Låna pengar

Låna pengar till låg ränta och bra villkor

Vem som helst kan hamna i en situation där man behöver låna pengar. Olika skeenden i livet kräver olika typer av lån. När man är ung är det vanligt att låna till sin första bil eller för att finansiera en större resa man alltid drömt om. Med tiden stadgar man sig och vill kanske köpa en bostad. Då finansieras bostadsköpet inte sällan med ett bolån. På ålderns höst är det mer vanligt att man eftersöker ett seniorlån eller ett hypotekslån. Där emellan kan det uppstå oförutsedda händelser som gör att man måste ta ett mindre smslån. Eller så kanske man tar ett privatlån för att ha råd att renovera eller investera i vitvaror.

Oavsett hur din livssituation ser ut så finns det ett passande lån för dig. Här går vi igenom de alternativ som finns för dig som behöver låna pengar. Genom att använda dig av våra guider och jämföra lån kan du komma undan med en billigare ränta och bättre villkor. Hos nedan listade långivare kan du låna pengar för alla olika behov. Lånen har inga specifika användningsområden och kräver ingen pantsättning eller säkerhet.

Låna pengar direkt

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
54,04%
i
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Hur mycket kan man låna?

Många svenskar undrar hur mycket det är möjligt att låna. Svaret på denna fråga beror på hur din kreditvärdighet ser ut samt vilken typ av lån du ansöker om. Det finns olika lån för olika tillfällen och således erbjuder kreditinstitut både mindre- och större lånesummor. Om du ansöker om ett blancolån så kan du beroende på hur din återbetalningsförmåga se ut låna upp till 600 000 kr. Om du istället tänkt ta ett bolån så kan du låna flera miljoner kronor. Detta under förutsättning att din bostad står som säkerhet för lånet. Det finns även mindre typer av lån så som snabblån som låter dig låna alltifrån 1000 kr upp till 45 000 kr.

Hur mycket man får låna styrs mycket av hur ens ekonomiska situation ser ut. Banker och långivare vill ta en så liten kreditrisk som möjligt. Med anledning av detta gör man en kreditbedömning av varje ny låntagare. I samband med denna bedömning ser man hur låntagarens återbetalningsförmåga ser ut. Har du en god återbetalningsförmåga och en stabil ekonomi så kan du i regel låna relativt höga summor. Om du istället har en låg lön, många skulder och några betalningsanmärkningar så är summan du kan låna relativt begränsad. Vid dessa tillfällen kan det vara en god idé att låna med en medsökande.

Välj belopp att låna:

Låna 100 000
Låna 200 000
Låna 300 000
Låna 400 000

låna pengar

Låna med låg inkomst och anmärkningar

Behovet av att låna pengar kan uppstå plötsligt hos alla människor. Således kan det uppstå en situation där den med låg inkomst och betalningsanmärkningar måste ta ett lån. Att låna pengar med sämre kreditvärdighet är möjligt även om alternativen är något begränsade. Exempelvis tillåts man vanligtvis inte att låna de allra högsta lånesummorna. Det kan även vara svårt att få låna hos banken eller ett större låneinstitut. När banken säger nej kan det vara lätt att bli uppgiven men det finns faktiskt lösningar även för den med låg kreditvärdighet. Bland annat brukar mindre kreditinstitut inte ställa lika hårda krav som bankerna. Därtill är det många smslåns företag som erbjuder dig att låna med betalningsanmärkningar.

Ett annat alternativ för dig som upplever att du ofta blir nekad lån är att vända sig till en låneförmedlare. Då skickar du in en enda låneansökan och får enbart en förfrågan i din UC. Sedan kan du få låneerbjudanden från upp till 30 olika banker och långivare. Eftersom alla långivare ställer olika krav på den som ansöker är chanserna stora att någon av de anslutna låneinstituten ska bevilja dig ett lån.

Vilka olika lån finns det?

Beroende på i vilken situation i livet du befinner dig finns det mer- eller mindre lämpliga lån. För att du ska få en översikt över dina lånemöjligheter så sammanfattar vi här de olika lånen som finns. När du tagit del av våra kortfattade beskrivningar av varje lån så är vår förhoppning att det ska bli enklare för dig att välja rätt lån.

