SMS lån

SMS lån – mindre lån vid akut behov

smslån

SMS lån är en form av snabblån inom kategorin högkostnadskrediter. Bakgrunden till lånets namn är att man förr i tiden kunde låna pengar genom att skicka ett sms. Möjligheten fanns alltså att skicka ett sms med en låneansökan som besvarades mer eller mindre direkt. SMS lån finns fortfarande och du kan använda dig av dessa lån om du är i akut behov av extra pengar någon gång i livet.

I dag finns det mängder med långivare som erbjuder sms lån och tjänsterna för smålån utvecklas regelbundet. Även om snabblånen benämns som SMS lån är det inte lika vanligt att du skickar sms för att ansöka längre. I stället ansöker du via långivarens hemsida och identifierar dig med ditt mobila BankID. SMS lån kallas även snabblån, mikrolån, onlinekredit, kontokredit, mobillån och akutlån. Gemensamt för lånet oavsett benämning är att det är en högkostnadskredit och att det är lätta lån att få. Lånet har därmed en hög effektiv ränta och kort återbetalningstid. Med bakgrund av detta rekommenderar vi dig att jämföra SMS lån hos olika långivare för att få en så låg kostnad som möjligt samtidigt som du får ett SMS lån som passar dig och dina ändamål. Nedan listade långivare erbjuder SMS lån utan UC. Du får alltså ingen förfrågan i ditt UC-register när du ansöker om lån hos dessa långivare.

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
2 - 82 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
51,95-77,75%
i
Räkneexempel: Ett uttag om 15 000 kr/12 mån/12 aviseringar/Uppl.avg. 280 kr/Avi.avg. 45 kr (45x12, totalt 540 kr)/1 st Uttag.avg 95 kr/Månadsbelopp 1 786 kr (snitt)/Totalbelopp 21 412 kr/Rörlig ränta 39,8 %/ Effektiv ränta 58,51 %.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
- mån
Utan UC
Ja
Startavgift
485-895 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5%
i
En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 5000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
265,5%
i
Följande uppgifter gäller för lån på 5000 kr med löptid 1 månad. Uppläggningsavgift 395 kr, administrationsavgift 0 kr, nominell bunden ränta 39 %, effektiv ränta 265,5 %, totalt att återbetala 5570,34 kr (5570,34 kr per en månad).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Så fungerar ett SMS lån

Du känner snabbt igen ett SMS lån – eller ett så kallat snabblån. Bland annat genom att lånebeloppen är relativt små, löptiden är kort (det vill säga hur snabbt du behöver betala tillbaka) och slutligen hur snabbt du får in pengarna på kontot. Vanligtvis kan du låna upp till cirka 15 000 kronor. Dock finns det en del långivare som erbjuder SMS lån upp till hela 50 000 kronor. När det gäller SMS-lån som är så pass stora brukar det innebära att du får en kontokredit. Därmed kan du ta ut pengar upp till det belopp du beviljas låna. Till skillnad från privatlån som löper under flera månader eller år behöver du betala tillbaka ett sms lån inom 30 till 90 dagar.

Utbetalningen av ett smslån brukar gå snabbt. Detta då många långivare erbjuder SMS lån med direkt utbetalning. Hur kvickt det går har att göra med vilken bank du använder dig av och vilken bank långivaren arbetar med. Vanligt är att du har pengarna redan samma dag. Nu använder du som sagt ditt mobila BankID för att ansöka om ett SMS lån på nätet. Efter det att din ansökan godkänts betalas pengarna ut till ditt konto. När du ansöker om ett SMS lån är det bra att du vet att det är ett lån utan säkerhet. Det innebär att du har möjlighet att använda pengarna hur du vill utan att du tvingas berätta för långivaren vad du avser att göra med dem. Som vi nämnde tidigare har SMS lån i princip alltid en hög effektiv ränta. För att få bukt med detta infördes en ny lag den 1 september 2018 som gäller så kallade högkostnadskrediter. Numera är det inte möjligt för långivare att ta ut hur höga räntor som helst för just snabblån.

Smslån med snabb utbetalning

Smslån betalas ofta ut direkt efter godkänd låneansökan

Ansök om ett sms lån

Det är väldigt enkelt att ansöka om ett lån. Du går in på långivarens sida och skickar in en ansökan. Det kan vara via mobilen eller via datorn. Namnet sms lån hänger kvar men det blir mer och mer ovanligt att du faktiskt skickar iväg ett textmeddelande för att ansöka. Kör i gång med att jämföra olika långivare med SMS-lån. Bestäm dig för en som du tycker passar dina behov. Väl inne på långivarens hemsida anger du hur mycket pengar du vill låna, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka och slutligen dina personuppgifter. I dag behöver du ofta identifiera dig med BankID. När du har skickat in din ansökan handläggs den av långivaren som ger dig ett besked därefter. Godkänns den skickas pengarna till dig inom kort. Det finns dock särskilda krav för att du ska få ta ett SMS lån som gäller hos majoriteten av långivarna, däribland:

  • Du måste vara minst 18 år gammal – en del kräver till och med att du är 20 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor – alternativt ha en fast anställning.

SMS lån utan UC

UC står som bekant för Upplysningscentralen och det är den största tjänsten som erbjuder upplysningar om din ekonomi till långivare i dag. Det finns dock fler som till exempel Bisnode. Om du av någon anledning inte vill att långivaren tar kontakt med UC ska du alltså ansöka om ett SMS lån där utdrag sker via Bisnode, Creditsafe eller liknande företag i stället.

