Hur hittar man lägsta räntan på privatlån?
Det är många svenskar som ställer sig frågan var man hittar den lägsta räntan på privatlån. Och frågan är långt ifrån obefogad då man har mycket att vinna på att jämföra lån och räntor. Räntan hos olika banker och långivare kan skilja sig stort. För varje procent man lyckas komma ned i ränta får man pengar över till annat. Skillnaden blir extra stor för den som har större lån och mest har man såklart att vinna på att få en låg ränta på sitt bolån. Men i denna artikel tänkte vi fokusera på hur man kan hitta den lägsta räntan på lån utan säkerhet. För här råder det stora ränteskillnader mellan både olika låneinstitut och på den individuella räntesättningen. Har du en god ekonomi och lyckas förhandla din låneränta så kan du låna pengar för en så låg ränta som 2,95%. Vänder du dig istället till fel låneinstitut och har en sämre kreditvärdighet så kan du landa så högt som 29,90%.
Innan vi går igenom de olika tipsen för att hitta så låg ränta som möjligt så kan det vara bra att känna till skillnaderna mellan olika lån. För dig som vill låna pengar utan säkerhet finns det nämligen lite olika alternativ. Det ena är såklart att ansöka om ett helt vanligt privatlån. Många känner till dessa lån som blancolån och här krävs ingen pant samtidigt som du kan låna till vad du vill. När det gäller räntan på sådana lån så sätts den vanligtvis individuellt. Det är således bland annat låntagarens kreditvärdighet som påverkar hur hög eller låg räntan blir. Sedan finns det även lån utan UC som de flesta känner till som snabblån. När det gäller räntesättningen på denna typ av lån så är den fast. Det vill säga att alla låntagare betalar samma fasta ränta.
Förhandla räntan med banken
För den som har hela sin ekonomi samlad i en enda bank finns det förhandlingsmöjligheter när det gäller låneräntan. Man kan bland annat hävda att man bör få ränterabatt på grund av att man både har lönekonto, sparande och lån i banken. Är så inte fallet så kan du istället förhandla till dig en lägre ränta genom att erbjuda dig att flytta ditt sparande till banken i fråga. Du kan även själv ställa olika banker emot varandra och flytta över din privatekonomi till den bank som erbjuder lägst ränta. Du bör dock akta dig för att söka lån hos flera olika banker då detta kan ge många förfrågningar i din UC. Att låna med många förfrågningar är ofta en nackdel då flertalet förfrågningar ses som ett tecken på en svag kreditvärdighet.
Många svenska storbanker har avtal med olika fackförbund och organisationer. Är du medlem i ett fackförbund så bör du därför se efter om det finns något avtal med din bank. I sådana fall kan du få en lägre ränta genom att ansöka om ett så kallat medlemslån. Med ett medlemslån kan du förvänta dig en ränterabatt runt 0,50%. Rabatten dras från den individuella ränta som du initialt erbjöds av banken.
Vänd dig till en låneförmedlare
Ett populärt tillvägagångssätt för att få en lägre låneränta är att vända sig till en låneförmedlare. Det finns många olika låneförmedlare i Sverige och du känner säkert redan till en del av dessa. Kända aktörer på marknaden är Zmarta, enklare och Advisa. Dessa låneförmedlare samarbetar med flertalet olika svenska banker och låneinstitut. Skickar du in en låneansökan till en låneförmedlare så kan du således få flera olika låneerbjudanden. Detta trots att enbart en kreditupplysning i UC inhämtas. Detta ger dig såklart betydligt bättre förutsättningar att få en låg ränta på ditt privatlån. Du kan helt enkelt ställa olika banker och låneerbjudanden mot varandra. Då får du en bra överblick vilken långivare som erbjuder dig den lägsta räntan.
Att använda sig av en låneförmedlare är helt gratis. Låneförmedlaren tar inte ut någon avgift utan det är bankerna som får betala själva förmedlingskostnaden. Du binder dig inte heller till något genom att använda dig av en låneförmedlare. Det är först när du väljer att signera låneavtal med någon av de anslutna bankerna som du förbinder dig till något.
Jämför inte äpplen med päron
När du är på jakt efter den lägsta räntan på privatlån så är det viktigt att du är uppmärksam. Det är nämligen lätt hänt att blanda ihop nominell ränta med effektiv ränta. Men detta är som att jämföra äpplen med päron. Alltså två helt olika saker. Nominell ränta avser bara själva räntan på lånet. Den inkluderar ingenting annat. Effektiv ränta däremot inkluderar även lånets alla kostnader. Det är således mer relevant att titta på den effektiva räntan när du ska låna pengar. Då får du en bättre överblick över lånets faktiska kostnader. För det spelar inte så stor roll om du får en låg ränta om de avgifter som är förknippade med lånet är desto högre.
Enligt lag måste alla långivare redovisa den effektiva räntan i sin marknadsföring. Således är det enkelt för dig att jämföra den effektiva räntan hos olika aktörer på marknaden. I den effektiva räntan ingår nominell ränta, administrationsavgifter och uppläggningsavgift. Skulle det förekomma ytterligare avgifter så ska även dessa bakas in i den effektiva räntan. Vill du hitta den lägsta räntan på privatlån utan att vända dig till din bank eller till en låneförmedlare så kan du jämföra räntor här på Allt om Privatlån. Genom att trycka på ”i” i våra topplistor så får du direkt reda på vad den effektiva räntan för varje lån ligger på.
Faktorer som påverkar hur låg ränta du kan få
Eftersom räntan på de flesta lån utan säkerhet sätts individuellt så är det främst din kreditvärdighet som påverkar procentsatsen. Din kreditvärdighet baserar sig på din inkomst, befintliga skulder, antal förfrågningar samt om du har några betalningsanmärkningar eller ej. Ju högre kreditvärdighet du har desto större chanser har du att få en låg ränta. Men det finns även andra faktorer som påverkar hur låg ränta du kan få på ditt privatlån. Om du exempelvis väljer att ansöka om lån med en medsökande så förbättras dina chanser ytterligare. Detta då en medsökande med god kreditvärdighet sänker den kreditrisk som långivaren tar när denne lånar ut pengar till dig. Återbetalningsförmågan höjs vilket påverkar låneräntan. Behöver du låna med låg inkomst så kan en medsökande vara den faktor som gör att du blir beviljad ett lån över huvudtaget.
En annan faktor som spelar in vid räntesättningen är lånesumman. Lånar du 300 000 kr så är detta en större risk för banken än om du lånar 20 000 kr. Således kommer du antagligen också få betala en aningen högre låneränta vid sådana stora lånesummor. Dock påverkar storleken på lånesumman inte lika mycket som din kreditvärdighet. Därför är det av stor vikt att ha ordning på sin ekonomi när man lånar pengar. Det är trots allt denna som långivaren lägger störst fokus på i samband med att man sätter räntan.