Företagslån med betalningsanmärkning

Låna till företag med betalningsanmärkning

Driver du en verksamhet och är i behov av ett företagslån så är det viktigt att företaget kan uppvisa en god ekonomi för att bli beviljad lån. En- eller flera betalningsanmärkningar är inget som behöver utesluta detta. Istället finns det flertalet finansbolag och långivare som idag beviljar företagslån med betalningsanmärkning. Men det gäller att bolagets ekonomi i övrigt ser bra ut.

Här kommer vi gå igenom vad mer som är viktigt när du lånar till företag med betalningsanmärkningar. Vi ger dig även handfasta råd om hur du kan förbättra ditt bolags kreditvärdighet vilket kommer öka chanserna att bli beviljad ett företagslån utan säkerhet.

Ett behov av att låna pengar kan uppstå både hos nya- och mer etablerade företag. För nya företag kan extern finansiering vara en förutsättning för att verksamheten ska klara sig igenom uppstartsfasen.

För mer etablerade företag kan ett företagslån tas i syfte att genomföra en expandering eller för att kunna rekrytera mer personal. I detta fall vill man inte riskera utebliven finansiering på grund av gamla betalningsanmärkningar. Och det är också detta som det mer moderna långivarna tagit hänsyn till. Och också anledningen till att man nu erbjuder företagslån till företag med betalningsanmärkningar. Nedan kan du se vilka långivare som erbjuder företagslån med betalningsanmärkningar. Majoriteten av dessa långivare kräver dessutom enbart personlig borgen som säkerhet för lånet.

Lånebelopp
10000 - 15000000 kr
Återbetalningstid
1 - 24 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Froda tar ut en fast månadsavgift på sina lån. Denna avgift motsvarar en månadsränta på mellan 1,04-10,30%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 300000 kr
Återbetalningstid
2 - 18 mån
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Månadsräntan på Approvas företagslån ligger på 2% och uppåt vilket innebär en årsränta från 24%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 30000000 kr
Återbetalningstid
1 - 60
Utan UC
Nej
Krav på säkerhet
Ja
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Räntan sätts individuellt utifrån ditt bolags historik, förutsättningar och framtida återbetalningsmöjligheter. Effektiv årsränta mellan 6-40%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
25000 - 1000000 kr
Återbetalningstid
6 - 36
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
Fedelta tar ut en månadsavgift som motsvarar 16-28% av lånat belopp. Avgiften sätts individuellt utifrån ditt företags kreditvärdighet.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
30000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 18
Utan UC
Ja
Krav på säkerhet
Nej
Effektiv Ränta
enligt offert%
i
OPR Företagslån tar ut en fast avgift som motsvarar en månadsränta mellan 2-8%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Så fungerar betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är någonting som både privatpersoner och företag kan få. Anledningen till att en betalningsanmärkning uppstår är att personen eller företaget i fråga inte betalat sina fordringar eller skulder i tid. När skulderna inte betalats som avtalat har ärendet gått vidare till Kronofogden.

När det gäller betalningsanmärkningar för företag så kan vissa av dessa smitta av sig på dig som ägare. Exempelvis så innebär en betalningsanmärkning för dig med enskild firma eller handelsbolag att du som ägare får själva anmärkningen. Detta är dock inte fallet för den som driver ett aktiebolag. Ett aktiebolag räknas nämligen som en egen juridisk person och därför är betalningsanmärkningen separerad från dig som privatperson.

Har du ett aktiebolag som av någon anledning fått en betalningsanmärkning så kommer denna att finnas med i registret i fem år. Annat är det för privatpersoner och enskilda näringsidkare där anmärkningen enbart finns kvar i tre år.

Olika typer av betalningsanmärkningar för företag

När det gäller betalningsanmärkningar för företag så kan dessa delas in i två olika kategorier. Oavsett vilken kategori anmärkningen hamnar i så utgörs den alltid av ett betalningskrav.

Allmänna betalningsanmärkningar

Allmänna betalningsanmärkningar även kallade A-mål innebär att betalningskravet kommit från den offentliga sektorn. Dessa typ av betalningsanmärkningar härrör från exempelvis arbetsgivaravgift, skatt, parkeringsböter eller moms som inte betalats i tid.

Enskilda betalningsanmärkningar

Enskilda betalningsanmärkningar eller så kallade E-mål innebär att betalningskravet kommit från den privata sektorn. Det kan alltså handla om leverantörsskulder, ränta eller hyra som inte blivit betald i tid.

De flesta långivare som erbjuder företagslån trots betalningsanmärkningar accepterar bara så kallade A-mål. Har du enskilda betalningsanmärkningar så får du alltså räkna med att det blir svårare för ditt bolag att bli beviljad ett företagslån. Det kan då vara bra att vara förutseende och först ringa till långivaren eller låneförmedlaren och förklara varför betalningsanmärkningen uppstått.

Företagslån med betalningsanmärkning
Många långivare erbjuder företagslån trots betalningsanmärkningar

Helhetsbedömning vid företagslån trots betalningsanmärkning

Att låna pengar till företag trots betalningsanmärkning är alltså möjligt. Däremot kan du få räkna med att betala en förhöjd ränta eller avgift för lånet. Vidare krävs det att ditt företag genomgår en sedvanlig kreditprövning för att ett företagslån ska beviljas. De flesta långivare använder sig av UC för detta men det är även möjligt att ansöka om företagslån utan UC. Då använder sig långivaren istället av alternativa kreditupplysningsföretag så som Creditsafe, Bisnode eller Safenode.

I samband med kreditprövningen ser långivaren över ditt företags ekonomi. För att du ska bli beviljad ett företagslån trots betalningsanmärkning så måste företaget i fråga ha den återbetalningsförmåga som krävs. Med andra ord bör det vara ordning i bolagets ekonomi. Om långivaren är tveksam till att ditt bolag klarar återbetalningen av lånet så kan extra säkerheter krävas. Vanliga säkerheter för företagslån är utöver personlig borgen; fastigheter, pantsättning av aktier eller immateriella rättigheter.

Risker med att låna med betalningsanmärkning

Innan du väljer att ansöka om ett företagslån med betalningsanmärkningar bör du tänka igenom beslutet noga. Skulle företaget inte kunna återbetala lånet som avtalat så riskerar det att få ännu en betalningsanmärkning. Är det så att du har en enskild firma eller ett handelsbolag så kommer betalningsanmärkningen även påverka din egen chans att bli beviljad privatlån framöver.

Att låna till företaget med betalningsanmärkningar gör även att lånet får en högre ränta. Finns det möjlighet så kan det vara värt att vänta på att betalningsanmärkningen försvinner från registret innan du ansöker om lån. Då har du möjlighet att få ett billigare företagslån vilket kommer att gynna ditt bolag både på lång- och kort sikt.