Kan man låna pengar på helgen?

Låna pengar på helgen

Behovet av pengar tar inte alltid hänsyn till vilken veckodag det är. Även en lördag eller söndag kan det uppstå situationer där man kan behöva låna en mindre summa pengar. Till mångas förtret är det dock få banker och låneinstitut som har öppet under helgerna. Så hur fungerar det då att låna pengar på helgen? Faktum är att den som behöver låna under helgen får vända sig till ett mindre kreditinstitut eller låneinstitut. Inte sällan handlar det om kreditgivare som erbjuder så kallade snabblån. Detta är lån utan UC som betalas ut direkt efter godkänd låneansökan. Synonymt för sådana helglån är att du erbjuds låna en summa mellan 1000-45 000 kr till en kortare återbetalningstid.

Lån med helgutbetalning i form av snabblån är en högkostnadskredit. Innan du väljer att ta ett sådant lån bör du vara medveten om dess kostnader. Lånet är väldigt dyrt i förhållande till lånesumman och den korta tid du har på dig att återbetala krediten. Har du möjlighet att låna av en vän eller en familjemedlem istället så rekommenderar vi dig därför att göra detta. Men vi har också förståelse för att inte alla har den möjligheten. Och i vissa fall har man helt enkelt heller inte möjlighet att vänta in måndagen för att få sina pengar. Då kan ett smslån med helgutbetalning vara den enda lösningen. Nedan kan du jämföra lån med helgutbetalning från några av marknadens ledande kreditgivare. Innan du ansöker om ett helglån bör du vara säker på att du klarar att hantera den korta återbetalningstiden.

Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
60%
i
Ett lån på 10 000 kr till 39% nominell ränta med en återbetalningstid på 4 månader, där kunden väljer att betala lägsta beloppet i 3 månader, är 60.6%. De fyra månatliga återbetalningarna är: första månaden 1 777 kr, andra månaden 1 137 kr, tredje månaden 1 100 kr och den fjärde månaden 7 748 kr (7 500 kr återstående kapital plus 248 kr ränta). Den effektiva räntan inkluderar 249 kr uppläggningsavgift. Totalt belopp att betala är 11 763 kr. Om kunden väljer att återbetala lånet helt på förfallodagen utan att betala minimibelopp så är det totala beloppet som ska återbetalas 10 623 kr, med en effektiv ränta på 87.8%. Exemplet är baserat på löptid på 35 dagar.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Hur fungerar lån med helgutbetalning?

Låna pengar på helgen

Lån med helgutbetalning förutsätter att långivaren även behandlar låneansökningar under lördagar och söndagar. Detta är inte särskilt vanligt då de flesta större banker och låneinstitut enbart har öppet under vardagar. Däremot är det möjligt att skicka in en låneansökan under helgen hos i stort sett samtliga långivare på marknaden. Detta då låneansökan skickas in digitalt via långivarnas hemsidor. Men det finns alltså kreditgivare som även behandlar låneansökningar under helger. Dessa kreditgivare erbjuder lån utan UC och snabblån. Exempel på sådana långivare återfinner du i listan här ovan. Hos dessa kreditgivare kan du få din låneansökan behandlad och ditt lån utbetalt även under helger och röda dagar. Detta möjliggörs av så kallad direktutbetalning där långivaren använder sig av Trustly och liknande betallösningar för att betala ut lånet.

För att ditt lån ska bli utbetalt under helgen hos de långivare som erbjuder direkt utbetalning krävs det att du har konto i en av de banker som långivaren är ansluten till. I de flesta fall är direktutbetalning möjlig till konton i de flesta större banker så som:

  • Handelsbanken
  • Swedbank
  • SEB
  • Nordea
  • Danske Bank

Har du konto i en av dessa banker så kan du få ditt lån utbetalt inom 15 minuter från det att du fått din låneansökan beviljad. Tänk bara på att långivaren i fråga kan ha begränsade öppettider under helgen. Se därför till att ansöka i god tid för att långivaren ska hinna behandla din låneansökan inom öppettiderna som gäller.

När bör man ta ett helglån?

