Smslån

Smslån – snabblån vid akut behov

Smslån är en form av snabblån, namnet till trots. Från början var den här sortens lån baserade på sms. Därav benämningen. Om du behövde låna pengar snabbt fanns alltså möjligheten att skicka ett sms med en ansökan som besvarades mer eller mindre direkt. Smslån finns fortfarande och du kan använda dig av tjänster som dessa om du är i akut behov av extra pengar någon gång i livet. I dag finns det mängder med långivare och tjänsterna för smålån utvecklas regelbundet. Även om snabblånen benämns som smslån är det inte lika vanligt att du skickar sms för att ansöka längre. I stället använder du ditt mobila BankID. Smslån är kort och gott ett snabblån. Du kan också stöta på benämningar som mikrolån och mobillån. Eftersom smslån inte sällan har höga effektiva räntor är det av största vikt att du är noggrann innan du skickar en ansökan. Se till att jämföra lån hos olika långivare för att få en så låg kostnad som möjligt samtidigt som du får ett smslån som passar dig och dina ändamål.

Lånebelopp
1000 - 25000 kr
Återbetalningstid
1 - 24 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
39%
i
Effektiv ränta vi en utnyttjad kredit om 25 000 kr som betalas under 12 månader är 47%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 25000 kr
Återbetalningstid
3 - 24 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
39%
i
Lånar du 25 000 kr under 12 månader så är den effektiva räntan på lånet 47%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 45000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Ränta
39,6%
i
Lånar du 10 000 kr under 12 månader så är den effektiva räntan 47,64%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
3000 - 20000 kr
Återbetalningstid
1 - 36 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
380 kr
Ränta
39%
i
Lånar du 3000 kr under 9 månader så blir den effektiva räntan på lånet 147,16%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 15000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
39%
i
Ett lån på 8000 kr som återbetalas under 3 månader har en effektiv ränta på 234,90%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
320 kr
Ränta
39,30%
i
Utnyttjar du en kredit på 15 000 kr under 12 mån så blir den effektiva räntan 56,73%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 50000 kr
Återbetalningstid
1 - 8 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
25,74-25,74%
i
Räntan på Goodcash.se lån är fast och gäller samtliga låntagare. Effektiv ränta för ett lån på 50 000 kr som återbetalas under 8 år är 29%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 20000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
350 kr
Ränta
39%
i
Räntan på Monettilånet är samma för alla låntagare och är 39%. Vid ett lån på 20 000 kronor med en löptid på tolv månader är den effektiva räntan 58%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Så fungerar ett smslån

Ansök om smslånDu känner snabbt igen ett smslån – eller ett så kallat snabblån. Bland annat genom att lånebeloppen är relativt små, löptiden är kort (det vill säga hur snabbt du behöver betala tillbaka) och slutligen hur snabbt du får in pengarna på kontot. Vanligtvis kan du låna upp till cirka 15 000 kronor. Dock finns det en del långivare som erbjuder smslån upp till hela 50 000 kronor. När det gäller snabblån som är så pass stora brukar det innebära att du får en kontokredit. Därmed kan du ta ut pengar upp till det belopp du beviljas låna. Till skillnad från privatlån som löper under flera månader eller år behöver du betala tillbaka ett smslån inom 30 till 90 dagar.
Utbetalningen av ett smslån brukar gå snabbt. Hur kvickt det går har att göra med vilken bank du använder dig av och vilken bank långivaren arbetar med. Vanligt är att du har pengarna redan samma dag. Nu använder du som sagt ditt mobila BankID för att ansöka om ett smslån på nätet. Efter det att din ansökan godkänts betalas pengarna ut till ditt konto. När du ansöker om ett smslån är det bra att du vet att det är ett lån utan säkerhet. Det innebär att du har möjlighet att använda pengarna hur du vill utan att du tvingas berätta för långivaren vad du avser att göra med dem. Som vi nämnde tidigare har smslån i princip alltid en hög effektiv ränta. För att få bukt med detta infördes en ny lag den 1 september 2018 som gäller så kallade högkostnadskrediter. Numera är det inte möjligt för långivare att ta ut hur höga räntor som helst för just snabblån.

