Låna utan fast jobb

Lån utan fast jobb eller inkomst

Traditionellt sett har det alltid krävts ett fast jobb och en fast inkomst för att man ska få låna pengar. Detta är dock något som förändrats under senare år och inte minst med anledning av att det blir allt mer vanligt med alternativa anställningsformer. Således behöver du inte längre ha ett fast jobb för att kunna ansöka om ett privatlån eller ett smslån. Allt fler svenskar väljer att arbeta som frilansare eller haka på olika projekt och vikariat. Att människor tenderar att ha mer tillfälliga arbeten nu än förr är något långivarna är väl medvetna om. I och med detta har kraven gällande inkomst förändrats en hel del. Att inte ha någon fast anställning är i regel inget problem för den som vill låna pengar. Långivaren är istället mer intresserad av att du har en inkomst överhuvudtaget. Har du inte detta så är det dock inte helt kört då det även finns låneinstitut som erbjuder mindre lån även till individer som står helt utan inkomst. Du bör dock alltid vara säker på att du klarar av att återbetala lånet i tid om du tänkt låna pengar utan fast jobb. Nedan listar vi banker och låneinstitut som inte kräver att låntagaren har en fast anställning.

Ansök om lån utan fast anställning

Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
495 kr
Ränta
2,99-22,59%
i
Lånar du 100 000 kr som du återbetalar under 9 år samt har en ränta på 6,95% så är den effektiva räntan du får betala 7,18%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 45000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Ränta
39,6%
i
Lånar du 10 000 kr under 12 månader så är den effektiva räntan 47,64%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
2,95-29,50%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 29,50%. Den effektiva räntan på lånen rör sig mellan 2,99-33,83%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
2,95-29,95%
i
Räntan sätts efter en individuell bedömning. Ett exempel är ett lån på 300 000 kronor med en löptid på 15 år som kan ge en effektiv årsränta på 6,23%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
2,95-33,18%
i
Lånar du 310 000 kr som du återbetalar under 12 år med en nominell ränta på 4,01% så är den effektiva räntan 5,02%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Låna pengar med oregelbunden inkomst

låna pengar utan fast jobbAtt sakna en fast anställning är inte detsamma som att stå helt utan inkomst. Således är det ganska stor skillnad på vilka förutsättningar man har att få ett lån beviljat beroende på om man har en osäker/oregelbunden inkomst eller ingen inkomst alls. Som arbetsmarknaden ser ut idag är allt fler anställningar så kallade “osäkra”. Detta i jämförelse mot hur det såg ut förr i tiden då majoriteten av alla anställningar var fasta. Men med globaliseringen och ny teknik har både företag och arbetare gått mot mer flexibla anställningsformer. För arbetaren innebär det en stor frihet och flexibilitet medan det för arbetsgivaren blir enkelt att få in personal utifrån tillfälliga behov. Denna förändring inom arbetsmarknaden är en del av den så kallade gig-ekonomin. Som tur är så har de flesta banker och långivare noterat denna utveckling. Det är också med anledning av detta som de flesta långivare nu erbjuder förmånliga privatlån även till personer utan fast anställning eller med en mer oregelbunden inkomst.

Som arbetslös eller “mellan två jobb” har man tyckt att det varit hopplöst att gå utan arbete och inkomst. Samtidigt är det ofta i dessa tider som behovet av att ta ett lån är som störst. Därför är det positivt att de flesta långivare lättat på kraven vad det gäller just fast anställning. Numera finns det möjlighet att få ett lån utan säkerhet även om man är arbetslös, sjukskriven, har pension, är student eller egenföretagare.

