Företagslån

Företagslån – hitta rätt finansiering

företagslån

Oavsett om du driver eget själv eller om du har en firma med flera anställda innebär företagande att du stöter på såväl medgångar som motgångar. Ibland kan det vara svårt att utveckla bolaget vidare och öka lönsamheten utan en extra investering. Därmed kan det bli aktuellt med ett företagslån som förhoppningsvis gör att du eller ni får möjlighet att expandera och ta bolaget till nästa nivå.

Många företag väljer att återinvestera vinsten i verksamheten. Ibland kan det dock innebära en längre väntan för att det ska gå att fortsätta att investera vinsten och det i sin tur leder till att hela maskineriet stagnerar på vägen. Ett företagslån kan därmed hjälpa till och skapa förutsättningar för en bättre framtid för bolaget i fråga. I dag finns det flera olika aktörer som erbjuder särskilda företagslån som riktar sig till allt från nystartade bolag till väletablerade och större namn på marknaden. Därför gäller det att du går igenom vilken typ av företagslån som passar just dig och ditt företag allra bäst. Här kan du jämföra företagslån och hitta den billigaste finansieringen till ditt bolag.

Lånebelopp
10000 - 15000000 kr
Återbetalningstid
1 - 24 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Froda tar ut en fast månadsavgift på sina lån. Denna avgift motsvarar en månadsränta på mellan 1,04-10,30%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 300000 kr
Återbetalningstid
2 - 18 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Månadsräntan på Approvas företagslån ligger på 2% och uppåt vilket innebär en årsränta från 24%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 30000000 kr
Återbetalningstid
1 - 60
Utan UC
Nej
Krav på säkerhet
Ja
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Räntan sätts individuellt utifrån ditt bolags historik, förutsättningar och framtida återbetalningsmöjligheter. Effektiv årsränta mellan 6-40%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
25000 - 1000000 kr
Återbetalningstid
6 - 36
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Fedelta tar ut en månadsavgift som motsvarar 16-28% av lånat belopp. Avgiften sätts individuellt utifrån ditt företags kreditvärdighet.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 18
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
OPR Företagslån tar ut en fast avgift som motsvarar en månadsränta mellan 2-8%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Hitta rätt typ av företagslån

När du står i valet och kvalet inför att ansöka om ett företagslån gäller det att du ställer dig själv vissa frågor. Som till exempel om du står i startgropen och precis har dragit i gång din firma med en fantastisk affärsidé eller om ni kanske har ett välfungerande familjeföretag med generationer bakom sig som vill utvecklas vidare.

Nytt företag

Om du precis har startat ett eget företag har du antingen en affärsidé som du tror på eller också har du planer på att lansera en produkt som du tror att marknaden behöver. Många gånger handlar företagande om att vara ute i precis rätt tid och då gäller det att få in det kapital du behöver snabbt för att komma i gång för att ge bolaget en skjuts i rätt riktning från början. Därför är snabblån med en kort återbetalning eller en checkkredit många gånger lämpligt för nystartade verksamheter. Var dock noga med att se över räntor och villkor för ett sådant företagslån. Föredrar du ett traditionellt lån så finns det även företagslån för nystartade företag.

Familjeföretag

När det i stället gäller så kallade familjeföretag som har gått i arv handlar det ofta om att namnet är etablerat med en trogen kundkrets. Det betyder inte att företaget inte behöver lite extra tillskott i kassan någon gång. För att kunna expandera eller förnya sig med lokaler, utbyggnader, nya verktyg, maskiner eller interiör krävs någon form av investering. Då handlar det inte sällan om ett större företagslån medan avkastningen dröjer. Därmed bör lånet ha en lägre ränta och en längre löptid.

