Kreditkort

Jämför kreditkort och betalkort

kreditkort

Hos oss kan du jämföra kreditkort för att hitta ett kort som passar just dig. Genom att jämföra kort innan du gör en ansökan kan du säkerställa att du skaffar bäst och billigast kreditkort. Korten från de olika utgivarna ser annorlunda ut och har olika förmåner. Således kan olika kreditkort lämpa sig för olika personer beroende på hur ens livssituation ser ut. Utbudet av kredit- och betalkort är stort och det kan vara svårt att på egen hand få en översikt av alla kort. Därför har vi samlat de mest populära kreditkorten på ett och samma ställe.

Hitta bäst kreditkort 2024

För att kunna hitta bäst kreditkort måste du först analysera dina vanor för att få insikt om vilka förmåner som just du skulle dra störst nytta av. Det finns nämligen många olika typer av kreditkort som är anpassade för olika typer av människor. Inte sällan delar man in korten i följande kategorier:

  • Matkort
  • Bensinkort
  • Premiumkort
  • Shoppingkort
  • Resekort

Kortens benämning säger en del om för vilka personer respektive kreditkort lämpar sig för. Utöver att de flesta kredit- och betalkort är nischade så kan även ränta och villkor skilja sig åt mellan de olika korten. För att det ska löna sig att ha ett kreditkort gäller det att förmånerna man får är mer värda än de kostnader man får betala. Åtminstone för den person som skaffar sig ett kredit- eller betalkort av fler anledningar än att kunna handla på kredit. Kreditkort kan ju faktiskt även användas som ett mer flexibelt alternativ till ett privatlån. Andra sådana alternativ är onlinekrediter och kontokredit utan UC.

Vanliga förmåner kopplade till ett kreditkort är kompletterande försäkringar, räntefri kredit, bonus, rabatter, förtur till event samt concierge service och lounge access.

Jämför kreditkort

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som fungerar för köp i både fysiska butiker och i e-handelsbutiker. Således kan du handla alla typer av varor och tjänster med kortet. Kreditkort ges ut av olika utgivare och är kopplade till ett specifikt kortnätverk. Exempel på sådana kortnätverk är VISA, Mastercard och American Express. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett vanligt bankkort är att kreditkortet är kopplat till en kredit. Hur stor kredit som kortet är kopplat till beror på hur stort kreditutrymme kortinnehavaren blivit beviljad. Vanligtvis är det möjligt att ansöka om ett kreditutrymme mellan 5000-150 000 kr.

I och med att kortet är kopplat till en kredit så dras inte pengarna från ditt egna konto vid användning av kortet. Istället samlas alla köp på en faktura som betalas vid senare tillfälle. Fakturan kommer en gång per månad vilket ger möjlighet till räntefri kredit i upp till mellan 50-60 dagar. Du väljer själv om du vill betala fakturan i sin helhet eller delbetala dina köp. I det fall du inte betalar hela fakturans belopp så utgår en kreditränta.

Kreditkort fungerar även att använda för uttag i uttagsautomater både i Sverige och i resten av världen. Uttag med kreditkort är ofta förenat med en uttagsavgift och i utlandet kan det även förekomma valutapåslag vid användande av kortet.

Olika typer av kreditkort

Innan du ansöker om ett kreditkort bör du ta reda på vilken typ av kort som är mest gynnsamt för dig. Som vi redan tagit upp så finns det en del vanligt förekommande typer av kort. Varje typ har en specifik inriktning som gynnar exempelvis den som shoppar mycket, den som ofta befinner sig på resande fot samt den som har en exklusiv livsstil. För att du ska få en tydligare bild av de olika kategorier av kreditkort som finns så sammanfattar vi dessa här nedan. Det som främst skiljer de olika korten åt är vilka förmåner man får som kortanvändare. Men även avgifter och räntor kan naturligtvis skilja sig åt mellan de olika kategorierna av kreditkort.

Bensinkort/tankkort

De flesta är bekanta med bensinkort eller tankkort då detta är ett vanligt förekommande kort. Bensinkort med kredit ges främst ut av bensinkedjor så som Shell, OKQ8, Circle K, Preem och Volvo. Populära kreditkort inom denna kategori är OKQ8 Visa, Volvokortet och Shell Mastercard. Ett tankkort lämpar sig främst för den person som kör mycket bil och som lägger stora summor på drivmedel. Genom att ha ett bensinkort kan du få rabatt varje gång du genomför en tankning hos den utvalda bensinkedjan. Förutom drivmedelsrabatt så är kortet även kopplat till erbjudanden. Detta gör att du då och då kan få gratis kaffe eller rabatt på andra varor som säljs på bensinmacken. Varje månad får du en faktura på dina inköp vilket också gör att du får en bra bild av hur mycket pengar du lägger på drivmedel. Hur stort kreditutrymme du vill ha på ditt bensinkort väljer du själv. Dessa typer av kreditkort är ofta helt befriade från årsavgift vilket är positivt.

