Företagslån utan säkerhet

Företagslån utan säkerhet

företagslån utan säkerhet

Efterfrågan efter företagslån utan säkerhet har ökat under de senare åren. Vi kan även se allt fler aktörer som erbjuder denna typ av firmalån. Det handlar då inte om vanliga storbanker utan främst om finansbolag som uteslutet erbjuder lån till verksamheter. I Sverige finns över 1 miljon företag  och 99,9% av dessa är små- eller medelstora bolag. Övervägande handlar det om enmansbolag och det är inte sällan dessa företag som finansbolagen marknadsför sig mot. Men som entreprenör så kan du ansöka om ett företagslån utan säkerhet oavsett om du har ett enmansbolag eller inte. Att låna till sin verksamhet utan säkerhet innebär att man inte behöver någon pantsättning för att låna. Däremot är det vanligt förekommande att du som ägare måste gå i personlig borgen för lånet. Detta i sig kan ses som en säkerhet men att låna utan vare sig pantsättning eller personlig borgen är idag nästintill omöjligt.

Hos oss kan du jämföra finansbolag som erbjuder företagslån utan säkerhet som kräver personlig borgen. Innan du väljer långivare är det viktigt att se över månadskostnad, villkor och grundkrav. Speciellt kostnaden för bolagslånet kan skilja sig stort mellan olika aktörer och du vill inte låta ditt bolag betala mer än nödvändigt.

Jämför företagslån utan säkerhet 2024

Lånebelopp
10000 - 15000000 kr
Återbetalningstid
1 - 24 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Froda tar ut en fast månadsavgift på sina lån. Denna avgift motsvarar en månadsränta på mellan 1,04-10,30%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 300000 kr
Återbetalningstid
2 - 18 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Månadsräntan på Approvas företagslån ligger på 2% och uppåt vilket innebär en årsränta från 24%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
25000 - 1000000 kr
Återbetalningstid
6 - 36
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Fedelta tar ut en månadsavgift som motsvarar 16-28% av lånat belopp. Avgiften sätts individuellt utifrån ditt företags kreditvärdighet.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 18
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
OPR Företagslån tar ut en fast avgift som motsvarar en månadsränta mellan 2-8%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 2000000 kr
Återbetalningstid
6 - 36
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Qred Bank AB tar ut en fast kostnad som motsvarar en månadsränta på mellan 1,48-2,00%. Detta motsvarar en årsränta på ca 25%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Varför låna till företag utan säkerhet?

Att det finns möjlighet för företag att låna utan säkerhet underlättar för många entreprenörer. Det är långt ifrån alla företag som har det värde som krävs i bolaget för att få låna hos banken. Banken kräver ofta att man pantsätter aktier, immateriella rättigheter eller fastigheter. Om ens verksamhet inte besitter något sådant av värde så är sannolikheten stor att man blir nekad ett företagslån. Med anledning av detta får man vända sig till en annan aktör för att låna. Då finns det nämligen chans att bli beviljad ett firmalån utan någon säkerhet. Då krävs det ingen pantsättning och du får svar på din låneansökan direkt.

Många svenska entreprenörer kan vittna om svårigheten att få låna till sitt företag hos banken. Om verksamheten är i sin uppstartsfas så finns det vanligtvis inget av värde som man kan pantsätta. Detta kan automatiskt leda till att banken ger ett negativt besked. Alternativa långivare och finansbolag ser på situationen lite annorlunda. Inte sällan är det entreprenörer själva som driver dessa bolag och man har därmed stor erfarenhet av företagande och vikten av smidig finansiering. I vanliga fall räcker det med att du som ägare går i personlig borgen för att få ett företagslån utan säkerhet beviljat.

Företagslån utan säkerhet

Med företagslån utan säkerhet krävs enbart personlig borgen

Svårt för företag att låna hos banken

I dagens klimat är det alltså inte helt lätt att få ett företagslån beviljat av banken. Detta kan tyckas konstigt med tanke på hur många företagare och startups som faktiskt lyckas i vårt avlånga land. Små- och medelstora företag står dessutom för de flesta nya jobb som skapas vilket borde vara anledning nog för banken att se på företagare med blida ögon. Tyvärr är situationen inte så idag och en färsk undersökning gjord av Visma visar att det enbart är var femte bolag som lyckats få finansiering från banken. Att siffrorna är så låga visar på den byråkrati som trist nog fortfarande förekommer inom bankväsendet. Många entreprenörer upplever storbankerna som fyrkantiga och med en förlegad attityd till småföretagare.

