du har konto i någon av de banker som långivaren är ansluten till.

Hos oss hittar du långivare som erbjuder snabblån utan UC. En låneansökan ger dig således ingen förfrågan i ditt UC register. Istället använder man Bisnode och Creditsafe när man inhämtar kreditupplysningar. På så sätt slipper du drabbas av en sämre kreditvärdighet när du ansöker om ett snabblån. Vidare så har du möjlighet att låna med betalningsanmärkningar. Du har även möjlighet att låna mindre belopp än du har om du väljer ett privatlån.

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
2 - 82 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
51,95-77,75%
i
Räkneexempel: Ett uttag om 15 000 kr/12 mån/12 aviseringar/Uppl.avg. 280 kr/Avi.avg. 45 kr (45x12, totalt 540 kr)/1 st Uttag.avg 95 kr/Månadsbelopp 1 786 kr (snitt)/Totalbelopp 21 412 kr/Rörlig ränta 39,8 %/ Effektiv ränta 58,51 %.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
- mån
Utan UC
Ja
Startavgift
485-895 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5%
i
En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 5000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
265,5%
i
Följande uppgifter gäller för lån på 5000 kr med löptid 1 månad. Uppläggningsavgift 395 kr, administrationsavgift 0 kr, nominell bunden ränta 39 %, effektiv ränta 265,5 %, totalt att återbetala 5570,34 kr (5570,34 kr per en månad).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Vad är ett snabblån?

snabblån

Ett snabblån är ett lån som både går snabbt att ansöka om men som också betalas ut snabbt. Den snabba processen som denna typ av lån är kopplad till har kommit att bli väldigt uppskattad bland låntagare. Snabblån är främst utformade för att täcka mindre behov som kan uppstå i vardagen. Behöver du låna långsiktigt så är det alltså inte denna typ av lån du ska ansöka om. Ett snabblån är nämligen en högkostnadskredit med en hög effektiv ränta. Och precis som att lånet går att få snabbt så ska det även återbetalas snabbt. Inte sällan ligger löptiden på sådana här lån mellan 1-3 månader. Det ska dock sägas att det finns snabblån i form av kontokrediter som har en mer flexibel återbetalning.

Eftersom snabblån har en hög ränta så bör lånet enbart ses som en tillfällig lösning när man verkligen behöver pengar snabbt. Lånet lämpar sig exempelvis när man plötsligt ställs inför en oväntad utgift, om bilen hastigt går sönder eller om man vill ta del av ett tidsbegränsat erbjudande. Vill du undvika att behöva ta ett snabblån i situationer som dessa så rekommenderar vi dig att bygga upp en buffert. Genom att spara undan pengar varje månad har du en buffert som du kan använda när oväntade utgifter uppstår. Då kan du undvika den höga ränta som snabblån är kopplade till.

Mindre lån som inte kräver UC

Något som är gemensamt för de flesta snabblån är att det handlar om lån utan UC. Det är också en av anledningarna till att lånet blivit så populärt bland svenskar. När du tar ett snabbt lån hos en av de långivare som finns listade ovan så slipper du att få en förfrågan i din UC. Detta då långivare som erbjuder snabblån använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Oftast handlar det om företag så som Creditsafe, Bisnode och Safenode. Informationen som långivaren får ut om dig genom att ta en kreditupplysning hos dessa företag skiljer sig inte åt från den information man kan få från UC. Skillnaden är att en förfrågan hos ovannämnda bolag inte kommer att påverka din kreditvärdighet. Du får ingen förfrågan i din UC och storbankerna kan således inte se att du ansökt om lånet.

Nu kanske du undrar vad en förfrågan mer eller mindre i UC gör för skillnad? Men faktum är att det kan göra stor skillnad för den som i framtiden vill ta ett större privatlån eller bolån. Att ha många förfrågningar kan nämligen leda till att man får avslag från större banker och låneinstitut. Detta då många förfrågningar tenderas att ses som ett tecken på en dålig återbetalningsförmåga. Det är fortfarande möjligt att låna med många UC förfrågningar men chansen att bli beviljad lån minskar. Dessutom kan många förfrågningar leda till att man får högre ränta och sämre villkor på de lån man väl blir beviljade.