Blancolån

Det vanligaste lånet på marknaden är ett så kallat blancolån. Detta lån går även under benämningar så som privatlån, konsumtionslån och lån utan säkerhet. Gemensamt för alla dessa lån är att lånet inte kräver någon pantsättning. Du kan således låna utan att behöva sätta din bostad eller din bil som säkerhet. Lånet har dessutom ett enormt användningsområde då du i princip kan låna till vad som helst. Ett blancolån lämpar sig exempelvis för att lösa befintliga lån- och krediter, finansiera en renovering eller för att betala en resa. Du kan med andra ord låna till både stort och smått. De flesta låneinstitut som erbjuder denna typ av lån lånar i regel ut mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Återbetalningstiden ligger på mellan 1-15 år och du betalar samma månadskostnad under hela lånets löptid. Räntan på vanliga privatlån sätts vanligtvis individuellt utifrån låntagarens återbetalningsförmåga. Du har möjlighet att få en ränta mellan 2,95-29,95%. Långivare som erbjuder blancolån kräver i regel att du är minst 18-20 år, har en fast inkomst och inte har något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Bolån

Bolån är det lån man tar när man ska köpa ett hus eller ett bostadslån. Innan man får ett bolån beviljat måste man ansöka om ett lånelöfte vilket brukar gå utmärkt att göra online. När du tar ett bolån så är det din bostad som utgör säkerheten för lånet. Lån med säkerhet har en lägre ränta och inte sällan erbjuds du en ränta mellan 1,15-2,04% (2019-11-14). Boräntan är dock förenad med reporäntan och kan därmed ändras när Riksbanken genomför förändringar. I Sverige har du enbart möjlighet att låna 85% av bostadens värde. Resten måste du själv finansiera med en kontantinsats. Många långivare erbjuder dock blancolån för dig som behöver låna till kontantinsatsen. När du ansöker om ett bolån idag så blir ditt lån objekt för amorteringskraven som anger hur mycket du måste amortera på ditt bolån varje år. Det finns även regler för hur mycket du får låna och måste amortera i förhållande till ditt hushålls bruttoinkomst.

Smslån

En annan typ av lån är smslån som även kan kallas snabblån. Detta är ett lån som varit objekt för många vilda diskussioner i Sverige. Förr i tiden fanns det inte särskilt många regler för dessa mindre lån. Något som gjorde att kreditgivare tog ut hutlösa avgifter och riktiga ockerräntor. Marknaden för snabblån har dock reglerats med tiden och numera går dessa krediter under ”lagen om högkostnadskrediter”. Lagen reglerar bland annat hur hög effektiv ränta lånen får ha. Det ska dock sägas att smslån fortfarande är ett dyrt alternativ för den som vill låna pengar. Däremot har lånet många andra fördelar. Bland annat är inte kraven särskilt höga så även den med betalningsanmärkningar eller många förfrågningar har möjlighet att låna. Därtill betalas lånen ut väldigt snabbt och låntagaren har möjlighet att låna mindre summor.

Billån

Billån eller fritidslån som det ibland kallas är ett säkrat lån. Det vill säga att du lånar pengar till bil och använder bilen som säkerhet för lånet. För att kunna ta ett billån med säkerhet krävs det att du själv kan gå in med en kontantinsats på 20%. Resterande del av bilens pris får du låna till med en förmånlig ränta som vanligtvis ligger på mellan 3-5%. De flesta banker och låneinstitut kräver att bilen köps av en auktoriserad bilhandlare. Således lämpar sig lånet inte för dig som tänkt köpa en begagnad bil privat. Vidare så är det vanligt att billånet måste vara återbetalt innan bilen är ett visst antal år gammal. Behöver du låna pengar till bil så kan du låna alltifrån 50 000 kr upp till 900 000 kr.

