Kontokredit utan UC

Kontokredit utan UC

kontokredit utan UC

En kontokredit är en flexibel form av ett smslån och denna typ av låneprodukt blir alltmer vanlig. Fördelarna med en kontokredit är många, inte minst att man kan använda sin kreditlina som en buffert inför oförutsedda händelser. Dessutom betalar man bara ränta för den del av kreditutrymmet som man nyttjar. Med en kontokredit utan UC slipper du oroa dig över ett sänkt kreditbetyg. Detta då långivarna inte inhämtar någon kreditupplysning hos UC. Istället sker kreditbedömningen med hjälp av en kreditupplysning från antingen Creditsafe eller Bisnode. Således kommer inte storbankerna att kunna se din förfrågan. En kontokredit utan UC kommer således inte att påverka dina framtida chanser att få bolån eller andra större lån.

Till skillnad från ett traditionellt snabblån så lånar du inte en fast summa när du ansöker om en kontokredit. Istället ansöker du om ett kreditutrymme som kommer finnas tillgängligt för dig när behov uppstår. Du väljer själv hur stor del av utrymmet som du vill utnyttja. Utnyttjar du inte hela kreditutrymmet så kan resterande del användas som en buffert. Detta då outnyttjad kredit inte är kopplad till någon ränta eller några avgifter. Det finns kontokrediter för dig med betalningsanmärkningar och låg inkomst. Kraven för denna typ av kredit är betydligt lägre än för privatlån. Nedan listar vi alla kontokrediter utan UC som du har att välja mellan.

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
2 - 82 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
51,95-77,75%
i
Räkneexempel: Ett uttag om 15 000 kr/12 mån/12 aviseringar/Uppl.avg. 280 kr/Avi.avg. 45 kr (45x12, totalt 540 kr)/1 st Uttag.avg 95 kr/Månadsbelopp 1 786 kr (snitt)/Totalbelopp 21 412 kr/Rörlig ränta 39,8 %/ Effektiv ränta 58,51 %.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
- mån
Utan UC
Ja
Startavgift
485-895 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5%
i
En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
39,80%
i
Räkneexempel: Ett uttag om 15 000 kr/12 mån/12 aviseringar/Uppl.avg. 280 kr/Avi.avg. 45 kr (45x12, totalt 540 kr)/Uttag.avg 95 kr/Månadsbelopp 1 786 kr (snitt)/Totalbelopp 21 412 kr/Rörlig ränta 39,8 %/ Effektiv ränta 58,51 %
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Så fungerar en kontokredit

En kontokredit (även kallad onlinekredit och kreditkonto) är en högkostnadskredit som erbjuds av svenska kreditinstitut. Att kontokrediten är en högkostnadskredit innebär att den effektiva räntan är minst 30% högre än referensräntan. Krediten omfattas även av ett kostnadstak. Andra typer av högkostnadskrediter är smslån och telefonlån. En kontokredit kan liknas vid ett snabblån men det finns väsentliga skillnader i utformandet av krediten. Man skulle kunna säga att en kontokredit är en blandning mellan ett lån och ett kreditkort. Detta då man helt enkelt ansöker om ett kreditutrymme som sedan finns tillgängligt för en. Du betalar enbart för den del av din kredit som du använder. Resterande del ligger orörd och utan kostnad tills nya behov uppstår.

Eftersom du redan från början har ett visst kreditutrymme beviljat så behöver du inte ansöka om nya lån när behov efter pengar uppstår. Istället kan du göra uttag från ditt kreditkonto och sedan betala tillbaks i din egen takt. Så länge du betalar lägsta tillåtna belopp varje månad så får du behålla din kreditlina.

Kontokredit utan UC

Fördelar med kontokrediter utan UC

Det finns många fördelar med kontokrediter utan UC. Krediten lämpar sig väldigt bra för den som vill ha större ekonomisk frihet i vardagen. Eftersom du inte lånar en fast summa som ska återbetalas inom en viss period så har du löpande tillgång till ditt kreditutrymme. Detta innebär bland annat att du inte behöver göra någon ny låneansökan när du behöver pengar. Istället kan du bara föra över den summa du behöver ifrån ditt kreditkonto utan UC. Så fort du återbetalt pengarna igen kan samma summa åter lånas. Vidare kan du anpassa din månadskostnad för den nyttjade krediten så att det passar din privatekonomi. Ena månaden kanske du väljer att bara betala lägsta möjliga belopp medan du en annan månad betalar betydligt mer. Detta till skillnad mot hur återbetalningen för ett vanligt privatlån eller snabblån fungerar där du måste betala samma statiska kostnad varje månad.