Ansök om ett smslån

Det är väldigt enkelt att ansöka om ett lån. Du går in på långivarens sida och skickar in en ansökan. Det kan vara via mobilen eller via datorn. Namnet smslån hänger kvar men det blir mer och mer ovanligt att du faktiskt skickar iväg ett textmeddelande för att ansöka. Kör i gång med att jämföra olika långivare med snabblån. Bestäm dig för en som du tycker passar dina behov. Väl inne på långivarens hemsida anger du hur mycket pengar du vill låna, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka och slutligen dina personuppgifter. I dag behöver du ofta identifiera dig med BankID. När du har skickat in din ansökan handläggs den av långivaren som ger dig ett besked därefter. Godkänns den skickas pengarna till dig inom kort. Det finns dock särskilda krav för att du ska få ta ett smslån som gäller hos majoriteten av långivarna, däribland:

  • Du måste vara minst 18 år gammal – en del kräver till och med att du är 20 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor – alternativt ha en fast anställning.

Snabblån utan UC

UC står som bekant för Upplysningscentralen och det är den största tjänsten som erbjuder upplysningar om din ekonomi till långivare i dag. Det finns dock fler som till exempel Bisnode. Om du av någon anledning inte vill att långivaren tar kontakt med UC ska du alltså ansöka om ett smslån där utdrag sker via Bisnode eller liknande företag i stället.

Låna med betalningsanmärkningar

Du har kanske glömt att betala en räkning någon gång eller också har du haft det trassligt med ekonomin vid något tillfälle? Då är det inte omöjligt att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Vissa långivare beviljar smslån även om du har betalningsanmärkningar. Dock är det långt ifrån alla. När du jämför lån kan du filtrera detta efter behov beroende på om du har dragit på dig betalningsanmärkningar tidigare men behöver låna pengar igen.

FAQ OM SMSLÅN


Smslån har fått namnet efter att formatet introduceras genom att du skickade ett textmeddelande med din ansökan. Numera fyller du i formuläret direkt via hemsidan i datorn eller mobilen hos långivaren där du använder BankID för att verifiera din identitet. Majoriteten skickar sedan ett svar per e-post om du blir beviljad lånet. I samband med att du skickar in ansökan görs allt som oftast en kreditupplysning på dig.


Pengarna brukar betalas ut på en gång när långivaren beviljar din ansökan. Smslån är som bekant utvecklade för just plötsliga och oförutsedda utgifter för att du ska få pengarna du behöver så snabbt som möjligt. Vanligtvis får du pengarna redan samma dag om du skickar din ansökan innan klockan 12.00.

 Det är inte alla långivare som erbjuder utbetalningar på helger och röda dagar men det finns en hel del som gör det. Detta brukar framgå tydligt på deras hemsida i så fall. Alternativt får du höra dig för med kundtjänsten om det är möjligt att få pengarna på helgen eller om det är en röd dag. Annars betalas lånet ut nästkommande bankdag.


Snabblån som smslån brukar återbetalas månatligen. Du ska betala tillbaka inom löptiden som bestämdes i samband med din ansökan. Som tidigare nämnt har löptiden för lånet en direktpåverkan på kostnaderna för ditt lån. En längre löptid, det vill säga återbetalningstid, gör att det blir dyrare.
 
 


Många långivare ger sina kunder möjlighet att förlänga lånetiden för återbetalningen. Detta är något du ska se upp med eftersom det gör lånet dyrare med högre räntor och avgifter. Därmed gör du lånet ännu dyrare för dig själv genom att be om en förlängning av löptiden. Återigen, gör en budget innan du ansöker.

