Lån till körkort

Låna pengar till körkort

Ett körkort är en bra investering till dig själv. Det underlättar såväl din vardag som chanserna till ett nytt arbete. Men likt de flesta utbildningar kostar det en slant att ta körkort. Det kan göra att många får stå över eller skjuta på utbildningen under en längre tid. Något som både kan minska chanser till arbete och ställa till med problem i det vardagliga livet. Men det finns hjälp att få. Här på Allt om Privatlån tipsar vi om tre olika sorters lån som kan hjälpa dig att snabbt komma igång med din körkortsutbildning. Nedan kan du jämföra lån till körkort i form av vanliga blancolån som inte kräver någon säkerhet.

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
- år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,94-30,00%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Stora kostnader för körkort

Låna pengar till körkort Det finns som sagt en hel del kostnader förenade med att ta ett körkort och pengarna springer snabbt iväg.  Det första du behöver att göra är att skaffa ett körkortstillstånd, det i sig kostar ingenting men du behöver komplettera din ansökan med en synundersökning vilket brukar kosta runt 100-200 kronor. När du fått ditt tillstånd är det dags att börja övningsköra. Väljer du att övningsköra privat måste din handledare först gå en introduktionskurs vilket kostar runt 300 kronor.

Nedan finner du de kostnader som kan uppstå i samband med att du ska ta körkort. Observera att siffrorna endast är cirkapriser och att det kan skilja sig mellan olika städer och bilskolor. Utöver nedanstående utgifter tillkommer även kostnad för teoribok och datorprogram.

Synundersökning*: 100-200 kr

Körlektioner: 800 kr

Risk 1*: 700 kr

Risk 2 (halka)*: 2000 kr

Teoriprov*: 325 kr

Körprov*: 800 kr

Hyra av bil till uppkörning: 400 kr

Foto till körkort*: 80 kr

Körkort*: 250 kr

* Dessa kostnader är obligatoriska och måste bekostas vare sig du övningskör privat eller via en bilskola.

Tänk på att betala dina kostnader i tid. Är du till exempel sen med inbetalningen för teoriprovet tillkommer en påminnelseavgift på 50 kronor och har du inte betalt avgiften får du inte heller göra provet.

Privat eller körskola

Det totala priset för ett körkort kan variera kraftigt beroende på om du väljer att ta alla dina lektioner på en körskola eller om du övningskör privat. De obligatoriska kostnaderna för ett körkort uppgår till drygt 4000 kronor. Kör du privat får du även lägga till kostnad för teoristudier, bensin, handledarutbildning och hyra av bil på uppkörningsdagen. Dessutom är det inte fel att ta ett par lektioner tillsammans med en utbildad körskolelärare innan det är dags för körprovet.

Hur mycket högre den totala kostnaden blir genom att övningsköra på en bilskola beror på hur många lektioner man behöver ta. Det är inte ovanligt att man får ta 10 eller fler innan man är redo så här tillkommer det snabbt ca 8-10 000 kronor extra i kostnad. Det är inte så konstigt att många känner behovet av ett körkortslån.

Intensivkurs

Du kan även köpa en så kallad intensivkurs där du får ett paketpris på ett bestämt antal lektioner samt provkostnader och bilhyra. Risk 1 och 2 tillkommer oftast utöver en intensivkurs. Kolla igenom vad som ingår och vilka kostnader som kvarstår om du köper ett sådant paket. Väljer du att ta en intensivkurs är det en fördel om du har kört en del tidigare.

Var lånar man till körkort?

Körkortslån 20 000 kronor är en stor summa pengar och alla har inte dessa undanstoppade på banken. Att spara ihop till ett körkort kan ta lång tid och under tiden kan du begränsas i antalet jobb du kan söka och i din vardag rent allmänt. Det kan exempelvis vara svårt att storhandla om du måste ta bussen hem med alla dina matkassar. Som tur är finns det möjlighet att låna de pengar du behöver till ditt körkort. I denna artikel kommer vi att gå igenom tre olika alternativ.

 • Körkortslån från CSN – endast för dig som är arbetslös.
 • Privatlån till körkort
 • Körkortslån utan UC

Jämför lån

Körkortslån från CSN

På många arbetsplatser krävs det att man har ett körkort för att kunna, eller hinna, utföra sina arbetsuppgifter. Det är med andra ord en god ide att investera i ett körkort då det öppnar upp möjligheterna att kunna söka flera jobb. Men långt ifrån alla har råd med de kostnader ett körkort för med sig i form av körlektioner, utbildningsmaterial och provkostnad. En del har turen att ha föräldrar som kan bidra men för den som inte får någon ekonomisk hjälp och dessutom är arbetslös kan det kännas som en omöjlighet.

