Lån med låg kreditvärdighet

Lån med svag kreditvärdighet

Att behöva låna pengar trots att man har låg kreditvärdighet är inget konstigt. Alla kan vi någongång hamna i situationer som kräver ett lån. Som väl är lån med låg kreditvärdighet ingen omöjlighet. Däremot får man ofta räkna med att betala en högre ränta om man behöver låna med betalningsanmärkningar, befintliga skulder och många förfrågningar hos UC. Att ta ett lån med låg kreditvärdighet kan även leda till ett sämre kreditscore om du inte sköter återbetalningen av ditt nya lån. Med anledning av detta bör du tänka efter en extra gång innan du ansöker om att få låna pengar med svag kreditvärdighet.

För den som behöver låna med låg kreditvärdighet finns det lite olika alternativ som passar. Om du behöver låna för att samla befintliga skulder så är ett samlingslån eller hopbakslån mest optimalt. Behöver du istället låna för att lösa en akut situation så lämpar sig ett sms-lån bättre. Här nedan listar vi både långivare som erbjuder samlingslån, snabblån samt låneförmedlare som accepterar låntagare med svag kreditvärdighet. Innan du väljer lån bör rekommenderar vi dig att jämföra räntor och villkor. Detta för att du ska slippa betala mer än nödvändigt för ditt lån.

Det som utmärker en låg kreditvärdighet är omfattande skulder, en eller flera betalningsanmärkningar och många förfrågningar. Men en låg kreditvärdighet kan även orsakas av låg inkomst och dålig återbetalningsförmåga. Långivare bedömer kreditvärdighet olika och därför kan chansen att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet variera beroende på vart du ansöker om lån.

Lånebelopp
2000 - 70000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,5 %
i
Räkneexempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Låna med svag kreditvärdighet

Att låna med svag kreditvärdighet innebär att man lånar pengar trots att ens ekonomiska förutsättningar inte är dom bästa. Orsaken till att förutsättningarna är sämre än önskat kan variera. I många fall beror det på att man har en eller flera betalningsanmärkningar i sitt register. Betalningsanmärkningar ger automatiskt ett sämre kreditbetyg då detta ses som en riskfaktor hos långivaren. Men en svag kreditvärdighet kan även bero på att man samlat på sig för många förfrågningar i sitt UC-register. Alltså att man gjort flera låneansökningar under en kort period. En annan vanlig anledning till varför kreditvärdigheten är låg är att man har för höga skulder i förhållande till ens inkomst.

Oavsett vad den dåliga kreditvärdigheten beror på kan det komma situationer då ett lån är nödvändigt. Det kan handla om att man fått en faktura man inte räknat med. Eller så har det uppstått ett problem med bilen som gör att man måste åka till verkstaden vilket inte alltid är det billigaste. Vid sådana situationer kan man bli tvungen att låna med svag kreditvärdighet. Då gäller det att hitta lätta lån och få och det finns faktiskt nästan lån som beviljar alla. Vilket kan kännas som en trygghet när en oförutsedd ekonomiskt händelse uppstått.

Lån med låg kreditvärdighet
Att låna med låg kreditvärdighet kan bli nödvändigt när oförutsedda situationer uppstår i livet

Samlingslån med låg kreditvärdighet

Vanligt förekommande när man lånar med låg kreditvärdighet är att man ansöker om ett samlingslån. Ett samlingslån är ett lån som tas i syfte att samla befintliga dyra smålån och krediter. Man lånar helt enkelt ett större belopp för att betala av andra dyra krediter som tickar ränta och avgifter. Kvar finns då ett samlat lån som om det går som tänkt har en lägre ränta än vad de befintliga mindre krediterna hade. Andra fördelar med ett samlingslån med låg kreditvärdighet är att man bara har ett lån att hålla koll på samt att man slipper betala avgifter till flera olika låneinstitut.

Har du för avsikt att ta ett samlingslån trots svag kreditvärdighet så rekommenderar vi att du vänder dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare är ansluten till mellan 20-30 låneinstitut och banker och när du ansöker via en låneförmedlare så går din ansökan ut till samtliga anslutna parter. På så sätt ökar dina chanser att beviljas ett samlingslån med låg kreditvärdighet avsevärt. Detta oavsett skälen till din låga kreditvärdighet. Notera dock att det inte är möjligt att bli beviljad lån med aktiva skulder hos Kronofogden. Då kan istället ett pantlån vara en lösning alternativ att du ansöker om ett omstartslån. Behöver du däremot låna med låg inkomst eller låna trots betalningsanmärkningar så har du goda chanser att få ett samlingslån godkänt via en låneförmedlare.

Andra lån som beviljas med låg kreditvärdighet

Om du behöver låna pengar snabbt med låg kreditvärdighet så är ett snabblån eller ett kreditlån ett alternativ. Dessa är så kallade lån utan UC vilket innebär att långivaren inte gör någon UC-koll i samband med kreditprövningen. Detta gör det dels enklare att bli beviljad ett lån med låg kreditvärdighet men det innebär också att du inte får någon förfrågan i ditt UC-register. På så sätt försämras inte din kreditvärdighet av din ansökan. Många lån utan UC så som mikrolån är dock högkostnadskrediter och därför får du räkna med att betala en hög effektiv ränta när du lånar.

När du tar ett snabblån med låg kreditvärdighet så sker hela låneprocessen online. Du ansöker på långivarens hemsida vilket bara tar några minuter. Sedan får du svar omedelbart och tar du ett lån med direkt utbetalning så har du pengarna på kontot inom en kvart. För att kunna bli beviljad ett sms-lån krävs det oftast bara att du är över 18 år, har någon form av inkomst samt är folkbokförd i Sverige.

Vanliga frågor & svar

Vilka lån kan jag få med svag kreditvärdighet?

Vad tittar långivaren på vid kreditprövning?

Hur får jag en bättre kreditvärdighet?

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet med ett samlingslån?

Vilka krav ställs för att få låna?

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Även om det är möjligt att bli beviljad lån med låg kreditvärdighet så är det inte optimalt att låna under sådana omständigheter. Dels så arbetar många långivare med individuell räntesättning vilket gör att du riskerar att få en hög ränta om ditt kreditbetyg är lågt. Vidare så riskerar ditt nya lån att ge dig en ännu sämre kreditvärdighet då dina skulder ökar och du får fler förfrågningar på dig. Om du inte befinner dig i en akut situation som kräver att du tar ett lån för att lösa situationen så rekommenderar vi dig istället att arbeta med att förbättra din kreditvärdighet. Om situationen kräver omedelbar handling så hittar du lån med Creditsafe här på Allt om Privatlån. Tar du ett sådant lån så slipper du åtminstone ytterligare en förfrågan i ditt UC-register.

Du kan förbättra en dålig kreditvärdighet på flera olika sätt. Har du betalningsanmärkningar ska du först och främst se till att inte dra på dig fler sådana. Efter tre år försvinner dina anmärkningar från registret hos UC och din kreditvärdighet kommer då att förbättras avsevärt. Steg två är att inte samla på dig fler förfrågningar än nödvändigt. Detta innebär alltså att inte ansöka om fler lån. Åtminstone inte sådana lån som kräver kreditupplysning från UC. Vanliga blancolån och konsumtionslån tillhör de lån där kreditupplysning från UC ofta är nödvändig. Steg tre är att betala av de skulder du har så att förhållandet mellan inkomst och befintliga skulder förbättras. Följer du stegen ovan så kommer du att öka dina chanser att bli beviljad ett privatlån med lägsta ränta.