Samla lån

Samla lån och sänk månadskostnaden

samla lån och krediter

Ett allt mer vanligt fenomen är att samla lån och krediter hos en och samma långivare. Genom att ansöka om ett samlingslån kan man få ner sin ränta och samtidigt minska antalet avgifter man betalar varje månad. Utöver en sänkning av månadskostnaden följer även en rad andra fördelar med att samla sina lån. Exempelvis blir det enklare att ha koll på sina skulder genom att ha dessa samlade hos en enda aktör. Vidare behöver du bara genomföra en betalning varje månad och riskerar inte att missa en räkning på samma sätt som om du har flera låneavier. Räntan på ett större privatlån är dessutom ofta mer förmånlig än den som erbjuds på avbetalningar, snabblån och andra mindre lån. Att samla sina lån löser inte alla privatekonomiska problem. Däremot kan det underlätta en snäv ekonomi samtidigt som du får mer pengar över i plånboken varje månad. Med dagens låneförmedlare finns det dessutom goda möjligheter att få en konkurrenskraftig ränta då bankerna får konkurrera om att ha dig som kund.

Ansök om ett samlingslån

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Spara pengar genom att samla lån

Även om det kan låta konstigt att man kan spara pengar genom att låna pengar så ligger det faktiskt något i det. Åtminstone om man lånar för att samla befintliga krediter och smålån. Mindre lån och avbetalningar har inte sällan en väldigt hög ränta och tillhörande avgifter som gör att månadskostnaden springer iväg. Om man därtill har flertalet avbetalningar och smålån så kan den totala kostnaden till slut bli väldigt hög. Om man då istället tar ett större privatlån utan säkerhet där man bakar in sina befintliga krediter så kan man spara pengar. Det gäller dock att hitta ett lån med en lägre ränta än den man redan betalar. Har du en helt okej kreditvärdighet så bör detta inte vara några svårigheter. Vidare finns det många kronor att spara på de dyra avgifter som de flesta kreditinstitut tar ut. Det kan både handla om uppläggningsavgifter, aviavgifter och administrationsavgifter. Kan man få ner dessa avgifter från flera till bara en så är sannolikheten stor att man kommer ned i månadskostnad. På så sätt sparar man pengar varje månad som man antingen kan lägga undan eller helt enkelt göra något roligare för. Eller så väljer man helt enkelt att öka amorteringstakten på det samlingslån man tar. På så sätt har man möjlighet att betala av lånet snabbare och således bli skuldfri inom en snar framtid.

Samla lån och sänk din månadskostnad

Så slår du ihop dina lån

Om du är intresserad av ett så kallat hopbakslån så bör du först jämföra lån mellan olika långivare. Genom att göra detta kan du säkerställa att du får en låg ränta på ditt samlingslån. När du jämför lånen bör du titta på den effektiva räntan som varje långivare och bank erbjuder. Det är nämligen den effektiva räntan som tar hänsyn till alla kostnader som har med lånet att göra. Det handlar om kostnader så som ränta, uppläggningsavgift och aviavgifter. Om man bara jämför den rörliga räntan så får du inte hela bilden av lånets kostnad. När du hittat en långivare som erbjuder en förmånlig och låg effektiv ränta bör du se över villkoren. Vissa banker och låneinstitut accepterar exempelvis inte kunder med betalningsanmärkningar. Andra långivare accepterar enbart låntagare som är 20 år eller äldre. Att ansöka om konsumtionslån hos ett sådant låneinstitut om du bara är 18 år kommer alltså leda till en förfrågan i din UC helt i onödan.

Innan du väljer lånebolag bör du även se över vilka extratjänster som finns. Det kanske är viktigt för dig med ett låneskydd eller betalningsfria månader. Utbudet av detta kan skilja sig stort mellan olika aktörer på marknaden. När du väl bestämt dig vilken aktör du ska vända dig till för att ansöka om lån så sker ansökningsprocessen på långivarens hemsida. Där kan du kostnadsfritt ansöka om ett samlingslån utan att binda dig till något. I själva låneansökan anger du att syftet med lånet är att samla befintliga kreditlån och krediter. Du får då även uppge hur stor del av lånet som ska användas till detta. Blir lånet beviljat får du reda på vilken ränta du får och du får sedan ta ställning till om du ska acceptera låneerbjudandet eller inte. Accepterar du erbjudandet så betalas pengarna ut och du kan använda dessa till att lösa dina befintliga krediter och avbetalningar i förtid.