När man bör ta ett helglån är en fråga som inte har något generellt svar. Istället är det högst individuellt att avgöra om ett helglån är nödvändigt eller inte och i vilka situationer det lämpar sig att låna på helgen. Det enda vi kan säga är att OM du har möjlighet att vänta ett par dagar på att få pengar så kommer detta att gynna din plånbok. Eftersom helglån till majoritet består av högkostnadskrediter så har lånen en hög effektiv ränta. Har du istället möjlighet att vänta till måndag med att få ditt lånebesked så är det mer gynnsamt att ansöka om ett vanligt blancolån. Då kan du låna till lägre ränta och bättre villkor. Är situationen däremot akut och du inte lyckas låna på annat sätt så kan ett helglån faktiskt vara det som löser situationen.

Exempel på situationer där det kan bli nödvändigt att låna på helgen är om bilen oväntat går sönder, om du hamnar i en nödsituation som kräver pengar eller om du har en annan utgift som måste täckas. Däremot bör du inte låna pengar på helgen för ren förströelse. Exempelvis bör du aldrig låna för att festa eller spela. Det avråder vi dig starkt ifrån. När du ansöker om ett lån med helgutbetalning är det även viktigt att du återbetalar lånet enligt avtal. Gör du inte detta så kan det sluta med att du får en betalningspåminnelse. Detta leder inte bara till en sämre kreditvärdighet utan gör det även svårare för dig att få nya lån, teckna hyreskontrakt samt teckna abonnemang.

Frågor & Svar om helglån

Kan man låna pengar på helgen?

Hur snabbt betalas pengarna ut?

Vilka lån betalas ut under helger?

Vad innebär direkt utbetalning?

När måste jag ansöka för att lånet ska hinna betalas ut samma dag?

Tas det en kreditupplysning?

Så lånar du på helgen

Är det lördag eller söndag och du råkat ut för något som kräver snabba pengar så är det möjligt att ta ett helglån. För att låna på helgen behöver du vända dig till en långivare som erbjuder lån utan UC med helgutbetalning. När det gäller sådana lån så är räntan ofta fast vilket gör att samtliga låntagare får betala samma ränta. Det är inte ovanligt att denna ränta är så hög som 39%. Trots att många kreditgivare erbjuder samma höga ränta så kan det ändå vara bra att jämföra lån innan man väljer vart man ska vända sig. När du hittat en lämplig långivare så är det viktigt att du skickar in din låneansökan i god tid innan kreditgivaren stänger för dagen. Se därför till att ha koll på öppettiderna innan du påbörjar din låneansökan.

Låneansökan för helglån sker helt digitalt och du får ange sedvanliga person- och kontaktuppgifter. När din låneansökan är inskickad kommer långivaren göra en kreditbedömning innan du får besked direkt på skärmen om huruvida din ansökan är beviljad eller inte. Får du ett positivt besked så betalas pengarna direkt ut till ditt konto. Detta under förutsättning att du har konto i en bank som långivaren har möjlighet att göra direkt utbetalningar till. Därefter är det av högsta vikt att du har koll på återbetalningstiden på lånet så du inte riskerar någon påminnelse- eller förseningsavgift.

Kontokredit med helgutbetalning

För dig som gillar att vara väl förberedd finns det även möjlighet att ansöka om en kontokredit utan UC i förebyggande syfte. En kontokredit är som ett digitalt kreditkort där du beviljas ett kreditutrymme som du kan använda dig av vid behov. Du betalar bara ränta för den del av kreditutrymmet som du faktiskt utnyttjar. Vidare har en kontokredit en mer flexibel återbetalningstid än ett traditionellt snabblån. Genom att ha en kontokredit beviljad kan du själv göra uttag från ditt kreditkonto när behov av pengar uppstår. På detta sätt kan du även få tillgång till pengar under lördagar och söndagar. Således behöver du inte vara beroende av långivarnas öppettider när du vill få tillgång till pengar.

En kontokredit utan UC kan även fungera bra som en buffert inför oförutsedda händelser. Eftersom krediten är kostnadsfri så länge du inte gör några uttag så kan du ha ditt kreditutrymme vilande inför situationer då du verkligen behöver pengar akut. När situationen uppstår spelar det ingen roll om det är vardag, kväll, helg eller en röd dag. Du har alltid möjlighet att göra ett uttag från ditt kreditkonto och få pengarna utbetalda till ditt konto inom några minuter.