Snabba utbetalningar

snabba utbetalningar av smslånSmslån finns för att du som privatperson ska kunna ansöka om ett snabbt och enkelt lån när du är i behov av det. Detta är främst om du råkar ut för oförutsedda utgifter. Du ska alltså inte ta ett snabblån för skojs skull för att du vill shoppa eller resa men egentligen inte har råd för stunden. Snabba lån som dessa är skapade för att du ska få tillgång till pengarna du behöver så kvickt som möjligt. Vanligtvis redan samma dag. För att detta ska ske bör du ansöka redan på förmiddagen. Annars riskerar du att få pengarna först nästkommande bankdag. Inte på helgen och inte på röda dagar. Slå ett extra öga i kalendern innan du kör i gång. En del långivare beviljar och betalar ut lån på helger och röda dagar också. Detta brukar framgå tydligt på deras hemsida. Därtill finns det idag många konsumentkreditbolag som erbjuder direkt utbetalning av smslån. Du kan då få in pengarna på ditt konto inom en timma från det att du fick ett positivt besked.

Betala tillbaka smslån

Ett kännetecken för ett snabblån är att du behöver återbetala det relativt snabbt. Oftast inom en till tre månader. Vissa långivare kan ge längre löptid. Dock vill du betala tillbaka så snabbt som möjligt och bli skuldfri. Löptiden påverkar som du vet även kostnaden för lånet. Längre löptid innebär att det blir dyrare. Om du av någon anledning inser att du inte kan betala tillbaka inom den bestämda löptiden kan du försöka förlänga lånet för att få extra tid på dig. Var varsam med detta eftersom avgifterna är höga och det kan påverka räntan också. Gör en rejäl och genomtänkt budget från början – innan du ansöker om ett smslån.

Använd pengarna efter behov

Smslån utan säkerhet betyder att du kan använda pengarna fritt efter eget behov. Långivaren kan alltså inte lägga sig i vad du väljer att lägga pengarna på. Det är en väsentlig skillnad mot lån med säkerhet. Då kan nämligen banken gå in på ett annat sätt och avgöra hur pengarna spenderas samtidigt som du behöver ge en säkerhet som gör att banken får tillbaka sina pengar om du inte kan betala efter egen förmåga. Av den här anledningen ska du enbart ta ett snabblån när du behöver ta hand om oförutsedda utgifter. Ibland drabbas vi av kostnader som vi inte har räknat med som till exempel en hög räkning från verkstaden om bilen går sönder, du kan åka på restskatt, en rejäl räkning hos tandläkaren eller liknande. En del väljer trots allt att använda ett smslån för att bekosta nöjen som resor och prylar. Då är det givetvis att föredra att du sparar ihop pengarna själv i stället för att ta ett lån helt i onödan bara för att du vill ha något för stunden.

Sätt en budget innan du lånar

kostnader snabblånPrecis som du gör en budget för din ekonomi i vardagen ska du göra en budget inför ett eventuellt lån. Då ser du klart och tydligt om du kan betala tillbaka eller inte. Lånar du mer än du klarar av gör du dig själv en stor björntjänst eftersom du måste betala förseningsavgifter och riskerar att dra på dig betalningsanmärkningar längre fram. Betalningsanmärkningar ska du akta dig för och undvika till varje pris. Smslån och snabblån kan snabbt bli en lömsk fälla i det avseendet eftersom lån som dessa har höga räntor och således är dyra att ta. När du får betalningsanmärkningar blir det dessutom svårare att handla mot faktura, få ett kreditkort framöver och bli beviljad nya lån i framtiden. Med andra ord – gör det enklare för dig själv och gör en budget med papper och penna för att se på svart och vitt om du kan betala tillbaka det lån du avser att ta.

Tips inför ett snabblån

Oavsett om du ska ta ett privatlån, smslån, snabblån eller liknande ska du vara aktsam med att låna pengar på det här viset. Det är naturligtvis en stor hjälp vid oförutsedda utgifter när det krisar med ekonomin. Du måste dock vara noga med att se efter att du verkligen har råd med lånet – det ska, som du vet, betalas tillbaka.

  • Om du har en skuld hos Kronofogden blir du inte beviljad någon form av lån.
  • Har du betalningsanmärkningar som inte kommit till Kronofogden bör du låta bli att låna pengar.
  • Ta inte ett smslån för att betala dina vanliga räkningar, resor eller för att göra nöjesinköp.
  • Ta inte ett snabblån för att betala gamla smslån. Be om en avbetalningsplan hos långivaren.

Se över villkoren för lånet noga för att inte drabbas av en högre kostnad än väntat.