Snabblån med betalningsanmärkningar

En stor skillnad mellan långivare som erbjuder snabblån och långivare som erbjuder större blancolån är hur man ser på kreditvärdighet. När du ansöker om ett större privatlån hos någon av de ledande bankerna eller låneinstituten i Sverige så är kraven på låntagare i regel ganska höga. Bland annat är det inte alltid som låntagare med betalningsanmärkningar eller många förfrågningar blir beviljade lån. Man har en tendens att fokusera på låntagarens ekonomiska historik snarare än den nuvarande situationen. Med anledning av detta är det många svenskar som blir nekade lån. När det gäller kreditgivare som erbjuder snabblån så är synen på kreditvärdighet något mer flexibel. Här väljer man att se på din nuvarande situation istället för att grotta ned sig i vad som hänt tidigare. Med anledning av detta är det ofta möjlighet att få ett snabblån med betalningsanmärkningar. Många aktörer accepterar låntagare med både en och flera betalningsanmärkningar. Dock bör dina anmärkningar inte vara nya om du vill bli beviljad ett snabblån. I många fall accepterar långivarna betalningsanmärkningar om dessa inte är nyare än sex månader.

Hur många betalningsanmärkningar som accepteras varierar mellan de olika lånebolagen. Men vissa aktörer godtar låntagare med upp till sex betalningsanmärkningar. Du får däremot inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden om du vill bli beviljad ett snabblån. Då bör du istället se över alternativen för omstartslån. Med ett omstartslån har du möjlighet att låna med skuld hos Kronofogden och på så sätt få hjälpt att ta dig ur skuldfällan.

Frågor & Svar om snabblån

Hur snabbt får jag lånet utbetalt?

Kan jag ta ett snabblån med betalningsanmärkningar?

Hur fungerar snabblån?

Finns det snabblån utan ränta?

Kommer min kreditvärdighet att påverka vilken ränta jag får?

Är snabblån detsamma som smslån?

Krav och villkor för snabblån

Är du intresserad av att ta ett snabblån så bör du först se efter så du når upp till de krav och villkor som långivaren ställer. Alla lånebolag har olika grundkrav och det är därför bra att ha koll på dessa innan du skickar in en låneansökan. Oavsett vilken kreditgivare du vänder dig till för att ta ett snabblån så är kraven betydligt lägre än för ett större privatlån. Nedan kan du se vanligt förekommande krav för den som vill låna snabbt.

  • Folkbokförd i Sverige
  • Minst 18 år gammal
  • Tillgång till BankID
  • Inkomst av något slag
  • Svensk medborgare
  • Inte några aktiva skulder hos Kronofogden

Även om många långivare har krav på inkomst så brukar inkomsten inte behöva vara så hög. Vidare behöver man inte vara fastanställd utan det räcker ofta med inkomst från timanställning, sjukpenning, a-kassa eller pension.

Jämför snabblån

Hur ansöker jag om ett snabblån?

Så ansöker du om ett snabblån

Att ansöka om ett snabblån är mycket enkelt och allt sker helt digitalt via din dator eller mobiltelefon. Låneansökan finns tillgänglig direkt på långivarnas hemsidor där du får ange hur stort belopp du önskar låna samt vilken löptid du vill ha på lånet. Det vanliga är att du kan välja ett lånebelopp mellan 1000-45 000 kr. Återbetalningstiden du får välja på kan variera och när det gäller mindre lånesummor så ska återbetalning vanligtvis ske redan månaden efter. Det är därför viktigt att du innan du lånar vet med säkerhet att du klarar att hantera den korta löptiden på lånet. När du valt hur mycket du vill låna får du gå vidare med din låneansökan genom att ange dina person- och kontaktuppgifter. Därefter följer några sedvanliga frågor om inkomst, skulder och betalningsanmärkningar. När hela ansökningsformuläret är komplett får du identifiera dig med mobilt BankID.