Matkort

För dig som lägger mycket tid och pengar på matvarukedjor så kan ett kreditkort av typen matkort komma väl till pass. Sådana kort ges ut av bland annat Coop och ICA. Välkända matkort är Coop Mastercard Mer och ICA Bankkort Plus. De flesta svenskar har idag koll på vilka fördelar som finns med att ha just ett matkort. Det handlar exempelvis om att korten kan ge kortinnehavaren återbäring, bonus och poäng. Insamlandet av poäng är ibland kopplat till inköp hos den specifika livsmedelskedjan. Men med vissa matkort samlar du även poäng på köp som görs på andra inköpsställen. Utöver bonus och återbäring är det inte ovanligt att man som kortkund hos livsmedelskedjorna får ta del av löpande rabatter.

Resekort

En annan typ av kreditkort är resekort som används frekvent att resenärer både i Sverige och utomlands. Utgivare av sådana kort är bland annat American Express, Bank Norwegian och Marginalen. Populära resekort är SAS EuroBonus American Express Premium, SAS EuroBonus American Express Elite samt SAS EuroBonus World Mastercard Premium. Fördelen med dessa kort är att de ger resenären möjlighet att samla poäng när korten används. I de flesta fall kan poängen sedan växlas in mot bonusresor och uppgraderingar. Även om förmånerna mellan olika resekort kan skifta så är det inte ovanligt att korten ger kortinnehavaren en kompletterande reseförsäkring, fast track och lounge access. För att resekortet ska komma till sin rätt bör du ansöka om ett kreditkort som har samarbete med det flygbolag som du främst reser med. Utöver resekort med flygpoäng så finns det även andra typer av kort så som SJ Prio. Något som är typiskt för just resekort är att det finns olika nivåer att nå upp till där varje nivå ger specifika förmåner.

Premiumkort

Premiumkort tillhör skaran av kreditkort som är anpassade för personer med en mer exklusiv livsstil. Med ett premiumkort i plånboken kan du räkna med unika förmåner och personlig service utöver det vanliga. Utgivare av kreditkort av typen premium är bland annat Eurocard, American Express och Revolut. Exempel på typiska premiumkort är American Express Centurion, American Express Gold Platinum, Eurocard Platinum och Revolut Metall. Gemensamt för samtliga premiumkort på marknaden är att korten har en hög årsavgift som kan ligga mellan 500-6600 kr. Men för denna höga årsavgift kommer också en rad förmåner så som concierge service, exklusiva inbjudningar, omfattande försäkringar och lounge access.

Shoppingkort

Den sista kategorin av kreditkort är shoppingkort som det idag finns gott om på marknaden. Shoppingkort kan ges ut av både butikskedjor, banker och andra kreditinstitut. Kända shoppingkort är re:member flex, Supreme Card Gold och IKANO kort. Dessa kreditkort ger poäng i samband med att kortinnehavaren genomför inköp med korten. Poänginsamling är ofta möjligt oavsett i vilka butiker köpen görs. Annat är det med butikskedjornas egna kreditkort som vanligtvis bara ger poäng på köp som är relaterade till den egna kedjan. Poängen som samlas in kan växlas in mot bonuscheckar eller återbäring på kortet. Detta gör att dina kommande inköp hos shoppingkedjorna blir billigare. Utöver poäng så är shoppingkort även kopplade till förmånliga erbjudanden samt olika inbjudningar. Ibland förekommer det även att kortinnehavaren för förtur till nya produkter som släpps.

Frågor & Svar om kreditkort

Vad är skillnaden mellan kreditkort och bankkort?

Vilken ränta är kopplad till kortet?

Vilken kreditgräns gäller?

Kan jag utnyttja räntefri delbetalning?

Vilket kreditkort är bäst?

Vad är effektiv ränta?

Kreditutrymme och ränta

I samband med att du ansöker om ett kreditkort så får du välja ett önskat kreditutrymme. Det är inte alltid du blir beviljad hela det utrymme som du ansöker om. Det finns tillfällen då kreditinstitutet beviljar en ansökan men med en lägre kreditgräns. Hur stort kreditutrymme du kan ansöka om beror på vilken kortutgivare du vänder dig till. Vanligtvis så kan du ansöka om ett kreditutrymme mellan 10 000 kr och 150 000 kr. Men exempelvis premiumkort kan ha en betydligt högre kreditgräns än så. Den kredit du utnyttjar är förenad med kreditränta. Dock erbjuder de flesta kreditinstitut räntefri kredit vilket innebär att du inte behöver betala ränta om du betalar hela din faktura i tid. Vidare betalar du aldrig ränta för den del av kreditutrymmet som inte nyttjas. Istället fungerar det på samma sätt som en kontokredit.

När det gäller ränta kopplad till kreditkort så kan denna variera. Dels kan krediträntan se olika ut beroende på vilken kortutgivare du har att göra med. Men även dina ekonomiska förutsättningar kan påverka vilken kreditränta du erbjuds. Har du betalningsanmärkningar eller många befintliga skulder så kan det bli svårt att få ett kreditkort beviljat över huvudtaget. Då är det bättre att ta ett lån som beviljar alla eller ett lån utan UC med betalningsanmärkningar.

