Låna pengar utan ränta

lån utan ränta

Räntefria lån låter i mångas öron för bra för att vara sant. Men faktum är att det är fullt möjligt att låna pengar utan ränta idag. Åtminstone för den som är ute efter mindre lånesummor på mellan 1000-6000 kr. Räntefria lån är dock främst förbehållet nya kunder hos en långivare. Dessa lån är ett sätt för lånebolagen att få uppmärksamhet och lättare locka nya kunder. Dock bör den som tar ett räntefritt lån vara noga med att läsa det finstilta. Det är nämligen inte alltid ett lån är gratis bara för det inte har någon ränta. Istället kan det tillkomma andra avgifter som gör lånet dyrt ändå.

För den som är ute efter att låna pengar utan ränta så är snabblån det enda alternativet. Du kan således inte ta ett vanligt privatlån och förvänta dig att inte behöva betala någon ränta. Istället får du vända dig till ett av de kreditinstitut som finns listade nedan. Notera att olika kreditinstitut har egna gränser för hur stor summa som kan lånas utan ränta. Innan du ansöker om ett räntefritt lån rekommenderar vi dig därför att läsa långivarens villkor först. Du bör även redan i förväg veta att du kan återbetala lånet enligt avtalad löptid. Gör du inte detta så kommer det tillkomma en massa avgifter så som förseningsavgift, påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Dessutom riskerar du en betalningsanmärkning vid utebliven betalning. Något som kan ha stor påverkan på dina framtida chanser att bli beviljad ett lån.

Nedan ser du vilka räntefria lån som erbjuds för tillfället. I skrivande stund så är Lumify den enda aktör som erbjuder ett räntefritt lån och detta gäller enbart nya lånekunder.

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Lån utan ränta – inte alltid gratis

lån utan ränta Lån utan ränta är precis som det låter, lån som inte har någon ränta kopplad till sig. Dock bör man vara medveten om att det handlar om den nominella räntan. Således kan lånet fortfarande vara kopplad till en effektiv ränta då den effektiva räntan även består av lånets avgifter. Därför bör man när man lånar utan ränta vara uppmärksam på om det finns övriga kostnader kopplade till lånet.

Ett räntefritt lån är även kopplat till diverse villkor som varierar beroende vilken långivare man vänder sig till. Det handlar om villkor som reglerar hur stort lånebelopp som är möjligt att beviljas utan ränta. Det handlar även om vem som lånet vänder dig till. Det är exempelvis väldigt ovanligt att räntefria lån erbjuds till återkommande kunder. Istället är det oftast bara nya kunder hos respektive långivare som får låna pengar räntefritt. Detta är villkor som gäller hos bland annat Meddelandelån.

När du lånar räntefritt så får du räkna med en kort återbetalningstid. Eftersom räntefria lån uteslutande är smslån eller kontokrediter så gäller oftast en löptid på ca 30 dagar. Detta innebär att du inte har så lång tid på dig att betala tillbaks lånet. Således bör du vara säker på att få in pengar inom snar framtid innan du ansöker om ett räntefritt lån.

Jämför lån utan UC

Kostnads- och avgiftsfria lån

Letar du efter ett lån som är gratis så måste du ta hänsyn till fler aspekter än bara räntan. Ett lån har nämligen ofta fler kostnader än bara den nominella räntan. Inte sällan är ett lån kopplat till både uppläggningsavgift och administrationsavgifter. Vill du låna gratis bör du således söka efter kostnads- och avgiftsfria lån. Med detta menar vi lån som du vare sig behöver betala ränta eller avgifter för. Lån där även den effektiva räntan är 0%. Exempel på ett sådant lån är det som kommer från Meddelandelån. Hos denna långivare erbjuds nya kunder att låna 1000 kr utan vare sig ränta eller avgifter. Både den nominella räntan och den effektiva räntan på lånet är alltså 0%. Du får låna pengarna i 30 dagar innan du måste återbetala lånesumman. Men detta helt utan ränta och andra avgifter.

Gratis lån som det som beskrevs ovan är väldigt ovanliga. Om du exempelvis utnyttjar det räntefria lånet hos Lumify som återfinns i listan ovan så kommer du att få betala en administrationsavgift. Således är inte produkten ett kostnads- och avgiftsfritt lån. De gratis lån som erbjuds på marknaden är dessutom bara gratis under en bestämd tid. Ofta handlar det om en tid på mellan 7-30 dagar. Därefter tillkommer det ränta och avgifter om lånet inte återbetalas.

Tänk på detta

Tänkvärt kring räntefria lån Om du har tänkt att ansöka om ett lån utan ränta så finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på. För det första bör du alltid vara 100% säker på att du klarar att hantera den korta återbetalningstiden. Kan du inte detta så är det bättre att avstå från att låna pengar. Du bör även säkerställa vilka villkor som gäller. Om det räntefria lånet enbart erbjuds nya låntagare så bör du först kolla upp så att du inte lånat hos långivare vid tidigare tillfälle. Även om dina planer är att återbetala lånet innan den räntefria perioden löper ut så kan det vara bra att ta reda på vad lånet kostar dig om detta inte sker. Ibland kan man inte i förväg veta vad som händer och då kan det vara bra att vara förberedd.

Att låna utan ränta är i regel väldigt förmånligt. Men då vissa räntefria lån är knutna till andra avgifter så är det inte säkert att lånet är så billigt. Försök att undvika att ta lån som inte är befriade från både ränta och avgifter. Snabblån som räntefria lån ofta är har hög effektiv ränta då avgifterna som är knutna till lånet är väldigt höga i förhållande till summan man lånar.

