Låna pengar av vänner och familj

Låna pengar av vänner och familj

Att låna pengar av vänner och familj är något de flesta av oss gör allt som oftast. Men det är skillnad på att låna en hundring för att man glömt plånboken hemma till att låna en större summa pengar som man inte kan betala tillbaks dagen efter. Att låna pengar av en privatperson är dock ofta en bättre och billigare lösning än att vända sig till banken. Och det är betydligt mer förmånligt och mindre riskfyllt än att ta ett snabblån eller ett kreditlån.

Att låna pengar av en vän eller en familjemedlem är ofta att föredra framför att ansöka om ett blancolån eller ett SMS-lån. Men man ska inte underskatta känsligheten kring pengar och att pengar ofta är en källa till konflikter och trasiga relationer. För att inte förstöra er vänskap eller ert familjeband bör du och den du lånar av upprätta ett kontrakt eller skuldebrev. Man gör helt enkelt lånet formellt för att undvika missförstånd och framtida konflikter.

Genom att göra ett skuldebrev när du lånar privat minskar risken för framtida problem och konflikter. Skuldebrevet blir en säkerhet för bägge parter och både den som lånar ut pengar och den som lånar vet förutsättningarna för lånet redan från start. Utöver upprättandet av ett skuldebrev är det även bra att vara ärlig med vad det är du lånar till. Om man är tydlig med hur pengarna ska användas så kan man enkelt undvika onödig oro och misstänksamhet.

Fördelar med att låna av privatperson

När det gäller fördelarna med att låna av en privatperson så är dessa många. För det första är det betydligt billigare än om du tar ett lån av en bank eller ett låneinstitut. Långivarna tar ut ränta och beroende på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut så kan denna ränta vara upp emot 29%. Räntan på kontokrediter utan UC och andra snabblån är ännu högre. Utöver ränta så tar långivaren även ut uppläggningsavgift och aviavgifter. Kostnaden för ett lån som tas av en bank eller ett låneinstitut är därmed i regel ganska hög. Väljer du istället att låna av en privatperson eller en familjemedlem så är det sällan några kostnader tillkommer och du har möjlighet att ta ett lån utan ränta. Detta är såklart något som partnerna bestämmer tillsammans. Är det så att den som lånar ut pengar kräver ränta så bör detta framgå i det skuldebrev ni upprättar.

En annan fördel med att låna pengar av en vän är att du slipper att få en förfrågan i ditt UC-register. Lånet får alltså inga konsekvenser för din kreditvärdighet. Har du redan en dålig kreditvärdighet och några betalningsanmärkningar så kanske du har svårt att bli beviljad ett lån av banken. Då kan det vara ett lämpligt alternativ att låna av en vän eller anhörig istället. Var bara noga med att betala tillbaks lånet enligt överenskommelse så att du slipper konflikter.

Slutligen finns dina vänner alltid nära till hands om du skulle behöva låna pengar. Annat är det med banker och andra långivare där man måste förhålla sig till öppettider och bankdagar. Visserligen kan man hos vissa långivare låna pengar på helgen och få lån med direktutbetalning men kanske inte alltid snabbt nog.

låna pengar av privatperson
Att låna pengar av en vän eller familjemedlem är ofta mer gynnsamt än att ansöka om ett lån hos banken

Nackdelar med att låna av en vän eller familjemedlem

Att låna av en vän eller en familjemedlem är dock inte helt problemfritt. Med anledning av detta är det många som trots allt väljer att jämföra lån på nätet istället. När du lånar av en privatperson som står dig nära så finns det en viss risk att ni förstör er relation. Dels kan missförstånd kring lånet ske men det kan även vara så att en part inte håller vad som lovats. Då är det stor risk att en konflikt uppstår som potentiellt kan förstöra er vänskap. Vidare innebär pengar alltid makt och du som lånar kan därmed bli underlägsen din vän då du står i beroendeställning till hen. Även om man initialt inte tror att några problem kommer att uppstå så är det alltid bra att förekomma genom att ha ett skuldebrev.

Om du istället är den som lånar ut pengar till en vän så finns det risk att du inte får pengarna tillbaks. Tänk därför igenom beslutet noga innan du väljer att låna ut pengar till en vän eller familjemedlem.

Upprätta ett skuldebrev

Oavsett om du ska låna eller låna ut pengar till en bekant, vän eller familjemedlem så bör ett skuldebrev skrivas. Detta är ett enkelt och kostnadsfritt sätt att undvika framtida konflikter och missförstånd. För den som lånar ut pengar blir det även ett sätt att undvika att gå miste om de pengar man lånat ut. Att upprätta ett skuldebrev behöver inte vara särskilt svårt och tar heller inte speciellt mycket tid i anspråk. Nedan går vi igenom vad skuldebrevet bör inkludera om du gör det själv. Vid lån av större summor rekommenderar vi att man tar in en jurist som upprättar skuldebrevet.

Ett skuldebrev bör inkludera:

  • Låntagare samt dennes personuppgifter
  • Långivare samt dennes personuppgifter
  • Lånesumma
  • Återbetalningstid
  • Eventuell ränta som utgår
  • Datum för avbetalningar

Skuldebrevet ska signeras av bägge parter och helst med en tredje part som bevittnar det hela. Om ingen ränta utgår för lånet bör det understrykas att det handlar om ett lån utan ränta. Annars finns det risk att långivaren kommer att kräva ränta om något problem skulle uppstå.

Alternativa möjligheter att låna

Om du inte vill riskera dina vänskapsrelationer så kan det vara lämpligt att undvika förbindelser som gäller pengar. Är det så att du bara behöver låna någon tusenlapp och du vet att du snart får lön så kan du istället ta ett mindre snabblån. Visserligen är kostnaden för ett sådant lån hög men om alternativet är en brusten relation så kanske det kan vara värt att betala de extra kronorna. Behöver du låna en större summa pengar och av någon anledning inte vill låna av en bank eller ett låneinstitut så kan ett så kallat P2P-lån vara ett alternativ. Ett P2P-lån är ett lån som sker via en plattform så som Lendify eller BROCC där privatpersoner kan låna pengar av varandra. Det handlar alltså om ett lån mellan privatpersoner men där ränta utgår precis som om du skulle ta ett vanligt konsumtionslån hos ett låneinstitut. Men i detta fall tillfaller inte vinsten låneinstitutet utan andra privatpersoner.