Billån

Billån – låna till bil med bra ränta

billån

När det väl är dags att köpa bil är det viktigt att ha finansieringen ordnad. Ett bilköp innebär ofta en avsevärd investering och det gäller att välja rätt finansiering. Detta innebär inte sällan ett billån av något slag. Är bilen begagnad är köpeskillingen ofta betydligt lägre. Då kan det vara en god idé att finansiera bilköpet med eget kapital. Det är särskilt lämpligt om du har besparingar som ligger vilande på ditt bankkonto. Så länge du inte har en avkastning på ditt egna kapital som är högre än den låneränta du skulle behöva betala om du tog ett billån blir det faktiskt billigast att använda ditt egna kapital. Alla har dock inte denna möjlighet och då finns det som tur är ett stort antal alternativ för extern finansiering. Man kan nämligen finansiera ett billån med både blancolån (privatlån, snabblån och onlinekrediter) och säkrade billån. Nedan kan du jämföra billån från marknadsledande aktörer.

Hitta billigast billån 2024

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Extern finansiering för bilköp

Ska du köpa en ny bil är det desto vanligare med extern finansiering. Priserna är betydligt högre för nyare bilare. Faktum är att andrahandsvärdet för en bil faller fort. Efter att en bil har varit i drift i fyra år återstår ofta inte mer än 50 procent av ursprungsvärdet. Utöver valet av finansiering är det därför viktigt att du tar dig en ordentlig tankeställare över huruvida du ska köpa nytt eller begagnat.

Om du väljer extern finansiering för din bil är det viktigt att du är medveten om lånevillkoren och hur dessa kan komma att påverka dina finanser. Ett lån innebär månatliga avbetalningar som i sin tur omfattar både amortering och räntekostnader. Det kan även tillkomma löpande aviavgifter. Utöver kostnadsrelaterade faktorer kan du även behöva lämna bilen som säkerhet för lånet. Det gäller för så kallade billån. Det kan sänka dina lånekostnader. Vi kommer att gå igenom samtliga aspekter kring extern finansiering i denna text.

Jämför billån

Billån utan säkerhet (blancolån)

Blancolån är bland de vanligaste lånen vi har i Sverige. De finns även i ett antal olika former. Både privatlån, SMS lån och kreditlån utan UC är en form av blancolån. Den utmärkande egenskapen för dessa lån är att de inte kräver någon säkerhet. Du behöver således inte överlämna ett pantbrev till banken i samband med att lånet beviljas. Detta till skillnad från exempelvis bolån eller säkrade billån.

Väljer du att finansiera ditt bilköp med ett billån utan säkerhet kan du räkna med att räntan ligger något högre än för ett säkrat billån. Fördelen med blancolån är att i princip samtliga banker och kreditinstitut tillhandahåller dem. Eftersom utbudet är så pass stort kan du använda dig av ett antal olika tjänster för att jämföra och ansöka om dessa konsumtionslån. Du kan till exempel ansöka via en lånemäklare. Då skickas din låneansökan vidare till ett stort antal långivare, men det tas bara en kreditupplysning. Det finns således effektiva alternativ när det kommer till billån utan säkerhet som både är tids- och kostnadseffektiva samt ökar möjligheterna till att få lånet beviljat.

Det fantastiska med blancolån är att pengarna inte är öronmärkta för ett särskilt ändamål. Långivaren har alltså inga specifika krav för hur du ska spendera pengarna. Du kan därför med enkelhet använda medlen till att finansiera ett bilköp och har du pengar över är du fri att spendera eller investera dem helt enligt egna önskemål. Blancolån innebär således en stor frihet för dig som låntagare. Vi vill dock poängtera att man alltid bör låna ansvarsfullt och inte belåna sig utöver sin återbetalningsförmåga. Att låna innebär att man skuldsätter sig och obetalda skulder kan få allvarliga och långtgående konsekvenser. Det kan exempelvis leda till en betalningsanmärkning. Och även om det finns möjligheter att låna med betalningsanmärkning så är det inget vi rekommenderar. En annan fördel med att finansiera bilköpet med ett billån utan säkerhet är att det inte kräver någon kontantinsats. Du kan således låna till hela köpesumman. Det kommer heller inte finnas något krav över vilken typ av bilförsäkring du ska införskaffa. Allt detta beror på att blancolån inte är öronmärkta för ett särskilt ändamål och därför följer heller inga direkta regleringar vad gäller hanteringen av köpeobjektet.

Billån med säkerhet (säkrat billån)

Ett billån med säkerhet är ett lån där lånesumman är öronmärkt till finansieringen av ett bilköp. Ofta beviljas lånet precis i samband med själva bilköpet. Till skillnad från blancolån är billån ett lån som kräver säkerhet. Det innebär att man i samband med att lånet beviljas även skriver under ett pantbrev. Baserat på den information du lämnat om bilen färdigställer långivaren dokumenten för pantbrevet som sedan signeras av dig som låntagare. Pantbrevet ger banken rätt att utmäta bilen om du inte uppfyller dina skyldigheter enligt lånevillkoren. Rent praktiskt innebär det att bilen ägs av långivaren till dess att lånet är återbetalt. Du kan dock använda bilen som vanligt. Ett billån med säkerhet sänker bankens kreditrisk. Ju lägre bankens kreditrisk är, desto bättre räntevillkor kan de erbjuda dig. Det innebär att säkrade billån generellt sätt har en något lägre ränta än blancolån.

Om du vill ansöka om ett billån med säkerhet kan det vara bra att veta att du normalt inte kan låna till hela köpeskillingen. Den övre gränsen ligger på 80 – 85% av köpesumman.  Ska du köpa en bil för 100 000 kr kommer du således att behöva en kontantinsats på mellan 15 000 till 20 000 kr. Många långivare kräver för sina billån även att bilens säljare ska vara en auktoriserad bilhandlare samt att bilen ska ha en fullgod försäkring. Även om utbudet av billån med säkerhet inte är lika stort som för blancolån finns det fortfarande en mängd aktörer att välja mellan. Till och med några av storbankerna erbjuder säkrade billån.

Billån med- eller utan säkerhet

Sammanfattning

Man kan finansiera bilen med egna medel eller använda extern finansiering. För extern finansiering finns det både blancolån och billån. Väljer du extern finansiering finns det ett stort utbud att välja mellan. På lånemarknaden finns det en uppsjö av aktörer. Det gäller även för dig som söker extern finansiering för ditt bilköp. När det gäller typ av lån, är det främst två låneformer som är aktuella; blancolån eller billån. Det går även att ta ett lån utan UC men då är det mindre summor som gäller. För blancolån krävs ingen kontantinsats och du väljer själv vilken bilförsäkring du vill ha. Det stora utbudet av blancolån ökar även möjligheten att få lånet beviljat. Billån däremot är ett lån med säkerhet, vilket innebär att långivaren äger bilen tills dess att lånet är betalt. Du kan dock använda bilen helt som vanligt. För denna typ av lån krävs en kontantinsats på mellan 15 – 20 procent av bilens inköpsvärde. Fördelen med särskilda billån är att räntan generellt sätt är lägre än för blancolån. Bilköpet blir således billigare med ett billån.

Tänk på att jämföra lån mellan olika aktörer då räntekostnaden kan skilja sig kraftigt mellan olika aktörer, och var noga med att inte belåna dig över din återbetalningsförmåga.