Direkt efter att din ansökan om ett snabblån är inskickad gör långivaren en kreditbedömning. Man inhämtar då en kreditupplysning från Bisnode, Safenode eller Creditsafe. Därefter får du svar på din ansökan direkt på skärmen. Lånar du hos ett lånebolag med direkt utbetalning av snabblån så får du pengarna inom 15 minuter från det att du fått ditt lånebesked. Hos andra långivare kan utbetalningen dröja fram till nästa dag. Notera att utbetalning av lån enbart sker under långivarens öppettider. Men det finns långivare som håller öppet även under kvällar och helger. Du kan således låna snabbt oavsett vilken veckodag det är.

Oavsett om du ska ta ett snabblån på helgen, under veckan eller under en sen kväll så är det viktigt att du tänkt igenom beslutet väl. Att ta ett snabblån bör inte vara ett förhastat beslut trots lånets benämning. Det är viktigt att du kan betala tillbaks skulden i tid så du inte drar på dig extra kostnader.

Tänkvärt

Jämför alltid den effektiva räntan när du vill jämföra långivarnas kostnader för snabblån. I den effektiva räntan ingår alla lånets kostnader så som ränta, uppläggningsavgift och aviavgifter.

Lånebelopp och löptid

Hur stort snabblån du kan ta beror på vilken långivare du vänder dig till. Vissa kreditgivare låter dig enbart låna upp till 5000 kr snabbt medan andra tillåter en lånesumma mellan 1000-50 000 kr. Man ska dock akta sig för att låna alltför stora summor då den effektiva räntan är hög samtidigt som lånet ska återbetalas snabbt. Det är med andra ord både dyrt och riskfyllt för den som är osäker på hur den personliga ekonomin kommer att se ut framöver. Om du inte återbetalar ditt lån som du ska riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Även om vissa långivare erbjuder snabblån upp till 50 000 kr så är det inte säkert att den som ansöker om de högsta lånebeloppen beviljas ett sådant stort lån. Istället kan du få besked om att du tillåts låna men då en lägre summa. Andra långivare lånar bara ut de högsta beloppen till befintliga kunder som sedan innan påvisat att man har den åtetbetalningsförmåga som krävs.

Gällande löptiden för ett snabblån så är denna i regel kort. Det är också med anledning av detta som den effektiva räntan kan framstå som väldigt hög. Detta då den effektiva räntan som redovisas ofta baserar sig på ett års löptid. Men många gånger återbetalar man ett snabblån under så kort period som 1-3 månader. Det finns dock en del snabblån som har en längre löptid. Väljer du att ta ett snabblån i form av en kontokredit så är återbetalningstiden väldigt flexibel och du kan i stort sett välja löptid själv så länge du alltid återbetalar minsta tillåtna belopp.

Ränta på snabblån

Räntan på snabblån har varit omdebatterad i många år. Orsaken till detta är att många menar att räntan helt enkelt är oskälig i förhållande till lånets storlek och löptid. Under lång tid var marknaden för snabblån relativ oreglerad vilket gjorde att lånebolag i princip kunde ta ut vilken ränta och vilka kostnader som helst för ett snabblån. Sedan hösten 2018 finns det dock en lag för högkostnadskrediter som bland annat innebär att långivarna måste förhålla sig till ett räntetak och ett kostnadstak. Kostnadstaket innebär att lånets kostnader inte får överstiga 100% av lånebeloppet. Kostnader och ränta får alltså max utgöra lika stor summa som själva lånebeloppet.

När det gäller räntetaket så innebär det att lån räknas som högkostnadskrediter om den effektiva räntan är minst 30% högre än referensräntan. Detta innebär att de flesta långivare tar ut en ränta mellan 35-39%. Den effektiva räntan kan däremot vara betydligt högre då denna även innefattar kostnader så som uppläggningsavgift och aviavgifter.

För att du ska få en uppfattning om räntan och kostnaden för ett snabblån ger vi dig här ett exempel. Exemplet utgår från ett snabblån från Meddelandelån där den nominella räntan är 39%.

Lånesumman på 5000 kr återbetalas under 2 månader med två delbetalningar. Varje delbetalning ligger på 2859 kr och inkluderar nominell årsränta på 39%, uppläggningsavgift och aviavgifter. Totalt belopp att återbetala är 5718 kr och den effektiva årsräntan uppgår till 194,93%.