Konsumtionslån

Konsumtionslån – låna till vad du vill

konsumtionslån

Konsumtionslån är en annan benämning för privatlån. Detta innebär att ett konsumtionslån likt ett privatlån är ett lån som inte kräver någon säkerhet. Istället är du fri att använda pengarna till precis vad du vill utan att långivaren har några åsikter om detta. Ett konsumtionslån eller ett blancolån används inte sällan till ren konsumtion. Det kan handla om att du lånar för att köpa en ny dator, för att finansiera inköp av vitvaror eller för att köpa heminredning. Lånebeloppen är ofta flexibla och du kan låna alltifrån 10 000 kr upp till 500 000 kr till ren konsumtion. Dock bör man inte låna mer än man faktiskt behöver och ibland kanske det är möjligt att spara ihop till inköpen istället för att låna pengar. Lånar man ett stort belopp så kan konsumtionslånet hänga över en under lång tid. I regel har konsumtionslån en återbetalningstid på mellan 1-15 år.

Ansök om ett konsumtionslån

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån eller ett privatlån är vanligen ett lån på mellan 10 000 och 500 000 kronor. Lånet är ett så kallat blancolån vilket innebär att det inte kräver någon säkerhet. Detta innebär dock inte att vem som helst kan teckna ett konsumtionslån. Istället ställs det sedvanliga krav på låntagaren. Dessa krav kan bland annat handla om att man ska ha någon form av inkomst, att man inte har några aktiva skulder hos Kronofogden samt att man är folkbokförd i Sverige. Vidare krävs det en god återbetalningsförmåga vilken bedöms vid en kreditbedömning. I samband med denna bedömning tar långivaren en kreditupplysning på den som ansöker om lån. Det vanliga när det gäller konsumtionslån är att denna kreditupplysning inhämtas från UC. Det finns dock även låneinstitut som använder sig av alternativa bolag så som Bisnode och Creditsafe. I det senare fallet kommer inte din förfrågan att synas i ditt register hos UC. Föredrar du sådana lån så kan du jämföra lån utan UC här.

Olika långivare ställer olika krav och villkor på sina låntagare. En del låneinstitut beviljar exempelvis konsumtionslån även till personer utan fast jobb. Även individer med betalningsanmärkningar har hos vissa långivare möjlighet att bli beviljad ett konsumtionslån. Andra långivare är hårdare och kräver att låntagare med sämre betalningsförmåga har en medlåntagare på lånet. Det finns även banker och låneinstitut som gärna ser att låntagaren har en person som går i borgen för lånet. Detta gäller dock i regel om det handlar om större lån på flera hundratusen kronor. Då kan banken anse att kreditrisken är för stor vilket gör att man vill ha extra garantier för att lånet verkligen blir återbetalt.

konsumtionslån

Vad använder man lånet till?

Om man ansöker om ett konsumtionslån så kan man göra precis vad man vill med pengarna. Lånet kan exempelvis användas till att finansiera ett bröllop, boka en resa, köpa nya möbler, bygga en pool , köpa ny dator, köpa en begagnad bil eller för att renovera. Det är inte heller ovanligt att ett sådant här lån används som ett hopbakslån. Det vill säga ett lån där man samlar befintliga mikrolån och krediter. Anledningen till att man vill göra detta är att man vill komma ner i ränta och avgifter. Med ett enda lån har du bara en ränta och en avgift att betala. Lyckas du därtill få en lägre ränta än den du har på dina småkrediter så kommer du även att få en lägre månadskostnad vilket innebär att du kan spara pengar varje månad. Det finns en uppsjö av olika tillfällen då man kan behöva låna pengar och då kan ett konsumtionslån kan vara ett bra alternativ.

Frågor & svar om konsumtionslån

Hur mycket kan jag låna med ett konsumtionslån?

Vad krävs för att få låna?

Vad är skillnaden mellan ett konsumtionslån och ett privatlån?

Krävs det någon säkerhet för ett konsumtionslån?

Vad kan jag använda pengarna till?

Vad händer om jag inte återbetalar mitt konsumtionslån?

Kan jag ta ett konsumtionslån med betalningsanmärkningar?

Krav och villkor för konsumtionslån

De långivare som erbjuder konsumtionslån erbjuder oftast lån i summorna 10 000 upp till 500 000 kronor. Vill man låna en lägre summa så kan det vara en bättre idé att vända sig till en långivare som erbjuder smslån. Hos dessa har du möjlighet att låna ett mindre belopp under en kortare tid. Inte sällan ligger lånen som erbjuds hos dessa långivare på mellan 1000 – 40 000 kr. Således behöver du inte låna mer pengar än du faktiskt är i behov av. Lånen är dessutom upplagda på ett sätt som gör att du ofta har lånet avbetalt på några månader. Detta kräver dock en viss ekonomisk situation som innebär att du faktiskt har råd att återbetala lånet i den snabba takt som krävs. Återbetalningstiden kan ligga på mellan 1-12 månader.

Har du behov av att låna mer än 500 000 kr så kommer det att bli svårt att göra detta med ett blancolån. Vanligtvis lånar man inte högre belopp än så om det inte handlar om bolån. Bolån skiljer sig dock från konsumtionslån i det att lånet kräver en säkerhet i form av en bostad. Däremot finns det en viss möjlighet att utöka sitt bolån även om det är tänkt att pengarna ska användas till annat.

Kostnader och ränta för konsumtionslån

Tillhörande kostnader

När det gäller konsumtionslån så tillkommer det alltid ränta och eventuella avgifter. Avgifterna kan komma i form av uppläggningsavgift och aviavgifter. Med andra ord innebär inte ett lån med en låg ränta att lånet är billigt. Istället kan avgifterna i sig göra att totalkostnaden för konsumtionslånet är högt. Därför bör du alltid jämföra olika lån och se vilka som erbjuder de bästa villkoren och den lägsta effektiva räntan. I den effektiva räntan är nämligen både den rörliga ränta och tillhörande kostnader inräknade.

Har du behov av att jämföra lån så görs detta enklast på nätet. Du kan bland annat jämföra olika lån och långivare här på Allt om Privatlån. Du kan även använda dig av en låneförmedlare så som Pengino som jämför lån från över 25 olika banker och låneinstitut. På så sätt kan du enkelt och snabbt få reda på vilket låneinstitut som erbjuder dig det billigaste konsumtionslånet.

Öka dina chanser att få ett lån

Vill du öka dina chanser att bli beviljad ett konsumtionslån så kan det vara en bra idé att se över din kreditvärdighet. Något som sänker kreditvärdigheten är många skulder, många förfrågningar, låg inkomst samt betalningsanmärkningar. Genom att förbättra din inkomst, betala av befintliga krediter samt inte dra på dig fler betalningsanmärkningar kommer dina chanser att få ett lån öka. Om du inte har tid att vänta på att din kreditvärdighet ska förbättras så kan du försöka att ansöka om ett konsumtionslån med en medlåntagare. Då kommer det vara er totala inkomst som räknas vilket automatiskt ökar chanserna att bli beviljad ett lån.

Har du tagit ett konsumtionslån men är orolig för framtiden så kan det vara bra att teckna ett låneskydd. Med ett låneskydd är du försäkrad om du skulle få en lägre inkomst på grund av sjukskrivning eller ofrivillig arbetslöshet. Skulle detta ske så kommer försäkringen gå in och täcka din månatliga kostnad för lånet. Således riskerar du inte utebliven betalning som i längden kan leda till betalningsanmärkningar.