När småföretagare får nej från banken resulterar detta ofta i att ägaren ansöker om ett privatlån istället. Enligt undersökningen som Visma gjorde 2018 är det även flera entreprenörer som lånar av familj och vänner för att finansiera sin verksamhet. Speciellt i uppstartsfasen när få andra långivare är villiga att ta några risker samtidigt som behovet av pengar är stort. Detta kan få till påföljd att färre svenskar väljer att starta företag. Med anledning av detta är det bra att det nu kommit många aktörer som erbjuder företagslån utan säkerhet. Dessa företagslån utan säkerhet är dessutom möjliga att få för nystartade företag. Dock kan den maximala summan man som ny entreprenör få låna vara begränsad.

Vanliga frågor & svar

Vem kan ta ett företagslån utan säkerhet?

Vilka bolagsformer accepteras?

Vad betyder personlig borgen?

Hur snabbt betalas pengarna ut?

Kan jag ta ett företagslån utan säkerhet till mitt nystartade företag?

Vilka krav ställs på företaget som lånar?

Endast personlig borgen

När du ansöker om ett företagslån utan säkerhet så slipper du pantsättning av alla de slag. Däremot är det vanligt att du som ägare måste gå i personlig borgen för lånet. Det är då du själv som utgör säkerheten för själva lånet. Du agerar borgensman och blir således personligt ansvarig om ditt företag inte återbetalar lånet enligt avtal. Anledningen till varför många finansbolag och långivare kräver en borgensman vid utlåning till företag är för att minska kreditrisken. Skulle ditt bolag gå i konkurs så har finansbolaget ändå möjlighet att få tillbaks sina utlånade pengar genom att kräva dom av dig privat.

När det gäller företagslån utan säkerhet på mindre summor så krävs i regel enbart en borgensman. Denna borgensman ska företrädelsevis vara ägare till själva företaget. Vid utlåning av större summor kan ett borgensåtagande av två personer krävas. Som borgensman får du räkna med att du blir objekt för en kreditprövning. Detta för att långivaren vill säkerställa att du besitter den återbetalningsförmåga som krävs för att ta över lånet vid en eventuell konkurs. Innan du ansöker om ett företagslån utan säkerhet som kräver personlig borgen bör du vara införstådd med vilka risker detta innebär.

Endast personlig borgen krävs vid företagslån utan säkerhet

Att kunna låna utan säkerhet öppnar upp möjligheter för verksamheter att växa

Låna till nystartat bolag

Många av de långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet ser gärna att du bedrivit din verksamhet i minst 6 månader. Vissa kräver även en viss omsättning för att du ska få låna. Det finns dock ett flertal finansbolag som även erbjuder dig att låna till ett nystartat bolag. Exempelvis OPR-Företagslån beviljar firmalån till alla bolag oavsett ålder eller storlek. Det vanliga är dock att man enbart kan låna upp till 50 000 kr till sitt nystartade bolag. De företag som räknas som nystartade bolag är firmor som ännu inte lämnat sitt första bokslut till Bolagsverket. Även företag som ännu inte startats räknas in i denna kategori.

Om du vill låna pengar utan säkerhet till ett nystartat företag så bör du ha en bra affärsplan. Det kan exempelvis vara bra att kunna förklara vad lånet ska användas till samt vilka framtida intäkter som kommer täcka återbetalningen av lånet. Du bör även räkna på hur mycket ditt bolag kan återbetala varje månad. Ett alternativ till att vända sig till finansbolag online är att söka finansiering från ALMI. Då krävs det dock att du både har en projektplan, en budget och en hållbar affärsplan redo.

Med företagslån utan säkerhet får fler svenska bolag möjlighet att låna pengar. Allt som krävs är att en- eller flera ägare går i personlig borgen för lånet. Ansökan sker online och du får oftast svar samma dag. Därefter betalas pengarna ut inom ett dygn.

Bolagsformer som accepteras

Finansbolag och långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet brukar i regel acceptera de flesta bolagsformer. Gemensamt hos samtliga långivare är att man kräver att bolaget är svenskregistrerat. Har du ett svenskt bolag så kan du ansöka med följande företag:

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag

Vad tittar långivaren på?

