Utbetalning av lån

Utbetalning av lån

Beroende på vilken typ av lån du ansökt om så kan utbetalningen av lånet ta olika lång tid. Är det brådskande att få pengarna så är det med andra ord inte alla lån som lämpar sig. Lånen med snabbast utbetalning är så kallade snabblån som ofta ingår i kategorin lån utan UC. Det vill säga lån där långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen i samband med kreditprövning.

Många av de snabblån som finns på marknaden är SMS-lån med direkt utbetalning. Då sker utbetalning av lån inom 5 minuter från det att du fått din låneansökan godkänd. Men detta gäller inte alltid då man vid utbetalning även måste ta hänsyn till bankernas bryttider.

När det gäller utbetalning av privatlån så får man räkna med att den tar längre tid. De flesta långivare och låneförmedlare reserverar 1-3 bankdagar för utbetalningen. Men utbetalningstiden kan även här skilja sig stort mellan olika banker och kreditbolag.

Utbetalning av snabblån och lån utan UC

Om det är viktigt för dig att utbetalningen av lånet sker snabbt så är det ett snabblån, mikrolån eller lån utan UC du bör ta. Åtminstone i det fall du ska låna en summa mellan 1000 kr och 45 000 kr. Innan du tar ett sådant lån är det dock viktigt att du har koll på räntan och kostnaderna för lånet. Snabblån och korttidslån är högkostnadskrediter med hög effektiv ränta. Vidare är det lån som du tar under en kortare period.

Med smslån går både ansökningsprocessen, handläggningen och utbetalningen snabbt. Det är ett lån med BankID vilket gör att du sköter allt digitalt. Direkt efter det att du signerat låneavtal kommer pengarna att betalas ut till ditt konto. Om du valt en långivare som erbjuder direkt utbetalning så kommer dina pengar synas på kontot omedelbart. Då gäller det dock att långivaren erbjuder direkt utbetalning till konton i just din bank. Information om vilka banker som gäller finns att tillgå på långivarens hemsida.

Väljer du inte en långivare som erbjuder smslån med direktutbetalning så kan utbetalningen ta alltifrån 1-3 bankdagar. Men de flesta smslångivare betalar ut pengarna samma dag. För att direkt utbetalning av lånet ska kunna ske måste din ansökan ha tid att handläggas innan långivarens kundtjänst stänger.

Utbetalningstid: från 5 minuter upp till 24 timmar

Utbetalning av privatlån

För alla större former av privatlån så som blancolån och lån utan säkerhet är det andra utbetalningstider som gäller. Här handlar det om lån från 20 000 kr upp till 600 000 kr. Behöver du låna en sådan summa så är det alltså ett privatlån du bör ansöka om och då får du vänta längre på utbetalningen. När det gäller konsumtionslån som dessa så tar det ofta några dagar innan du kan se pengarna på kontot. Däremot tar det bara några minuter att genomföra en låneansökan och identifiering och undertecknande av skuldebrev sker med BankID. Det som kan dra ut på tiden är handläggningen av lånet.

När du ansökt och fått ett privatlån beviljat dröjer det normalt mellan 1-5 bankdagar innan ditt lån betalas ut. Exakt hur lång tid det tar innan du har pengarna på kontot beror på vilken långivare du vänt dig till. Ansöker du om lån vid storhelger eller under röda dagar så kommer processen att bli ännu mer långdragen.

Utbetalningstid: Mellan 1-5 bankdagar
Utbetalningstider för lån
Utbetalning av lån kan ske olika snabbt beroende på vilken typ av lån du ansöker om

Utbetalning av lån under helgar, kvällar och nätter

De flesta långivare har enbart kundtjänst som är öppen under dagtid. Detta är också den tid som låneansökningar handläggs och pengar betalas ut. Majoriteten av långivare har dessutom enbart öppet under vardagar. Däremot sker ansökningsprocessen online vilket gör att man har möjlighet att göra en låneansökan när som helst. Det finns dock tillfällen då man inte hinner vänta på att måndagen ska komma. Och då kan man vända sig till en långivare som erbjuder lån som betalas ut under helgen.

Uppstår det ett behov av pengar under nattetid så finns det ett fåtal lån med utbetalning dygnet runt. Det handlar då ofta om kontokrediter utan UC som är beviljade sedan tidigare. Då kan man själv göra uttag från sitt kreditkonto när man behöver pengar snabbt. Det handlar dessutom om lätta lån att få vilket gör att de flesta kan få hjälp att ta sig ur en akut ekonomisk situation.