Kontokredit

Något som blivit alltmer vanligt är så kallade kontokrediter. En kontokredit är ett mellanting mellan ett kreditkort och ett smslån. Du ansöker om ett kreditutrymme online som du sedan har tillgängligt för oförutsedda utgifter. Precis som med kreditkort betalar du enbart ränta och avgifter för den del av kreditutrymmet du faktiskt använder. Kontot återfinns under dina sidor på långivarens hemsida och därifrån kan du själv göra uttag till ditt bankkonto. Likt smslån så är räntan på en kontokredit utan UC hög i relation till summan man lånar. Däremot har kontot sina fördelar och bland annat slipper du ansöka om ett nytt lån så fort nya behov uppstår. Istället kan du återlåna från kontot så länge du sköter återbetalningen av krediten.

Företagslån

Slutligen finns det även specifika lån att få för den som bedriver ett företag. Har du en verksamhet som är i behov av finansiering så finns det många finansbolag som erbjuder både företagslån utan säkerhet och företagslån där du sätter aktier eller fastigheter i pant. Väljer du att låna pengar till din firma utan säkerhet så är det vanligtvis bara personlig borgen som krävs. Det går att låna alltifrån 10 000 kr upp till 10 miljoner kronor. Pengarna som ditt företag lånar kan gå till att investera i maskiner, rekrytera ny personal, genomföra en marknadsföringskampanj eller bara för att få en bättre likviditet. Lånen återbetalas månadsvis genom en fast avgift som inkluderar både ränta och andra kostnader. För att få låna krävs det vanligtvis att verksamheten varit i gång i minst sex månader samt att bolaget har en god kreditvärdighet.

Låna online med BankID

Låna online eller hos banken?

Lånemarknaden har genomgått stora förändringar under de senaste åren. Mer makt har flyttats från storbankerna till oss låntagare. Förr i tiden var man förpassad till sin lokala bank för att kunna få ett lån. Fick man ett negativt besked så hade man inte direkt några andra alternativ. Idag ser det väldigt annorlunda ut då det finns ofantligt många olika låneinstitut att vända sig till. Därtill slipper man fysiska bankmöten och kan istället ansöka både tryggt och enkelt online via långivarens hemsida. Eftersom konkurrensen inom branschen är hög så pressas låneinstitutens räntor ner. Detta kommer till din fördel när det är dags att låna pengar.

Jämför man räntorna hos olika banker och långivare så är det inte sällan som mer nischade låneinstitut erbjuder bättre låneränta än storbankerna. Dessutom ställer långivarna online inte heller lika hårda krav som bankerna. Således öppnar det upp möjligheter även för den som tidigare haft svårt att få lån. Med dagens låneförmedlare kan man dessutom kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från flera olika aktörer. I de flesta fall lönar det sig alltså att låna online och processen är i regel även betydligt smidigare.

Däremot kan den som har sina samlade banktjänster hos en och samma bank dra nytta av detta. Går du då till banken och ansöker om ett lån så kan du lyckas förhandla till dig en låg ränta. Detta genom att använda argumentet om att du både har ditt sparande, ditt lönekonto och dina övriga lån hos banken. Beviljar banken dig inte något lån till bra ränta kan du hota med att byta bank.

Vanliga frågor & svar

Vad krävs för att få låna pengar?

Hur mycket kan jag låna?

Kan jag låna pengar utan UC?

Vilken ränta får jag?

Kan jag låna med betalningsanmärkningar?

Kan jag samla mina lån och krediter?

Låna tryggt med BankID

När du lånar online går låneprocessen både tryggt och säkert till. En stor fördel är att du både slipper fysiska bankmöten och långa utbetalningstider. Istället sker allt numera digitalt från det att du ansöker om ett lån tills dess att pengarna finns på ditt konto. Du identifierar dig med BankID och det är även denna metod som används för signering av lånehandlingar. Således behöver du inte vänta på avtal som ska skickas postledes fram och tillbaks. Istället kan du förvänta dig snabba utbetalningar och i regel syns pengarna på ditt konto inom 1-5 dagar efter det att skuldebrev har signerats med BanKID.

De banker och låneinstitut som återfinns här på sajten står alla under tillsyn av Finansinspektionen. Detta bidrar till ytterligare trygghet när du väljer en långivare online. Att det skulle vara mer tryggt att låna pengar på ett bankkontor än hos en digital långivare stämmer alltså inte. Trots detta är det alltid av största vikt att du läser igenom avtal och villkor innan du signerar några lånehandlingar.