Lån för unga

Lån för unga

Lån unga

Är du ung och har ansökt om lån någon gång så kanske du märkt att detta inte är så enkelt som man kan tro. Konstigt nog har det genom året varit relativt svårt för unga att få ett lån beviljat. Som tur är börjar synsättet på unga som lånar förändras och det finns alltfler långivare som erbjuder lån för unga. Detta innebär lån som beviljas till dig som är 18 år eller äldre. Är du yngre än så så finns det tyvärr inga möjligheter att låna pengar av en bank eller ett låneinstitut. Detta då det finns en huvudregel om att personer som är underåriga anses omyndiga och ej kan ingå i ett juridiskt bindande låneavtal.

Även om du fyllt 18 år och anses som myndig bör du låna med försiktighet. Att samla på sig skulder redan som ung är inget att föredra och behöver du bara låna ett mindre belopp så kan det vara bättre att vända sig till en vän eller en familjemedlem. Har du däremot en stabil inkomst och vet med dig att du klarar att hantera återbetalningen av lånet så kan du jämföra lån för unga här nedan.

Lån för dig som fyllt 18 år

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
- år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,94-30,00%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-87,09%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 15 år, belopp 500 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.11 %. Totalt belopp att återbetala 757 042:-. 180 avbetalningar. Räntekostnad 257 042:-. Individuell ränta varierar från 2.95 - 39% med effektiv ränta från 2.99 - 87.09%. Återbetalningstid 1-15 år.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Låna pengar som 18-åring

Det blir allt lättare att låna pengar som 18-åring då fler och fler långivare börjat acceptera unga låntagare. Den dag du fyller 18 år blir du myndig och anses kunna ta ansvar för dig själv och ditt eget liv. Detta innebär exempelvis att du har rätt att ingå civilrättsliga avtal gällande exempelvis ekonomiska överenskommelser. En sådan överenskommelse är ett låneavtal som upprättas mellan en långivare och en låntagare. Inte sällan innebär långivaren en bank eller ett låneinstitut. Men även ett avtal som sluts mellan två privatpersoner angående ett lån har juridisk bäring. Det viktiga när du lånar pengar som ung är att du är medveten om vad det innebär. Då tänker vi bland annat på att du ingår ett avtal som är bindande. Detta innebär att du måste återbetala ditt lån enligt den återbetalningsplan som upprättats. Om du inte gör detta kan du komma att få betala dyra avgifter och dröjsmålsränta. Vid längre utebliven betalning riskerar du även att få en betalningspåminnelse och hamna hos Kronofogden.

En annan bra sak att veta när man lånar som ung är att lånet kommer att hänga över en under lång tid. Ett vanligt privatlån har vanligtvis en löptid på mellan 1-15 år vilket alltså är de antal år du har på dig att återbetala din skuld. Lånet återbetalas månadsvis vilket ger dig mindre pengar över till annat varje månad under flera år. En långivare tar heller inte hänsyn till faktorer så som sjukskrivning eller arbetslöshet. Har du slutit dig till ett låneavtal så gäller det att du följer detta avtal fram till den dagen som avtalet löper ut. Du bör därför försäkra dig om att du kommer att ha en regelbunden inkomst även i framtiden innan du ansöker om ett privatlån.

Lån för unga

Olika lån för dig som är ung

Om du precis blivit myndig och är i behov av att låna pengar så finns det olika lån att välja mellan. Här nedan går vi på Allt om Privatlån kortfattat igenom de olika lånen för att du ska få en förståelse för vad respektive lån innebär.

Privatlån utan säkerhet

Det vanligaste lånet är ett privatlån utan säkerhet. Detta lån går även under benämningen konsumtionslån och innebär att du kan låna till precis vad du vill. Du behöver alltså inte någon pant eller säkerhet så som fallet är när du tar ett billån eller ett bolån. Att låna utan säkerhet innebär dock att man får betala en något högre ränta. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar som ses över i samband med en kreditbedömning. Beroende på hur långivaren bedömer din återbetalningsförmåga kan du få en ränta mellan 2,95-29,95%. I samband med att kreditbedömningen görs tar långivaren en kreditupplysning hos UC. Denna förfrågan kommer sedan vara synlig för andra långivare som du ansöker om lån hos. Försök att inte samla på dig för många förfrågningar då detta påverkar din kreditvärdighet negativt. Du som väljer ett privatlån utan säkerhet kan låna alltifrån 10 000 kr upp till 600 000 kr beroende på hur stort ditt behov är.

Smslån

Ett annat lån som är möjligt att ansöka om när du är ung är smslån. Detta lån kallas även snabblån och är en så kallad högkostnadskredit. Ett smslån är ett mindre lån på mellan 1000-45 000 kr med kort återbetalningstid. Istället för att betala av lånet under ett par år så betalar du istället av din skuld på ett par månader. Lånet är kopplad till en hög ränta och dyra avgifter varför man inte bör ta ett snabblån mer än vid akuta situationer. Många unga som tagit smslån har fått betalningsanmärkningar på grund av att de inte kunnat hantera den korta återbetalningstiden. Därför bör man alltid tänka över sitt beslut en extra gång innan man ansöker om denna typ av lån. Lånet är väldigt lättillgängligt och tas online. Vanligtvis betalas lånet ut direkt vilket gör att du ofta har pengarna på kontot samma dag som du fått din låneansökan beviljad. De flesta långivare som erbjuder smslån accepterar unga låntagare som fyllt 18 år. När du ansöker om ett snabblån tas en kreditupplysning vanligtvis från Creditsafe eller Bisnode. Detta gör att lånet även kallas lån utan UC då du slipper en onödig förfrågan i ditt register hos UC.