Vanligt är att kreditinstituten har ett räntespann mellan 9-24%. Utöver ränta kan kreditkort även vara kopplat till diverse avgifter. Det handlar bland annat om årsavgift, valutapåslag, uttagsavgift och aviavgift. Därför är den effektiva räntan för kortet ofta betydligt högre än den nominella räntan.

Kreditkort jämförelse

Vanliga kortförmåner

Eftersom varje kreditkort är unikt bör du alltid genomföra en kreditkorts jämförelse innan du ansöker om ett kort. Utöver att jämföra faktorer så som räntor, kredit, möjlighet till räntefri kredit och så vidare bör du även jämföra kortförmånerna. Alla kort på marknaden har olika förmåner och dessa baserar sig ofta på vilken typ av kreditkort det är. Vidare tenderar kreditkort med en hög årsavgift ha bättre förmåner. Man får helt enkelt vad man betalar för. Men för att förmånerna ska komma till sin rätt gäller det också att man utnyttjar korten på rätt sätt. Inte minst när det handlar om resekorten. Nedan går vi kortfattat igenom vanligt förekommande kortförmåner samt vad dessa innebär i praktiken. Genom att ta del av denna information hoppas vi att du lättare ska kunna hitta ett kreditkort som passar dig väl.

Bonus/Poäng/Återbäring

Den kanske främsta anledningen till varför många väljer att skaffa ett kreditkort är för att kunna samla poäng på sina inköp. De flesta kreditkort på marknaden är kopplat till någon form av bonusprogram. Detta innebär att köp som görs med kortet genererar antingen bonus, poäng eller återbäring. Poäng som samlas kan växlas in mot alltifrån resor till prylar medan bonus och återbäring gör nästa köp lite billigare. Det är inte ovanligt att ett bonusprogram även är kopplad till ett nivåsystem. Detta innebär att man tjänar mer poäng eller får högre bonus ju mer man handlar med sitt kort. Så är fallet exempelvis med de kreditkort som är kopplade till SAS EuroBonus. En högre nivå ger en högre procentuell intjäning av poäng. När det gäller kort av typen matkort så ger inköpen bonus som erhålls i form av värdecheckar. Ofta sätts bonusen även in direkt på kontot vilket gör att man får avdrag på sina köp direkt i butiken.

Försäkringar

En annan vanlig förmån som den med ett kreditkort får ta del av är försäkringar. Majoriteten av alla kreditkort på marknaden är kopplade till en kompletterande reseförsäkring. Denna försäkring gäller när minst 75% av resan har betalts med kortet. En sådan försäkring ger exempelvis ersättning om flyget eller bagaget är försenat. Ofta ingår det även ett avbeställningsskydd. Andra kreditkort så som shoppingkort kan ha andra typer av försäkringar så som leveransförsäkring eller evenemangsförsäkring. Viktigt att tillägga är att alla kort har olika villkor. Därför bör du alltid vara noga att läsa igenom villkoren för försäkringen innan du tecknar kortet. Då är du redan från start klar med var och när försäkringen gäller.

Concierge service

För den som besitter ett kreditkort inom kategorin premiumkort finns det många exklusiva förmåner att åtnjuta. Bland annat är en del av dessa kort förenade med så kallad concierge service. Det innebär att du erbjuds personlig service utöver det vanliga. Du har via ditt kreditkort tillgång till ett nummer som du kan ringa för att få diverse tjänster utförda. Det kan bland annat handla om att du vill boka bord på en finare restaurang eller att någon styr upp ett blomsterbud åt dig. Vidare kan du få hjälp att snabbt och smidigt boka flygresor eller andra typer av resor. Det räcker alltså med ett samtal för att få hjälp med nödvändiga saker i din annars stressiga vardag. Utöver concierge service så ger premiumkorten dig även lounge access. Detta innebär att du får tillgång till lyxiga flygplatslounger runtom i världen.

Rabatter och förtur

Med ett kreditkort i plånboken kan du även förvänta dig rabatter och exklusiva erbjudanden. Vissa rabatter gäller hela tiden medan andra förändras över tid. Förmåner i form av rabatter är särskilt vanliga för shoppingkort och matkort. Ett exempel på ett kreditkort där rabatter är vanligt förekommande är IKANO Kort. Med detta kort får du rabatter olika utvalda branscher varje månad. Det handlar då om rabatter på upp till 20% vilket kan göra dina kommande köp betydligt billigare. När det gäller matkorten så får du ofta medlemsrabatter via medlemstidningen som kommer hem i brevlådan.

Kreditkort kan även ge dig förtur till både inköp av nya produkter som släpps men även förtur till evenemang. Personer som har ett American Express av de dyrare slaget kan exempelvis boka arenabiljetter före alla andra och få gå på biopremiärer med gratis popcorn och läsk. En förmån som brukar vara mycket uppskattad.