För att få ett företagslån utan säkerhet så bör ditt bolag uppfylla vissa krav som långivaren ställer. Som vi nämnt tidigare här så krävs det ofta att du kan påvisa en försäljning som sträcker sig minst 6 månader bak i tiden. Ditt företag ska även ha bra förutsättningar för att kunna betala tillbaks lånet i tid. I samband med låneansökan kommer långivaren därför att göra en kreditprövning. Man tar då en kreditupplysning på ditt företag från antingen UC eller liknande bolag som Creditsafe. Vill du ta ett företagslån utan UC så finns det möjlighet till detta. Du kan även se i våra topplistor vilka finansbolag som gör kreditkoll i UC och inte. Eftersom du som ägare går i personlig borgen för lånen då ingen annan säkerhet finns så inhämtas det även en kreditupplysning på dig.

Utifrån uppgifterna som framkommer av den information du lämnat samt informationen som återfinns i kreditupplysningen kommer långivaren att göra en bedömning av bolagets återbetalningsförmåga. En del långivare baserar främst kreditbedömningen på ditt företags försäljning. Men man ser även över hur bolaget skött sina betalningar, vilka förutsägbara intäkter som finns samt att det finns goda marginaler på försäljningarna. Det är en fördel om ditt bolags befintliga skuldsättning inte är alltför stor. Vidare ökar förutsättningarna att få ett företagslån utan säkerhet beviljat om du har ordning och reda på bokföringen.

Jämför företagslån utan säkerhet

Jämför alltid olika företagslån utan säkerhet innan du gör en låneansökan

Ansök om ett företagslån utan säkerhet

Om du är i behov av finansiering till din verksamhet och är beredd att gå i personlig borgen så kan du med fördel ansöka om ett företagslån utan säkerhet. Detta sker online via finansbolagens egna hemsidor. När du jämfört lånen i listan ovan och valt en lämplig långivare så kommer processen att se ut så här:

  1. Välj önskat lånebelopp och återbetalningstid
  2. Bekräfta din identitet med BankID
  3. Ange person- och kontaktuppgifter samt uppgifter om ditt företag
  4. Skicka iväg din låneansökan
  5. Svar inkommer inom 24 h
  6. Signera lånehandlingar och få ditt lån utbetalt samma dag

Innan du påbörjar en låneansökan bör du säkerställa att det är du som är firmatecknare för företaget. Du måste alltså ha namnteckningsrätt i företaget för att kunna upprätta en låneansökan. Det kan även vara bra att redan innan känna till att du kan komma att få dela viss information om bolaget. Bland annat kräver vissa långivare att först få se företagets transaktionshistorik innan en fullständig kreditbedömning kan göras.

Jämför och hitta lägst månadskostnad

Innan du ansöker om ett företagslån utan säkerhet bör du se över vad ett sådant lån skulle kosta din verksamhet. De företagslån utan säkerhet som erbjuds av finansbolag på nätet är relativt kostsamma. Med andra ord bör du se över ditt bolags faktiska behov först. Är det nödvändigt att ta in finansiering samt kommer de investeringar du kan göra med hjälp av pengarna få ditt bolag att växa. Det är också viktigt att man räknar på vilken månadskostnad som bolaget skulle ha råd att betala.

När det gäller företagslån online så är dessa vanligtvis kopplade till en fast månadskostnad. Du betalar således ingen ränta på samma sätt som du gör för ett privat lån. Istället är både ränta och eventuella kostnader inräknade i den fasta månadskostnaden. Fördelen med detta är att det är lätt att förutspå kostnaderna för lånet. Vidare slipper du dolda avgifter då allt är inkluderat. Den fasta månadskostnaden brukar i regel motsvara en ränta på 6,0-40,0%. Det finns dock de finansbolag som tar ut en betydligt högre avgift än så. Avgiften beror dels på hur mycket ditt företag lånar samt vilken löptid som är aktuell. Men även bolagets kreditvärdighet är avgörande för vilken månadskostnad man får.

Med anledning av att månadskostnaden mellan olika långivare kan skilja sig stort så bör man alltid jämföra lån. Om du inte själv vill lägga tid och kraft på att jämföra månadskostnader så kan du vända dig till en låneförmedlare. Det finns flera låneförmedlare som jämför företagslån med- och utan säkerhet. Exempel på sådana låneförmedlare är Fakturino, KREA och Lendo.