Lån utan UC

Lån utan UC

lån utan UC

Att låna pengar utan UC är något som blivit allt mer vanligt. Anledningarna till detta är många men främst handlar det om att lån utan UC är relativt enkla att få beviljade. Detta till skillnad mot privatlån från större banker och långivare där det allt som oftast krävs en relativt bra kreditvärdighet. En annan anledning till den ökade förekomsten av lån utan UC är den snabba utbetalningstiden. Inte sällan kan du få ditt lån utan UC utbetalt omedelbart via så kallad direktutbetalning. Därtill är lånen lättillgängliga och resulterar inte i en förfrågan i UC. Istället använder sig utgivarna av lån utan UC andra kreditupplysningföretag så som Creditsafe och Bisnode. En förfrågan hos dessa företag påverkar inte din kreditvärdighet negativt på samma sätt. Här på Allt om Privatlån kan du jämföra lån utan UC för att hitta ett lämpligt lån för just dig.

Jämför lån utan UC med direkt utbetalning

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
2 - 82 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
51,95-77,75%
i
Räkneexempel: Ett uttag om 15 000 kr/12 mån/12 aviseringar/Uppl.avg. 280 kr/Avi.avg. 45 kr (45x12, totalt 540 kr)/1 st Uttag.avg 95 kr/Månadsbelopp 1 786 kr (snitt)/Totalbelopp 21 412 kr/Rörlig ränta 39,8 %/ Effektiv ränta 58,51 %.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
- mån
Utan UC
Ja
Startavgift
485-895 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5%
i
En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 5000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
265,5%
i
Följande uppgifter gäller för lån på 5000 kr med löptid 1 månad. Uppläggningsavgift 395 kr, administrationsavgift 0 kr, nominell bunden ränta 39 %, effektiv ränta 265,5 %, totalt att återbetala 5570,34 kr (5570,34 kr per en månad).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Lån utan UC är ofta snabblån

Lån utan UC är lån som kan tas utan att en kreditupplysning från UC inhämtas. Detta är dock inte detsamma som att ingen kreditupplysning inhämtas. Skillnaden är istället att kreditupplysningen tas från alternativa kreditupplysningsföretag. Exempel på sådana företag i Sverige är Creditsafe, Bisnode, Decidas och Sergel. Fördelen med lån utan UC är att du inte får någon förfrågan på dig när du ansöker om ett lån. Således kommer inte din kreditvärdighet att påverkas negativt på samma sätt som om du ansöker om ett lån där långivaren använder sig av UC. När du lånar pengar utan UC är det istället bara andra långivare som använder sig av de alternativa kreditupplysningsföretagen som kan se din förfrågan. Eftersom de svenska storbankerna i stort sett enbart använder sig av Upplysningscentralen för att inhämta information om din inkomst, dina skulder och eventuella förfrågningar så kommer bankerna inte att kunna se din förfrågan. På så vis slipper du oroa dig för att din ansökan kommer att påverka dina framtida chanser att få bolån eller andra större lån.

När det gäller lån utan UC så handlar det främst om så kallade snabblån eller smslån. Detta är högkostnadskrediter som är kopplade till en hög effektiv ränta. En hög effektiv ränta innebär att den sammanlagda kostnaden för lånet är stor. Detta i jämförelse med exempelvis vanliga privatlån eller lån med säkerhet. Vidare betalas lånen av på kort tid vilket gör att månadskostnaden ofta är stor i relation till det belopp som lånats.

Lån utan UC

Med lån utan UC blir din låneansökan inte synlig i ditt UC register

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan UC är något begränsat i förhållande till vad du kan låna om du väljer ett vanligt privatlån utan säkerhet. Vanligtvis brukar det handla om mellan 1000 kr och upp till 45 000 kr. Det finns dock de långivare som erbjuder dig att låna mer pengar utan UC men då gäller det att du är en återkommande kund. Är du ute efter en högre lånesumma är det alltså bättre att vända dig till en större aktör som erbjuder konsumtionslån. Detta kommer dock innebära att en kreditupplysning inhämtas från UC och således blir synlig för bankerna.

En av anledningarna till att man inte kan låna särskilt stora belopp utan UC är att kraven inte är så hårda. Ett lån utan UC är möjligt att få även för den med låg kreditvärdighet. Således finns det stora möjligheter att få ett lån beviljat även om du har betalningsanmärkningar eller står utan inkomst. Med detta medföljer också en större kreditrisk för långivarna varför man väljer att inte låna ut mer än 45 000 kr. Därtill har lånen ofta en väldigt kort löptid och större belopp än så skulle bli ohanterliga ur återbetalningssynpunkt.