2018 införde CSN ett så kallat körkortslån som ger arbetslösa möjlighet att bekosta ett körkort. Det finns en begränsad summa pengar avsatt för detta ändamål varje år och för att få söka krävs att du uppfyller följande krav (läs ytterligare villkor för dessa punkter på CSN):

 • Du är arbetssökande
 • Du är mellan 18–47 år
 • Du har inte B-körkort sedan tidigare
 • Trafikskolan har ett avtal med CSN

Körkortslånet beviljas endast för ett svenskt körkort med behörighet B. CSN lånar ut ett maxbelopp på 15 000 kronor. Dessa pengar betalas ut som delsummor om 5000 kronor under din körkortsutbildning. Körkortslånet får användas till följande utgifter:

 • Undervisningsmaterial för körkortsteori
 • Introduktionsutbildning
 • Teoriutbildning
 • Körlektioner
 • Riskutbildning
 • Kunskapsprov
 • Körprov
 • Hyra av fordon frånTrafikverket, eller godkänd körskola, till förarprov.

CSN har bara en viss pott avsatt till körkortslån varje år och behandlar ansökningarna i den ordning de kommer in. Har du otur räcker inte pengarna och du får då göra ett nytt försök kommande år om du fortfarande står utan körkort. Självklart måste lånet betalas tillbaka till CSN oavsett om du lyckas ta ett körkort eller ej. Planera därför din budget noggrant och se till att motivationen är på topp.

Privatlån för körkort

Är du inte arbetslös och därmed inte uppfyller kraven för ett körkortslån från CSN finns det fortfarande möjlighet att ta ett lån på annat håll. Ett alternativ är att titta på ett privatlån utan säkerhet. Det innebär att du tar ett lån där du själv bestämmer vad du vill göra med dina pengar. Innan du går vidare och undersöker alternativen rekommenderar vi att du försöker sätta upp en budget över den totala kostnaden för ditt körkort så att du vet hur mycket du behöver låna.

När du har din har din budget klar är det dags att börja jämföra lån och räntor mellan bankerna. Här på Allt om privatlån har vi samlat alla de uppgifter du behöver för att underlätta ditt val av bank. I våra listor hittar du flertalet banker, räntor och övriga kostnader som uppstår i samband med ett privat körkortslån. Prova dig fram och se hur hög din månadskostnad blir beroende på hur lång återbetalningstid du väljer. Det är alltid en fördel att försöka betala av lånet så snabbt som möjligt men var realistisk då du väljer återbetalningstid, det blir kostsamt om du inte klarar av att betala i tid.

När du hittat den bank som erbjuder bästa körkortslånet utifrån dina förutsättningar kan du klicka dig vidare till bankens hemsida via länken som ligger intill.

Jämför lån

Körkortslån utan UC

körkortslån utan UC Vill du undvika att samla på dig kreditansökningar hos UC (Upplysningscentralen) eller har du kanske betalningsanmärkningar som gör det svårt för dig att få ett vanligt privatlån beviljat? Oavsett vilket finns det ytterligare ett alternativ då du ska ansöka om ett körkortslån, ett så kallat snabblån utan UC.

Detta är en form av lån som har hög effektiv ränta och dessutom ska betalas tillbaka under en kortare period så det gäller att du har betalningsförmåga så att du inte halkar efter med växande skulder som följd. Har du medel till att betala tillbaka fort är det såklart ett fungerande alternativ i övrigt rekommenderar vi i första hand ett privatlån. Du jämför enkelt lån och räntor här på Allt om privatlån.

Jämför lån utan UC

Ansök om körkortslån

Om du har bestämt dig för att investera i dig själv genom att skaffa ett körkort är det lätt ordnat att skicka iväg en låneansökan. Är du arbetslös och väljer att söka körkortslån hos CSN så loggar du enkelt in på CSN:s hemsida med hjälp av BankID. Fyll i en ansökan och invänta svar från CSN.

Uppfyller du inte kraven för ett lån hos CSN får du istället lägga ned lite tid på att undersöka de möjligheter du har till ett bra körkortslån via en bank eller kreditgivare. Här på Allt om privatlån hittar du all information du behöver om privatlån och kan på en och samma plats jämföra de olika bankernas för- och nackdelar. När du hittat en bank med bra villkor kan du enkelt klicka dig vidare till dess hemsida och fylla i en låneansökan. Du hittar fler artiklar här på Allt om privatlån som kan förbereda dig inför tecknandet av ett körkortslån. Läs på om effektiva räntor och lär dig de olika termerna som du kan stöta på i en låneprocess så att du känner dig trygg då det är dags att skriva avtal.