För dig som redan har en kontokredit beviljad finns det ytterligare fördelar. Bland annat blir du inte beroende av långivares öppettider när du vill låna pengar. Istället finns din kreditlina tillgänglig för dig alltid oavsett om det är vardag, kväll eller helg.

Gör dina egna uttag från kreditkontot

I samband med att du blir beviljad ett kreditkonto så kommer du att få tillgång till ”Mina Sidor” hos långivaren. Dessa sidor loggar du in på genom att använda det lösenord som du angav i låneansökan eller genom att identifiera dig med BankID. Under dina sidor finns all information om din kredit samlad. Här kan du bland annat se hur stort kreditutrymme du har samt hur stor del av krediten som är nyttjad. Du kan även få reda på vilket lägsta belopp som måste betalas in under kommande månad och få full överblick över räntor och avgifter.

Det är även som inloggad på dina sidor som du har möjlighet att göra uttag från din kontokredit. När som helst på dygnet kan du logga in på dina sidor för att göra ett uttag. Pengarna kommer då direkt att betalas ut till det bankkonto som du angivit. På så sätt har du tillgång till din kreditlina dygnet runt. Var bara noga med att se efter så att kreditinstitutet erbjuder kostnadsfria uttag. Vissa långivare har nämligen lagt till en uttagsavgift som du får betala för varje uttag du gör från din kontokredit. Direkt utbetalning är tillgänglig under förutsättning att du har konto någon av de svenska storbankerna. Det handlar om banker så som SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Nordea.

Egna uttag från kreditkonto

Vem kan ansöka om en kontokredit?

Eftersom de flesta långivare endast erbjuder kontokrediter mellan 1000-50 000 kr så är kraven för att låna inte lika hårda som för vanliga blancolån. Nedan kan du se vanligt förekommande grundkrav hos de kreditinstitut som erbjuder kontokredit utan UC.

  • Minst 18 år gammal
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
  • Deklarerad inkomst
  • Tillgång till BankID

Grundkraven kan variera mellan olika kreditinstitut och vid varje ny ansökan görs en individuell kreditbedömning. Många av de långivare som erbjuder kontokrediter utan UC accepterar betalningsanmärkningar och många förfrågningar.

Vanliga Frågor & Svar

 Vad är en kontokredit?

Hur stort kreditutrymme kan jag få?

Kommer min ansökan att påverka min kreditvärdighet?

Vilket lägsta belopp måste jag betala varje månad?

Kan jag bli beviljad en kontokredit trots betalningsanmärkningar?

Ränta och avgifter

Även om kontokrediter utan UC är ett flexibelt alternativ för dig som vill låna pengar snabbt så bör man vara medveten om de kostnader som krediten medför. Notera att dessa kostnader alltså enbart tillämpas vid utnyttjad kredit. För det första så betalar du ränta på den del av kreditutrymmet som du utnyttjar. Den rörliga nominella årsräntan för kontokrediter ligger vanligtvis runt 39%. Utöver ränta så tar vissa långivare ut en avgift för att starta upp din kreditlina. Denna avgift varierar mellan långivare och vissa kreditinstitut tar inte ut någon avgift alls. Men i de fall som det förekommer en avgift så får du räkna med en summa på runt 395 kr. Vidare kan det förekomma månatliga administrationsavgifter som inte sällan ligger runt 35 kr.

Har du otur kan du även komma att få betala uttagsavgift vid varje uttag som görs från kreditkontot. Allt fler långivare har slopat dessa avgifter men det finns trots allt en del aktörer som fortfarande debiterar dig för uttagen. Med alla de avgifter vi radat upp kan totalkostnaden för kontokrediten stå dig dyrt. Ansöker du exempelvis om en kontokredit hos Mobillån så är följande exempel representativt: Du utnyttjar en kredit på 15 000 kr som du återbetalar under 12 månader med lika stora betalningar. Den rörliga krediträntan är 39% och den effektiva räntan för krediten är 61,2%. Total kostnad för lånet blir 4242 kr och du får betala 1604 kr (ränta, amortering, avgifter) varje månad under de 12 månader som du avbetalar skulden.