Jämför företagslån

Företagslån via factoring

Ett fenomen som har dykt upp under senare tid är factoring. Detta är alltså ett alternativ för hur du kan få in pengar till ditt företag genom att belåna fakturor. Genom en långivare kan företaget få flera av sina fakturor betalda snabbt och slipper därmed vänta på att kunderna betalar. I stället är det långivaren som får vänta på betalningen.

Inför ansökan om företagslån

Innan du går vidare med att skicka en ansökan om ett företagslån gäller det som sagt att du ser över bolagets aktuella finanser. Ställ sedan avgörande frågor och var ärlig med svaren. Om du väljer att ta ett företagslån är det av yttersta vikt att du verkligen har möjlighet att betala tillbaka pengarna när det väl är dags.

Snabba pengar = dyrare lån: Behöver du få in pengar till företaget snabbt eller handlar det om en mer långsiktig investering? Ett snabblån innebär att du får tillgång till pengarna inom kort men då till en högre ränta och med en kortare återbetalningstid. Ett större lån däremot har inte sällan en lägre ränta och du kan betala av det under en längre tid. Hur ser företagets behov ut?

Rätt tillfälle för ett företagslån: Även om det är lockande att ansöka om ett företagslån för att fullfölja drömmar och mål gäller det att ta ett kliv tillbaka och ställa frågan om det verkligen är rätt tillfälle för ett lån? Kanske har du pengar som är på väg in med säkerhet men först om ett par månader? Då är det inte säkert att ett sedvanligt företagslån är det bästa. I stället kan den nya trenden med factoring vara med lämpligt i det läget. Beroende på hur det står till för företaget rent ekonomiskt i allmänhet påverkar också. I en pressad och stressad situation är inte omdömet alltid det bästa.

Firman växer på egen hand: Företaget ska bara låna pengar om det verkligen behövs. Se därför till att analysera företagslånet noga. Låna inte för att köpa något som inte är helt och hållet nödvändigt. Ibland mår ett bolag bättre av att få växa till sig på egna ben.

Ekonomiska förutsättningar för återbetalning: Om firman är i stort behov av att låna pengar är det lätt att bli lite väl ivrig och det kan leda till att du tar ett företagslån där villkoren inte är helt rimliga. Absolut viktigast är att räntan är så förmånlig som möjligt för att det ska gå att betala av hela lånet inom en skälig tidsram.

Tänk över lånets belopp: Bara för att det går att ansöka om ett företagslån upp till en viss summa hos en långivare bör du enbart låna så mycket som faktiskt behövs. Därför är det viktigt att du gör en kalkyl som är realistisk för hur mycket pengar som krävs för att utvecklas eller betala av tidigare skulder.

Fördelar med företagslån

I dag finns det flera möjligheter och fördelar med företagslån. I princip alla svenska storbanker erbjuder den här typen av lån och många bolag som vänder sig till just etablerade banker gör det med invändningen att räntan är hygglig och att det känns tryggt. Med det sagt är det inte fel att vidga vyerna och se över vilka andra alternativ som finns i dag om du behöver låna pengar till ditt företag. Mindre långivare är till exempel lika trygga som bankerna – det du ska kontrollera är att långivaren i fråga står under tillsyn av Finansinspektionen. Här på Allt om Privatlån är samtliga långivare som finns tillgängliga godkända av Finansinspektionen i Sverige.

Majoriteten av långivarna som riktar in sig på företagslån är fullt medvetna om att snabbhet, smidighet och flexibilitet efterfrågas och är högsta prioritet hos kunderna. Det är bland annat en av anledningarna till att tjänsten med factoring har växt fram. Dessutom erbjuder många långivare hjälp med inkasso i samband med att företagets kunder eventuellt inte betala i tid.

Ytterligare en fördel med dagens moderna företagslån är att du kan skicka en ansökan direkt på nätet. Tidskrävande pappersarbete som ska skickas med vanlig post är inte längre ett krav vilket gör att det är lättare att låna och hålla koll på ekonomin via långivarens hemsida.