Möjligheter till lån helt utan inkomst

Har du ingen inkomst överhuvudtaget så kan det bli svårare att bli beviljad ett lån. Åtminstone om du vänder dig till de större långivarna och skickar in en låneansökan. Dock ska det nämnas att banker och låneinstitut ofta tar en kreditupplysning. I den här kreditupplysningen återfinns information om din taxerade inkomst. Är det så att du tidigare haft en bra inkomst och taxeringsuppgifterna inte uppdaterats sedan dess så är det din gamla inkomst som långivaren ser. Då kan dina ekonomiska förutsättningar bedömas utifrån dina gamla inkomstuppgifter. Samtidigt vill de flesta långivare ha information om aktuell inkomst i samband med att du fyller i låneansökan. Och att ljuga i sin ansökan är aldrig en god idé. Däremot är det bättre att det finns en registrerad inkomst i UC än ingen inkomst alls.

Vill du låna pengar men står helt utan inkomst så är möjligheterna för att få ett lån beviljat störst hos sms-lånebolag. Dessa bolag erbjuder så kallade högkostnadskrediter och du kan vanligtvis låna mellan 2000 – 40 000 kr. Behöver du låna ett större belopp så måste du vända dig till ett vanligt låneinstitut. Då är risken att din ansökan blir avslagen om du inte kan lämna några uppgifter om inkomst. Vänder du dig istället till ett kreditinstitut som erbjuder snabblån så är chansen större att du får ett positivt besked. Tänk dock på att den effektiva räntan som är kopplad till smslån är väldigt hög. Du får helt enkelt betala för den kreditrisk som bolaget tar genom att låna ut pengar till dig. Ett exempel på ett bolag som erbjuder snabblån utan inkomst är Ferratum.

Lägre inkomst ger högre ränta

lägre inkomst ger en högre räntaInnan en långivare beslutar huruvida man ska bevilja ett lån eller inte tar man hänsyn till en rad olika faktorer. Det handlar exempelvis om hur mycket långivaren vill låna samt vilken önskad återbetalningstid som är vald. Men man ser även över hur låntagarens möjligheter att återbetala sitt lån i tid ser ut. Detta gör man genom att exempelvis se över vilka inkomster som finns. Man tittar även på om låntagaren har några befintliga skulder samt vilka månatliga kostnader som måste täckas för exempelvis boende. Slutligen går man även igenom om den som ansöker om lån har några betalningsanmärkningar eller aktiva skulder hos Kronofogden. När alla dessa parametrar är tagna i beaktning kan man kalkylera kreditrisken. Det är också denna som ligger till grund för vilken ränta man erbjuder kunden. Har du en lägre inkomst anses du normalt sett ha en lägre återbetalningsförmåga. Detta leder i sin tur att du får betala en högre ränta än om du hade haft en väldigt hög lön. Sådana saker är bra att ha med sig innan man väljer att ansöka om lån med en lägre inkomst eller utan ett fast jobb.

Tips till den som vill låna utan fast jobb

Om du vill låna pengar trots att du inte har något fast jobb så finns det vissa saker du bör tänka på. Bland annat kan du med enkla medel förbättra din kreditvärdighet utan att ha en fast anställning. Detta genom att exempelvis inte dra på dig en massa onödiga förfrågningar som syns i din UC. Vidare kan du först återbetala de skulder du har innan du ansöker om ett nytt lån. Det är den samlade kreditvärdigheten som kommer ligga till grund för hur dina framtida chanser att få låna utan inkomst är. Nedan ger vi dig några handfasta tips att ha med dig innan du skickar in din låneansökan.

  • Ansök om lån tillsammans med en medlåntagare
  • Teckna ett låneskydd
  • Är du student så ansök om ett studentlån istället
  • Se till att löpande förbättra din kreditvärdighet
  • Låna inte mer än du har råd att betala tillbaka

Se även till att hålla koll på din privatekonomi så att du kan ge svar på tal om bankerna har ytterligare frågor efter det att du skickat in din låneansökan. Att ha koll på intäkter och utgifter är också bra ur flera andra synvinklar. Bland annat kan du enkelt förutspå hur kommande månader ser ut samtidigt som du kan budgetera för framtida utgifter.