Blancolån

Blancolån – ett lån utan pantsättning

blancolån

Här kan du jämföra blancolån från Sveriges främsta banker och långivare. Ett blancolån lämpar sig för dig som vill låna pengar utan säkerhet. Du lånar alltså utan att behöva pantsätta någonting. Du lånar till precis vad du vill och bestämmer själv under hur lång tid du vill avbetala lånet. Du ansöker enkelt om ett blancolån på nätet och själva ansökningsprocessen tar enbart några minuter. Svaret brukar därefter komma direkt och pengarna betalas ut inom 1-5 dagar. Om du inte själv vill lägga tid på att hitta det bästa blancolånet så kan du med fördel använda dig av listan här nedan. Här kan du se omdömen, jämföra räntor och se hur mycket du får låna hos respektive långivare. Behöver du mer information om de olika lånen så kan du läsa våra recensioner. När du hittat ett blancolån som passar dig så kan du ansöka direkt online med hjälp av BankID. Alla svenskar har möjlighet att ansöka om ett privatlån. Det enda som krävs är att du har fyllt 18 år, är folkbokförd i Sverige samt har någon form av inkomst.

Jämför blancolån 2024

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett så kallat konsumtionslån vilket egentligen innebär ett helt vanligt privatlån. Den gemensamma faktorn för denna typ av lån är att det inte krävs någon säkerhet för att låna. En säkerhet kan annars vara en bostad, en bil eller en båt. När det inte finns någon säkerhet för lånet så tar långivaren (borgenären) en högre risk. Med anledning av detta så är räntan på blancolån också högre än för exempelvis billån. Användningsområdet för ett blancolån är nästintill obegränsat. Du kan ansöka om ett sådant här lån oavsett vad du ska använda pengarna till. Lånet lämpar sig bland annat som samlingslån där du samlar befintliga smålån och krediter i ett större lån. Detta för att komma ner i ränta och samtidigt få färre avgifter att betala varje månad. Du kan också ta ett sådant här lån för att bekosta en resa, renovera huset, låna till kontantinsats eller för att konsumera i ren allmänhet. I samband med din låneansökan får du alltid ange vad syftet med lånet är. Detta är något långivaren enligt lag måste fråga. Däremot kommer inte ditt svar att påverka möjligheterna att bli beviljad ett lån.

Blancolån

Hög- eller låg ränta

Eftersom borgenären som du lånar av inte får någon säkerhet vid ett blancolån så är det din betalningsförmåga som utgör säkerheten. Har du en bra betalningsförmåga så sänks långivarens kreditrisk och vice versa. Med anledning av detta så sätts räntan på blancolån individuellt utifrån låntagarens betalningsförmåga och kreditscore. Räntespannet för dessa lån är ofta brett och ligger i regel runt 2,95-29,95%. Således kan räntan som olika låntagare får skilja sig stort.

För att få reda på vilken ränta just du får på ditt blancolån måste du först göra en låneansökan. I samband med detta kommer långivaren att göra en kreditprövning. Denna kreditprövning består bland annat i att man gör en kreditkoll hos UC. Således kommer du att få en förfrågan i ditt register hos UC i samband med att du ansöker om ett sådant här lån. I kreditupplysningen som inhämtas från UC framgår information om dig och din ekonomi. Dessa uppgifter ligger sedan till grund för om du blir beviljad ett lån eller inte. Det är även uppgifterna om din ekonomi som gör att långivaren kan bedöma din kreditvärdighet. Det är sedan din kreditvärdighet som avgör vilken ränta du får.

Utöver ränta så är det många låneinstitut som även tar ut andra avgifter. Inte sällan får du som låntagare betala en uppläggningsavgift på mellan 250-595 kr. Vidare kan det tillkomma månatliga avi- och administrationsavgifter. Med anledning av detta så är det alltid den effektiva räntan du bör jämföra. Denna ränta inkluderar nämligen samtliga avgifter som är kopplade till lånet.

Ränteexempel blancolån

Nedan följer ett exempel på vad kostnaden för ett blancolån kan bli. Exemplet förutsätter att du som låntagare har en god återbetalningsförmåga och får en ränta i linje med bankernas exempelränta.

Lånesumma: 100 000 kr
Återbetalningstid: 5 år (60 mån)
Avi-administrationsavgift: 10 kr
Uppläggningsavgift: 250 kr
Nominell ränta: 6,29%
Effektiv ränta: 6,80%

Totalt att betala: 118 235 kr
Totalkostnad: 18 235 kr
Månadskostnad: 1962 kr

Detta ränteexempel förutsätter att både ränta och avgifter för lånet är oförändrade under hela lånets löptid. Om du skulle välja en längre återbetalningstid så kommer månadskostnaden minska medan totalkostnaden ökar. Väljer du istället en kortare återbetalningstid så får du betala mer varje månad men får en billigare totalkostnad.

Jämför lån

Ansökningsprocessen

Vill du ansöka om ett blancolån så gör du detta enklast via långivarens hemsida. Att ansöka om ett lån på nätet är betydligt mer smidigt än att uppsöka ditt lokala bankkontor för ett möte med en bankman. Dagens teknik möjliggör en helt digital ansökningsprocess där du identifierar dig och skriver under avtal med BankID. Innan du ansöker om ett lån bör du jämföra lån för att se vilket låneinstitut som erbjuder lägst ränta och bäst villkor. När du hittat en lämplig långivare så klickar du dig vidare till denna för att påbörja din låneansökan. De flesta låneansökningar följer samma struktur vilket innebär att du börjar med att ange önskad lånebelopp och löptid. Därefter får du fylla i sedvanliga kontakt- och personuppgifter samt uppge vad syftet till lånet är. Långivaren vill även veta mer om din ekonomi och du får svara på frågor gällande dina inkomster, dina befintliga skulder samt dina boendekostnader.