Ansök om företagslån

Nackdelar med företagslån

Som med allt annat finns det vissa nackdelar med ett företagslån. Genom att ha koll på vilka risker du kan möta genom att ansöka om ett sådant lån bygger du förutsättningar att hantera eventuella nackdelar eftersom du är förberedd.

Först och främst bör du inte tacka ja till första bästa låneerbjudande du får ta emot. I synnerhet om du ansöker hos flera olika långivare. Räntan och villkoren skiljer sig rejält mellan olika aktörer. Se också över vilken typ av ränta det är du faktiskt erbjuds. Som företagare är det ofta mer tryggt med en fast ränta än en rörlig. Det är som bekant räntan som säger hur mycket lånet i fråga faktiskt kostar dig och ditt bolag.

Även om räntan till ytan ser rimlig ut gäller det att du ser över om det tillkommer några dolda avgifter. Dolda avgifter får naturligtvis inte vara hemliga utan du brukar hitta den här informationen i det finstilta. Det vill säga den lilla texten som syns i botten på sidan eller liknande. Om du är osäker och vill veta exakt vilka avgifter som tillkommer bör du kontakta långivaren direkt. Då kan du fråga efter eventuella serviceavgifter, handläggningsavgifter och så vidare. Vissa långivare tar nämligen ut höga avgifter här – ofta när det rör sig om ett lån med en låg ränta som lockar.

Var noga med vem det är du lånar pengar hos. Undvik oseriösa bolag genom en snabb bakgrundskontroll och se över bland annat hur länge har långivaren funnits på marknaden, om det är ett nytt namn och om långivaren står under tillsyn av Finansinspektionen och liknande.

Frågor & svar

Vilka företag kan låna pengar?

Vilka säkerheter krävs för att låna?

Går det att ta företagslån utan UC?

Kan man återbetala ett företagslån i förtid?

Kan företaget låna trots betalningsanmärkning?

Finns det företagslån till nystartade företag?

Går det att låna utan personlig borgen?

Grundkrav för att låna till företaget

Precis som med andra privatlån vill en bank eller ett kreditinstitut få tillbaka pengarna även vid ett företagslån. Även om villkoren kan variera och vissa aktörer exempelvis erbjuder företagslån med betalningsanmärkningar. För att du ska bli beviljad ett lån till en skälig ränta och en lämplig återbetalningstid finns det vissa grundkrav som banker och långivare inte sällan behöver se att företaget uppfyller. Detta är helt enkelt för att kunna avgöra huruvida verksamheten är i stånd att betala tillbaka ett lån. Då ser banken bland annat över:

Typ av företag: Huruvida du får låna till din verksamhet avgörs också av om det handlar om en enskild firma, om det är ett aktiebolag eller om det är ett handelsbolag. En enskilda firma innebär till exempel att du som person ”är” ditt företag medan ett aktiebolag skiljer på företaget och personerna som driver verksamheten.

Affärsidé/plan: Varje företag kräver någon form av affärsplan och affärsidé som visar vad företaget ska göra och hur målen ska uppnås. Här är det viktigt att det är en realistisk plan som redovisas och inte något eventuellt drömscenario. Med en affärsplan ser långivaren hur bolaget ska kunna växa och så småningom ge avkastning. Något som är väsentligt för att du ska kunna betala tillbaka ett företagslån.

Aktuell revisor: Många väljer att anlita hjälp med företagets ekonomi. Då genom en revisor eller redovisningsbyrå. Även detta kan ge bättre chanser till ett företagslån eftersom du som driver det hela inte behöver lägga ner lika mycket tid och energi på ekonomin utan kan i stället satsa på att få maskineriet att utvecklas och gå framåt. Med en duktig och kompetent revisor som hanterar siffrorna ökar således ditt företags trovärdighet.

