Kreditbolag

kreditbolag

Många som hör ordet kreditbolag eller kreditföretag kanske tänker att ordet har samma innebörd som bank. Men faktum är att kreditbolag och banker skiljer sig åt. Det finns dock en gemensam nämnare och det är att både banker och kreditbolag lånar ut pengar. Således är det fullt möjligt att ta ett privatlån både hos en bank och ett kreditföretag.

Ett kreditbolag får inte kalla sig bank trots att man lånar ut pengar eller erbjuder sparkonton. Istället är det enbart banker som får kalla sig just detta och varje bank måste ha ett banktillstånd från Finansinspektionen. Något som inte kreditbolag behöver. Vidare gör banker insättningar och uttag från Riksbanken vilket inte kreditföretag gör. Med anledning av detta är också reglerna hårdare för banker. Detta innebär dock inte att kreditbolag inte behöver ha tillstånd från Finansinspektionen. Men tillståndet ser annorlunda ut och så även den kontroll som Finansinspektionen utför.

Vi kommer att gå igenom ytterligare skillnader mellan banker och kreditbolag längre ner i denna artikel. Men först kommer en lista över kreditbolag i Sverige. I listan nedan återfinner du kreditbolag som låter dig låna pengar i olika former. Nedanstående kreditbolag erbjuder alltifrån större blancolån till mindre onlinekrediter, lån utan UC och kreditlån. Vi rekommenderar dig att alltid jämföra lån innan du gör en ansökan.

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 10000 kr
Återbetalningstid
1 - 3 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
300 kr
Effektiv Ränta
69,95-4568,91%
i
Räkneexempel: Kredit på 10 000 kr med återbetalningstid 90 dagar. Totalt att återbetala: 11392.00 kr, alltså 3797.33 kr per månad. Beloppet dras via autogiro. Effektiv ränta: 69.65%. Årlig fast ränta: 39%. Uppläggningsavgift: 300 kr. Aviavgift: 39 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Vad är kreditbolag?

Ett kreditbolag är ett företag som specialiserat sig på finansiella produkter. Främst handlar det om finansiella produkter i form av lån, avbetalningar och krediter. Det kan exempelvis handla om ett företag som erbjuder mindre snabblån med kort löptid. Men det kan även vara större företag vars främsta syfte är att erbjuda svenskar stora konsumtionslån. Andra typer av kreditbolag är P2P-företag som erbjuder en plattform för P2P-lån där låntagare och investerare kan mötas.

Ett kreditbolag kan även vara en aktör som står bakom företag som erbjuder tjänster och produkter på avbetalning. Med andra ord förekommer kreditföretag i många sammanhang. Därför kan det vara svårt att veta när man ska vända sig till ett kreditbolag samt vilket kreditbolag man ska välja. Det kan även vara svårt att veta i vilka sammanhang det är bättre att vända sig till en bank istället.

Skillnad mellan bank och kreditföretag

En bank behöver ha ett giltigt banktillstånd från Finansinspektionen för att få kalla sig bank. Det gäller även att banken i fråga följer de lagar och regler som gäller för att få behålla sitt tillstånd. Dessa regler är ofta väldigt strikta vilket kanske också är anledningen till att det idag finns färre banker än kreditbolag. Banker måste bland annat inneha insättningsgaranti. Detta innebär att kundernas pengar täcks av en försäkring i det fall banken skulle hamna på obestånd. Detta är något det inte finns krav på hos kreditbolag.

Eftersom kontrollen av kreditbolag inte är lika hård som för banker så är det ofta mer flexibelt att låna pengar av kreditbolag. Vidare ställs det ofta lägre krav på låntagaren vid ansökan om lån hos ett kreditbolag. Bankerna är i regel mer fyrkantiga i sin utlåning och tar sällan risker som kan innebära att återbetalning av det utlånade pengarna uteblir. En annan skillnad mellan banker och kreditföretag är att de sistnämnda ofta kan erbjuda lägre lånesummor. Vänder du dig till banken så är ofta minsta möjliga summa att låna 10 000 kr. Detta till skillnad från kreditbolag som erbjuder sms lån på 1000 kr och uppåt.

Låna pengar hos kreditbolag
Kreditbolag ställer inte lika höga krav på låntagaren som banken gör

Fördelar med att låna av kreditbolag

Att låna av kreditbolag är ofta att föredra om man behöver pengar snabbt eller om man helt enkelt föredrar en smidig ansökningsprocess. Kreditbolag är betydligt mer snabbfotade än de traditionella bankerna. Vidare har bankerna en tendens att vara byråkratiska och fyrkantiga. Hos kreditbolag kan du enkelt ansöka om lån online och fylla i din låneansökan på några minuter. Därefter får du ofta svar direkt på skärmen. Vissa kreditbolag erbjuder lån med direkt utbetalning och då får du pengarna omedelbart efter att du fått din låneansökan beviljad. Eftersom det handlar om lån med BankID så sköter du hela processen digitalt och slipper bankmöten som annars kan vara nödvändiga om du lånar av en storbank.

En annan fördel med att vända sig till ett kreditbolag när du ansöker om lån är att chansen att beviljas lånet är större än hos banken. Detta då kreditbolag i regel ställer lägre krav på den som lånar än vad banken gör. Detta gör att personer som exempelvis inte har en fast anställning har möjlighet att få lån. Vidare erbjuds lån med betalningsanmärkningar och vissa kreditbolag accepterar upp till fem anmärkningar. Detta till skillnad mot det traditionella bankerna som ofta nekar en person lån ifall denna sitter på anmärkningar.

Slutligen så öppnar kreditbolag upp möjligheten att låna mindre summor. Speciellt de kreditföretag som erbjuder SMS-lån. Då kan du enkelt och snabbt låna alltifrån 1000 kr upp till 45 000 kr. När du vänder dig till dessa kreditbolag så slipper du även att få en förfrågan i ditt UC-register. Detta då de mindre kreditbolagen erbjuder lån med Creditsafe och lån med Bisnode. På så sätt slipper du drabbas av en sämre kreditvärdighet när du ansöker om ett mindre lån.

Att tänka på

Det finns många fördelar med att låna pengar av ett kreditbolag. Men den ökade flexibiliteten som kreditbolagen erbjuder innebär också en sämre säkerhet. Då banker har höga krav på sig kan man verkligen lita på att dom tar sitt ansvar kring utlåningen. Kreditbolagen däremot, som har lägre krav riskerar att låna ut pengar till personer som annars inte skulle få lån. Med anledning av detta är det viktigt att du själv vet med dig att du har förmågan att återbetala lånet i tid. Annars kommer du att få betala påminnelse- och förseningsavgifter samt ränta. I värsta fall kan ditt ärende gå till inkasso och slutligen hamna hos Kronofogden. Detta kommer innebära svårigheter att få nya lån i framtiden.

Olika kreditbolag erbjuder olika låneräntor. Och även om vissa kreditbolag erbjuder en väldigt låg lägsta ränta så är det långt ifrån självklart att just du kommer att bli erbjuden denna ränta. Räntan i övre spannet är dessutom betydligt högre än hos storbankerna. Därför bör du alltid jämföra räntor mellan olika kreditbolag innan du bestämmer dig vart du ska låna. Har du goda ekonomiska förutsättningar och bra återbetalningsförmåga så kan du i många fall låna med bättre villkor hos den vanliga banken.