Frågor & svar om att samla lån

Vilka lån och krediter kan jag samla?

Varför ska jag samla lån?

Vilken ränta kan jag få på mitt samlingslån?

Kan jag samla lån med betalningsanmärkningar?

Kan jag samla lån med medsökande?

Samlingslån via låneförmedlare

När man ansöker om ett samlingslån är det vanligt att man gör detta via en låneförmedlare så som Zmarta och Lendo. Att samla lån med hjälp av just låneförmedlare har blivit allt mer populärt. Detta är inte bara för att låneförmedlare är väldigt bra på att marknadsför. Populariteten kommer också av de fördelar som faktiskt finns med att vända sig till en låneförmedlare. Den uppenbara fördelen att gå via en sådan när du ska samla lån är att du själv slipper att jämföra olika banker och räntor med varandra. Detta gör istället låneförmedlaren åt dig helt kostnadsfritt. Din ansökan är inte heller bindande så du binder dig inte till att acceptera något av de låneerbjudanden du får. En annan fördel när du ska skaffar ett samlingslån via en låneförmedlare är att du bara får en UC i ditt register. Detta till skillnad om du själv hade gått till varje enskild långivare och ansökt om ett hopbakslån. Många förfrågningar i UC leder till en försämrad kreditvärdighet. Detta slipper du alltså drabbas av om du går via en låneförmedlare.

När du väl ansökt om ett samlingslån kommer du att få erbjudanden från upp till 35 olika banker och låneinstitut. På så sätt kan du enkelt och smidigt välja det låneerbjudande med lägst ränta och bäst villkor. Detta gör att du slipper betala en högre månadskostnad än nödvändigt. Låneförmedlaren står dig även till förfogande om du har frågor eller funderingar kring samlingslånet. Under hela låneprocessen har du möjlighet att kontakta kundtjänst om du känner dig osäker över något.

Få lägre ränta med samlingslån

Lägre ränta med bättre kreditvärdighet

Vill du öka dina möjligheter att få en låg ränta på ditt samlingslån så bör du börja med att förbättra din kreditvärdighet. Upplysningarna som finns om dig i registret hos kreditupplysningsföretag så som UC och Bisnode är inte statiska. Vissa av uppgifterna uppdateras flera gånger per år medan andra uppgifter håller sig kvar lite längre. Det som långivare lägger tyngd på i din kreditupplysning är inkomst, skulder, antal förfrågningar och eventuella betalningsanmärkningar. Om du ökar din inkomst kommer din kreditvärdighet att bli bättre och möjligheterna till en låg ränta förbättras. Vet du exempelvis med dig att du har en bättre lön nu än för ett halvår sedan så kan du vänta med att ansöka om ett hopbakslån till den nya lönen registrerats i UC. Detsamma gäller skulder som snart är avbetalda. Att minska antalet förfrågningar kan du enkelt göra genom att inte ansöka om några nya lån. Varje förfrågan stannar kvar i UCs register i 12 månader. Ansöker du inte om något nytt lån under kommande år så kommer du alltså att ha 0 förfrågningar tillslut. Dock finns det låneansökningar som inte ger någon förfrågan i UC och det handlar om smslån. Låneinstitut som erbjuder dessa lån inhämtar istället kreditupplysning från Bisnode och Creditsafe. Det är enbart andra långivare som använder sig av dessa företag som kan se dina förfrågningar.

Har du betalningsanmärkningar kan det vara bra att vänta med en låneansökan till dessa försvunnit ifrån ditt register. En betalningsanmärkning ligger kvar i UCs register i 3 år. Därefter kan ingen långivare se att du haft en betalningsanmärkning.