Säkerhet och borgen: En punkt långivaren också ser över är säkerheten. Det vill säga om företaget har någon form av lager med produkter, maskiner och kundfordringar. Med en enskild firma kan du gå i personlig borgen i stället där du som driver firman helt enkelt står för säkerheten och betalar själv om inte företaget kan göra det.

Företagslån med säkerhet

Som nämnt ovan kräver långivaren någon slags säkerhet som visar att det inte är för riskfyllt att låna ut pengar till företaget. För mindre företag är som sagt borgen det vanligaste och förmodligen också enklaste. Personen eller personerna som driver verksamheten går alltså i borgen för skulden och får därmed betala privat om företaget inte klarar av det. Om det däremot handlar om ett aktiebolag är det möjligt att pantsätta aktier som en säkerhet. Detta är applicerbart för större företag. Här kan långivaren ta aktier i anspråk om villkoren inte efterföljs och betalningar uteblir. Vanligtvis om det enbart är personlig borgen som krävs så brukar lånen benämnas som företagslån utan säkerhet.

Har företaget en fastighet som pantsätts kan alltså långivaren ta över fastigheten förutsatt att lånevillkoren inte följs som överenskommet. Det är dock en smidig lösning som säkerhet för ett företagslån

Det finns även säkerhet genom så kallade immateriella rättigheter. Med andra ord kan det vara allt från ett registrerat varumärke till ett patent. En pantsättning av immateriella rättigheter kräver en viss process via PRV. Notera att det är få företag som kan använda detta som säkerhet för ett lån.

Något som används flitigt av såväl mindre som större företag i dag är factoring och fakturabelåning. Dock är detta inte något som rekommenderas vid ett större lån som kan krävas för att genomföra en viss investering i bolaget. I stället är detta ypperligt för att ge företagets likviditet en knuff i rätt riktning.

Företagslån med säkerhet

Rättigheter som företagare med lån

När du tar ett företagslån finns det vissa rättigheter som du har på din sida också. En långivare kan till exempel inte bara gå in och ändra villkoren för lånet under tiden du betalar tillbaka. Det vill säga höja räntan mot vad som är överenskommet, addera ytterligare amorteringar och liknande. Som låntagare ska du får tillgång till tydlig information kring betalningar som hur mycket du ska betala in och när samt vilka eventuella förseningsavgifter som tillkommer om du inte sköter det.

För företagslån ska det också finnas en uppsägningstid. Vanligtvis ligger den på fyra veckor och då säger alltså långivaren upp lånet. Självklart kan en sådan uppsägning inte ske på lösa grunder utan det har att göra med att du inte sköter din del av avtalet för lånet som exempelvis uteblir med betalningar och liknande.

Du ska också kunna betala av mer åt gången för att beta av lånet snabbare än överenskommet. Värt att tänka på är att långivaren då har rätt att ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning för den återstående perioden – om du väljer att binda räntan när du tar lånet. Som låntagare har du också ångerrätt. Oftast ligger den här ångerrätten på 14 dagar. Då måste du betala tillbaka det totala lånet inklusive ränta. Inte sällan inom 30 dagar.

Jämför företagslån med och utan UC

Här på Allt om Privatlån fokuserar vi på att jämföra olika typer av lån. På den här sidan ser du aktuella långivare som erbjuder företagslån med förmånliga räntor och villkor som passar oavsett om du driver en enskild firma eller om du är delaktig i ett större aktiebolag. Läs mer om rekommenderade långivare när det gäller företagslån och ta din verksamhet till nästa nivå. Notera att vissa av de företagslån som representeras här på Allt om Privatlån kräver att du accepterar att en kreditupplysning från UC inhämtas. I dessa fall tar långivaren ofta en UC på både dig som ägare och på ditt företag. Det finns dock företagslån utan UC precis som det finns vanliga lån utan UC för den som inte vill ha några förfrågningar på sig. I våra recensioner om respektive utgivare av företagslån får du reda på exakt vilken information som gäller för varje bolagslån.