Bolån

Om du redan som ung är intresserad av att köpa en egen bostadsrätt eller ett hus så har du möjlighet att ta ett bolån. Så länge du har en säkerhet att gå in med så som en lägenhet du tänkt köpa så är det inga problem att få bolån som ung. Däremot bör du vara medveten om att det krävs en kontantinsats för att få ett bolån. Enligt nuvarande regler får du bara låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande andel måste du kunna finansiera själv. Antingen gör du detta genom sparade pengar eller så väljer du att låna till kontantinsatsen. Innan du börjar titta på hus eller bostadsrätter så bör du läsa igenom vilka amorteringskrav som gäller. Därefter kan du ansöka om ett lånelöfte hos en bank eller låneinstitut. Lånelöftet gäller under ett visst antal månader och är ett bevis på hur mycket du får låna av banken till ditt bostad. Eftersom bolån är ett lån med säkerhet så är räntan på lånet ofta fördelaktig. Dock kommer den att påverkas av husets värde, beloppet du lånar samt dina ekonomiska förutsättningar.

Vad unga människor lånar till

Oavsett om man är ung eller gammal så kan man vara i behov av ett lån. Det skiljer sig dock lite åt när det gäller vad unga respektive gamla lånar till. Medelålders- och äldre människor lånar vanligtvis för att göra investeringar av olika slag. Det kan handla om att renovera sitt hus eller att köpa en ny bil. Unga tenderar istället att låna till saker som höjer livskvaliteten under en kortare period. Det handlar bland annat om lån till resor eller impulsköp. Detta innebär inte att det är fel att låna till sådana saker. Många vill till exempel ta till vara på den frihet som finns innan man skaffat karriär och familj. Kanske kommer man inte få ett nytt tillfälle att resa runt i världen och upptäcka nya saker. Det kan även handla om att man vill studera utomlands ett tag innan man skaffar sig ett fast jobb här hemma. Med andra ord är det inte ovanligt för unga att låna till att förverkliga drömmar.

Som ung kan man även låna till mer hållbara investeringar så som ett fordon eller en bostad. Majoriteten som gör detta är dock äldre och har redan en stabil ekonomi och grund att stå på. Därtill är det inte lika vanligt att äga sin bostad när man är ung.

Vad unga lånar till

Vanliga krav för att få låna

Långivarna tar ofta ingen hänsyn till om man är ung eller gammal när man lånar. Istället gäller samma krav för samtliga låntagare. Vanliga krav som förekommer när du ansöker om ett privatlån som ung eller gammal är:

  • Inkomst från arbete/pension/a-kassa/eget företag
  • Minst 18 år gammal
  • Inga aktiva skulder hos Kronofogden

Utöver dessa vanliga förekommande krav kan det ställas ytterligare grundkrav beroende på vilken långivare du som ung vänder dig till när du ska låna pengar. Vidare genomförs alltid en kreditbedömning för att avgöra om du har den återbetalningsförmåga som krävs eller inte. Detta innebär bland annat att långivaren tar en kreditupplysning på dig. I denna kreditupplysning framgår information om din inkomst, dina skulder, dina förfrågningar samt eventuella betalningsanmärkningar.

Tips till dig som är ung och ska låna pengar

Är du nyss fyllda 18 år och vill låna pengar så kan du börja med att jämföra lån i listan ovan. Innan du ansöker om ett lån som ung bör du läsa igenom vanliga krav och villkor som gäller för att låna. Därtill är det bra om du har ordning på din privatekonomi och vet vilka intäkter och utgifter du kan räkna med framöver. Det är inte fel att göra en budget för att säkerställa att din ekonomi verkligen klarar av den månadskostnad som ett lån innebär. I samband med att du upprättar denna budget bör du även lägga in en post för sparande. Att spara pengar är relevant att göra oavsett om du är ung eller gammal. Det är alltid bra att ha en buffert inför oförutsedda utgifter eller tider med förlorad inkomst.

När du gjort färdigt din budget bör du räkna på hur mycket du behöver låna. Ibland kan det kännas lockande att låna mer än vad som faktiskt behövs för att få känna sig lite rik för en kort stund. Detta är dock inget vi rekommenderar då det bara kommer att öka din månadskostnad. Vidare gör man ofta inget vettigt av de extra pengar som man lånar. Se istället till att bara låna det belopp du faktiskt är i behov av och som du har råd att betala tillbaks. När du sedan skickat in din låneansökan och fått lånet beviljat så bör du fokusera på att sköta återbetalningen av din skuld för att inte drabbas av några extra kostnader.