Genom att låna utan UC slipper du en ny förfrågan i din UC. Många förfrågningar i UC leder till en sämre kreditvärdighet och kan försvåra chanserna att få lån i framtiden.

Frågor & svar om att låna utan UC

Kan jag låna pengar utan att en kreditupplysning tas?

Kan jag låna utan UC med betalningsanmärkningar?

Kan jag ta ett privatlån utan UC?

Hur ansöker jag om att få låna utan UC?

Vilka är fördelarna med att låna utan UC?

Räntan på lån utan UC

Eftersom majoriteten av alla lån utan UC är högkostnadskrediter så får du räkna med en hög ränta. De flesta lån utan UC har en nominell ränta på 39%. Däremot är den effektiva räntan ofta betydligt högre än så. I den effektiva räntan ingår nämligen samtliga avgifter och kostnader som är knutna till krediten. Det är därmed också den effektiva räntan du bör använda som mått när du jämför lån. Förutom nominell ränta kan långivaren nämligen ta ut en rad andra avgifter så som uppläggningsavgift, aviavgift, uttagsavgift och dröjsmålsränta.

Lån utan UC och snabblån omfattas av lagen om högkostnadskrediter som återfinns i konsumentkreditlagen. I denna lag finns det bland annat regler som styr hur mycket ränta och avgifter som faktiskt får tas ut. Detta för att värna om konsumenten och försöka reglera en marknad som under lång tid var nästintill oreglerad. Numera finns det dock ett kostnadstak och ett räntetak som gör att långivaren inte kan ta ut obegränsat med ränta och avgifter. Räntetaket innebär att lånet räknas som en högkostnadskredit om den effektiva räntan är 30% eller mer än referensräntan. Kostnadstaket innebär istället att kostnaderna som är knutna till lånet inte får överstiga 100% av själva lånebeloppet. Således får kostnaderna för ett lån på 3000 kr inte överstiga 3000 kr. Istället kan den sammanlagda kostnaden för ett lån på 3000 kr inklusive amortering vara 6000 kr. Sedan lagen infördes har reglerna även skärpts och numera är långivarna tvingade att både redovisa effektiv ränta samt märka all marknadsföring med en varningsskylt.

Snabb utbetalning av lån utan UC

Jämför alltid den effektiva räntan när du tar lån utan UC

Besked omgående och direktutbetalning

Om man ser till kostnaderna som ett lån utan UC för med sig så är lånet i sig ett dåligt val. Däremot finns det vissa fördelar med dessa lån som är svåra att bortse från. Dels sker ansökan helt digitalt och det är möjligt att snabbt ta ett lån via både mobil, surfplatta och dator. Därtill får du i regel alltid svar omedelbart efter att ha skickat in en låneansökan. En del konsumentkreditbolag som erbjuder lån utan UC har till och med helgöppet. I dessa fall får du alltså direkt ett besked även under lördagar och söndagar.

Den största fördelen i mångas ögon är dock den snabba utbetalningen av lånen. Majoriteten av alla långivare som erbjuder lån utan UC erbjuder direktutbetalning. Detta innebär att du kan få pengarna på kontot inom 15 minuter. Vissa långivare erbjuder enbart direktutbetalning till konton i specifika banker medan andra har möjlighet att genomföra en direkutbetalning oavsett vilken bank du har konto i. Om du är i akut behov av pengar och inte hinner vänta på den utbetalningsprocess som ett privatlån innebär så kan alltså ett lån utan UC vara ett bättre alternativ. Detsamma gäller om du måste ha pengar direkt under kvällar eller helger.

Krav för att få låna

När det gäller kraven som ställs för att kunna ansöka om ett lån utan UC så är dessa betydligt mindre strikta än om du ansöker om ett vanligt lån. Givetvis ställer olika långivare olika krav men skillnaderna mellan bolag som erbjuder snabblån brukar inte vara särskilt stora. Det kan mer handla om att vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Detsamma gäller vilken inkomst som krävs för att få låna samt om det går att låna utan fast jobb. Egentligen finns det enbart ett par krav som i stort sett de allra flesta långivare ställer på de som ansöker om lånen.

  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
  • Kunna identifiera dig med Bank ID

Den sista punkten är dock en sanning med modifikation då det faktiskt i enstaka fall går att identifiera sig på annat sätt. Detta är dock något som drar ut på behandlingstiden och således också gör att du får vänta längre innan pengarna betalas ut. Det ligger alltså främst i ditt eget intresse att du snabbt kan identifiera dig helt digitalt.