Vilka lån är räntefria?

Som det ser ut nu på marknaden så är det enbart högkostnadskrediter som går att få räntefria. Lån så som privatlån, bolån eller billån är alltså aldrig räntefria. Å andra sidan är räntan på dessa lån betydligt lägre än den vanligtvis är för högkostnadskrediter. Nedan kan du läsa mer om vilka lån som är räntefria samt vad som är signifikant för just dessa lån.

Snabblån/Smslån

Många av de räntefria lån som erbjuds på marknaden är snabblån. Dessa lån benämndes tidigare som smslån och synonymt för dessa lån är ett lågt lånebelopp och en kort återbetalningstid. I vanliga fall har dessa lån en nominell ränta på runt 39% och därtill tillkommer det höga avgifter. Kombinationen lågt lånebelopp, kort löptid och hög effektiv ränta gör lånet mycket ofördelaktigt. Många anser dock att fördelarna med lånet överväger nackdelarna. Snabblån har främst gjort sig populära på grund av snabba utbetalningar och hög beviljande grad. Med smslån tillåts du vanligtvis låna mellan 1000 kr och 45 000 kr som ska återbetalas under 1-12 månader. Räntan är fast och betalas tillsammans med avgifter och amortering in till långivaren varje månad.

Kontokrediter

En annan typ av lån som finns möjlighet att hos vissa långivare få utan ränta är kontokrediter. En kontokredit är precis som smslån en högkostnadskredit. Vanligtvis är alltså kontokrediten kopplad till en hög effektiv ränta. Skillnaden mellan smslån och kontokrediter är att den sistnämnda låneprodukten har en mer flexibel återbetalning. En kontokredit kan liknas vid ett digitalt kreditkort som du själv gör uttag från när behov uppstår. Du ansöker om ett kreditutrymme och betalar sedan enbart ränta för den del av krediten som du utnyttjar. Du betalar tillbaks så mycket du vill under förutsättning att återbetalar minsta tillåtna summa varje månad. Lumify är en av de aktörer på marknaden som erbjuder räntefri kontokredit under en månads tid (gäller bara nya kunder).

Andra räntefria låneprodukter

Ett alternativ för dig som inte vill ansöka om ett smslån är att skaffa ett kreditkort. De flesta kreditkort på marknaden har en så kallad räntefri period om mellan 50-60 dagar. Detta innebär att du kan handla med kortet och betala först 60 dagar efter att köpet genomfördes. Detta utan att någon kreditränta läggs på din faktura. Detta hjälper dock inte dig som vill ha pengar direkt i handen. Majoriteten av kreditkort har nämligen en uttagsavgift vilket gör att du måste återbetala en viss procent av uttaget belopp i avgift. Dessutom finns det andra avgifter som kan tillkomma när man använder sig av ett kreditkort. Det handlar bland annat om årsavgift, valutapåslag och aviavgifter. Vidare finns det alltid en risk att man förköper sig när man besitter ett kreditkort. Detta då kreditkort ger en känsla av att man har pengar trots att man faktiskt handlar på kredit. Därmed kan den månatliga kreditkortsfakturan många gånger komma som en chock.

Låna räntefritt under 14 dagar

14 dagar räntefritt med ångerrätten Flertalet kreditinstitut lockar idag kunder genom att hävda att deras lån är räntefria under 14 dagar. Faktum är att alla lån går att få räntefria under 14 dagar. Detta då det är en del av ångerrätten som återfinns i konsumentkreditlagen. Så länge du återbetalar lånebeloppet inom 14 dagar från det att du signerade låneavtalet behöver du inte betala någon ränta eller några avgifter. Istället kan du häva lånet och betala tillbaks det belopp du lånade till långivaren. Detta är dock något som många kreditinstitut tagit till vara på och använder i sin marknadsföring. Marknadsföringen kan därmed verka vilseledande då den får många människor att tro att lånet är räntefritt. Men faktum är att du som går på detta knep som långivarna kör med kommer att få betala ränta så länge du inte återbetalar lånet inom 14 dagar. Var därför alltid uppmärksam innan du lånar och se till att alltid läsa igenom lånevillkoren noga. Speciellt när det kommer till långivare som marknadsför sina lån som räntefria.

Jämför lån utan UC

Lån med lägre ränta

Att stirra sig blind på räntan är inte alltid rätt väg att gå för den som vill låna pengar och komma undan billigt. Som vi gått igenom i denna artikel kan alltså även räntefria lån stå sig dyrt. Detta om tillhörande avgifter utgör en stor andel av det utlånade beloppet. Dessutom är det enbart snabblån som erbjuds räntefria och dessa är vanligtvis dyra i förhållande till hur mycket man lånar. Vill du ha ett bättre låneavtal så kan det istället löna sig att ta ett privatlån med lägre ränta istället. Med ett blancolån har du möjlighet att låna ett större belopp samtidigt som du får betydligt mer tid på dig att återbetala lånet. Med ett privatlån kan du vanligtvis välja en återbetalningstid på mellan 1-15 år vilket gör att den månatliga kostnaden för lånet inte blir särskilt hög. Dessutom har denna typ av lån bättre villkor.

Vill du hitta lån med lägst ränta så rekommenderar vi dig att jämföra olika låneinstitut här på Allt om Privatlån. Ett annat vanligt förekommande sätt att öka sina förutsättningar till en låg låneränta är att använda sig av en låneförmedlare. Har du redan befintliga smålån och krediter så kan det löna sig att samla sina lån för att få en lägre ränta och således sänka sin månadskostnad.