När du ansöker om ett blancolån kan du välja att ha en medsökande på lånet. Att ha en medsökande innebär att du ansöker om lån tillsammans med någon annan. Att göra så kan öka dina chanser att få ett lån beviljat. En medsökande kan även bidra till att man får en lägre ränta då den sammanlagda inkomsten ökar vilket bidrar till en bättre kreditvärdighet.

När du fyllt i alla efterfrågade uppgifter så kan du skicka iväg din låneansökan till banken eller långivaren. I många fall får du direkt ett preliminärt besked på skärmen. Men innan du med all säkerhet fått lånet beviljat gör långivaren en kreditprövning och inhämtar en kreditupplysning hos UC. Ser allt bra ut så får du ett låneerbjudande där den ränta du erbjuds framgår. Du får sedan ta ställning till om du vill acceptera erbjudandet eller inte. Accepterar du erbjudandet så får du signera lånehandlingar och sedan betalas pengarna ut till ditt konto.

Så ansöker du om ett blancolån

Hur mycket kan man låna med blancolån?

Hur mycket du kan låna beror på hur långivaren bedömer din kreditvärdighet. Däremot har du i regel alltid möjlighet att ansöka om ett belopp mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Olika långivare har dock olika maxtak och det är inte alla låneinstitut som erbjuder lån upp till 600 000 kr. I vissa fall är det även enbart möjligt att ansöka om de högsta beloppen om man är två som står på låneansökan.

Hos samtliga banker och låneinstitut gäller det dock att du har en god ekonomi och en bra återbetalningsförmåga för att låna. Detta innebär bland annat att du ska ha en stabil inkomst och pengar över efter att dina löpande utgifter är betalda. Vissa långivare erbjuder även lån utan fast inkomst men ofta krävs det någon form av anställning. Vidare får du inte ha för höga skulder i förhållande till din inkomst. Därtill kan betalningsanmärkningar påverka chansen att få ett blancolån. Hur långivaren ser på betalningsanmärkningar varierar mellan olika aktörer.

Vill du öka dina chanser att få ett blancolån beviljat så bör du försöka höja din kreditvärdighet. Detta kan du bland annat göra genom att öka din inkomst, betala av befintliga lån och krediter samt minska på dina förfrågningar hos UC. Har du betalningsanmärkningar så kan det vara bra att vänta med att ansöka om ett blancolån till dessa försvinner ur registret. En betalningsanmärkning finns kvar i ditt register i tre år.

Frågor & svar om blancolån

Vad är blancolån?

Vilken ränta har ett blancolån?

Tas en kreditupplysning?

Finns det blancolån utan UC?

Hur ansöker jag om ett blancolån?

Vad är fördelarna med blancolån?

Kan jag ta blancolån med betalningsanmärkningar?

Vad krävs för att få ta ett blancolån?

Andra liknande lån

Blancolån är ett ganska vitt begrepp som även innefattar andra typer av lån. Att man benämner ett lån som ett blancolån innebär egentligen bara att det inte finns någon säkerhet för lånet. Således räknas även mindre smslån och lån utan UC som blancolån. Dessa lån ingår i gruppen av högkostnadskrediter som är kopplade till ett räntetak och ett kostnadstak. Den effektiva räntan på en högkostnadskredit är minst 30% högre än referensräntan. Således kan räntekostnaden bli höga för den som väljer att ta ett smslån. Dock får kostnaderna som är kopplade till en högkostnadskredit inte uppgå till mer än 100% av det lånade beloppet. Anledningen till varför personer ändå väljer att ansöka om så dyra lån är för att kraven inte är speciellt höga. Har du en sämre kreditvärdighet så är chansen alltså större att bli beviljad ett lån utan UC än ett större privatlån. Därtill betalas pengarna ut snabbt och man har möjlighet att låna mindre summor.

En annan skillnad mellan snabblån och vanliga blancolån är att löptiden på snabblånen är mycket kortare. Inte sällan handlar det om en återbetalningstid på mellan 1-3 månader. Det är även med anledning av den korta återbetalningstiden som den effektiva räntan blir så hög. Innan du ansöker om ett sådant lån bör du se efter om det finns billigare alternativ att låna pengar.

Olika typer av blancolån

Risker med att låna utan säkerhet

Man kan lätt tro att det är helt riskfritt att ta ett blancolån då det inte finns någon säkerhet för lånet. Har man en säkerhet när man lånar så riskerar man alltid att det ting som står som säkerhet för lånet beslagtas om betalning uteblir. Det kan bland annat handla om att banken tar din bostad eller din bil om du inte fullföljer villkoren i låneavtalet. Så är alltså fallet inte för ett vanligt blancolån. Detta innebär dock inte att utebliven betalning inte leder till några konsekvenser.

Om du inte återbetalar ditt lån som du ska riskerar du många påföljder. Bland annat kommer du att bli belagd med extra avgifter. I början handlar det om påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Därefter kommer långivaren att koppla in ett inkassobolag som kommer att arbeta för att driva in din skuld. Du får då betala inkassoavgift innan ärendet går vidare till Kronofogden. Utöver ytterligare avgifter kan du även få en betalningsanmärkning på dig. Detta kommer leda till att det blir svårare att få både lån, abonnemang och hyreskontrakt. Du bör därför aldrig låna mer pengar än du med säkerhet vet med dig att du har råd att betala tillbaks. Detta gäller oavsett vilken typ av lån du tar.