Låna med betalningsanmärkningar

Du har kanske glömt att betala en räkning någon gång eller också har du haft det trassligt med ekonomin vid något tillfälle? Då är det inte omöjligt att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Vissa långivare beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Dock är det långt ifrån alla. När du jämför lån kan du filtrera detta efter behov beroende på om du har dragit på dig betalningsanmärkningar tidigare men behöver låna pengar igen.

Hur ansöker jag om ett SMS lån?

Hur snabbt betalas pengarna ut?

Kan jag låna på helger och röda dagar?

När ska jag återbetala lånet?

Kan jag förlänga återbetalningstiden?

Direkt utbetalningar

SMS lån finns för att du som privatperson ska kunna ansöka om ett snabbt och enkelt lån när du är i behov av det. Detta är främst om du råkar ut för oförutsedda utgifter. Du ska alltså inte ta ett snabblån för skojs skull för att du vill shoppa eller resa men egentligen inte har råd för stunden. Snabba lån som dessa är skapade för att du ska få tillgång till pengarna du behöver så kvickt som möjligt. Vanligtvis redan samma dag. För att detta ska ske bör du ansöka redan på förmiddagen. Annars riskerar du att få pengarna först nästkommande bankdag. Inte på helgen och inte på röda dagar. Slå ett extra öga i kalendern innan du kör i gång.

En del långivare beviljar och betalar ut lån på helger och röda dagar också. Detta brukar framgå tydligt på deras hemsida i det fall det är möjligt att låna på helgen. Därtill finns det idag många konsumentkreditbolag som erbjuder direktutbetalning av lån och lån med utbetalning dygnet runt. Du kan då få in pengarna på ditt konto inom en timma från det att du fick ett positivt besked.

Jämför smslån och räntor

Du ansöker om smslån via mobilen eller datorn

Betala tillbaka SMS lån

Ett kännetecken för ett SMS-lån är att du behöver återbetala det relativt snabbt. Oftast inom en till tre månader. Vissa långivare kan ge längre löptid. Dock vill du betala tillbaka så snabbt som möjligt och bli skuldfri. Löptiden påverkar som du vet även kostnaden för lånet. Längre löptid innebär att det blir dyrare. Om du av någon anledning inser att du inte kan betala tillbaka inom den bestämda löptiden kan du försöka förlänga lånet för att få extra tid på dig. Var varsam med detta eftersom avgifterna är höga och det kan påverka räntan också. Gör en rejäl och genomtänkt budget från början – innan du ansöker om ett smslån.

Se alltid till att du kan återbetala ditt smslån i tid. Vid utebliven betalning får du betala förseningsavgift och påminnelseavgift. I längden riskerar du även att få en betalningsanmärkning

Använd pengarna efter behov

SMS lån utan säkerhet betyder att du kan använda pengarna fritt efter eget behov. Det handlar om lån som beviljar alla där långivaren kan alltså inte lägga sig i vad du väljer att lägga pengarna på. Det är en väsentlig skillnad mot lån med säkerhet. Då kan nämligen banken gå in på ett annat sätt och avgöra hur pengarna spenderas samtidigt som du behöver ge en säkerhet som gör att banken får tillbaka sina pengar om du inte kan betala efter egen förmåga. Av den här anledningen ska du enbart ta ett snabblån när du behöver ta hand om oförutsedda utgifter. Ibland drabbas vi av kostnader som vi inte har räknat med som till exempel en hög räkning från verkstaden om bilen går sönder, du kan åka på restskatt, en rejäl räkning hos tandläkaren eller liknande. En del väljer trots allt att använda ett SMS lån för att bekosta nöjen som resor och prylar. Då är det givetvis att föredra att du sparar ihop pengarna själv i stället för att ta ett lån helt i onödan bara för att du vill ha något för stunden.

Sätt en budget innan du lånar

Precis som du gör en budget för din ekonomi i vardagen ska du göra en budget inför ett eventuellt lån. Då ser du klart och tydligt om du kan betala tillbaka eller inte. Lånar du mer än du klarar av gör du dig själv en stor björntjänst eftersom du måste betala förseningsavgifter och riskerar att dra på dig betalningsanmärkningar längre fram. Betalningsanmärkningar ska du akta dig för och undvika till varje pris. SMS lån och snabblån kan snabbt bli en lömsk fälla i det avseendet eftersom lån som dessa har höga räntor och således är dyra att ta. Något du bör tänka på om du väljer att exempelvis låna utan fast jobb eller låna pengar med låg inkomst. När du får betalningsanmärkningar blir det dessutom svårare att handla mot faktura, få ett kreditkort framöver och bli beviljad nya lån i framtiden. Med andra ord – gör det enklare för dig själv och gör en budget med papper och penna för att se på svart och vitt om du kan betala tillbaka det lån du avser att ta.

Ränta smslån

Se över ränta och avgifter innan du lånar för att veta vad kostnaden för lånet blir

Tips inför ett SMS lån

Oavsett om du ska ta ett privatlån, SMS lån, snabblån eller liknande ska du vara aktsam med att låna pengar på det här viset. Det är naturligtvis en stor hjälp vid oförutsedda utgifter när det krisar med ekonomin. Du måste dock vara noga med att se efter att du verkligen har råd med lånet – det ska, som du vet, betalas tillbaka.

  • Om du har en skuld hos Kronofogden blir du inte beviljad någon form av lån.
  • Har du betalningsanmärkningar som inte kommit till Kronofogden bör du låta bli att låna pengar.
  • Ta inte ett smslån för att betala dina vanliga räkningar, resor eller för att göra nöjesinköp.
  • Ta inte ett snabblån för att betala gamla smslån. Be om en avbetalningsplan hos långivaren.

Se över villkoren för lånet noga för att inte drabbas av en högre kostnad än väntat.