Vad är ett hopbakslån?

Hopbakslån

Du har säkert hört begreppet hopbakslån tidigare men kanske inte riktigt förstått vad det innebär. Begreppet har genom åren använts flitigt i tv-programmet Lyxfällan. Där har hopbakslånet fungerat som en lösning när experterna ska få deltagaren att minska sin skuldbörda. Ett hopbakslån är nämligen ett lån som används för att baka ihop befintliga skulder och krediter. Med ett hopbakslån lånar du en större summa för att betala av dina övriga skulder. Resultatet blir en bättre ränta, färre avgifter samt en lägre månadskostnad.

Många svenskar handlar idag på kredit eller använder sig av de delbetalningsalternativ som erbjuds hos diverse e-handlare. Inte sällan uppmanas man som kund att delbetala sitt köp. Detta kan såklart kännas frestande i stunden och ärligt talat, vem lockas inte av att skjuta fram sin betalning? Men faktum är att de finansbolag och banker som erbjuder detta tjänar stora pengar på att du väljer att delbetala ditt köp. Du som kund däremot förbinder dig till att betala ränta och avgifter som du enkelt hade kunnat undvika. Således blir en vara som du kanske köpte för att den hade nedsatt pris istället en dyr affär som du kan få dras med under lång tid framöver. Om beteendet upprepas så kan det sluta med att man sitter med en stor skuldbörda som kan vara svår att hantera. Då kan en lösning vara att ansöka om ett hopbakslån. Här förklarar vi mer vad ett sådant lån innebär samt hur du går tillväga för att ansöka om ett hopbakslån.

Ansök om ett hopbakslån

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Så fungerar ett hopbakslån

Ett hopbakslån är ett lån som du tar för att samla eller baka ihop skulder och krediter som du redan har. Lånet går även under namnet samlingslån. Rent krasst så kan det tyckas dumt att låna för att betala av skulder. Men faktum är att det är många svenskar som skulle tjäna på att samla sina lån. Syftet med ett hopbakslån är inte heller att låna pengar för att konsumera. Istället är tanken att hela summan man lånar ska användas för att återbetala de lån man redan sitter på. Ett hopbakslån får mest effekt för den som sitter på många avbetalningar och krediter. Dessa avbetalningar och smålån har ofta en hög effektiv ränta. Detta innebär att både räntan och de tillhörande avgifterna är högre än nödvändigt. Genom att baka ihop alla dessa krediter i ett större lån kan man effektivt sänka sin ränta. Vidare slipper man att betala flera avgifter till olika kreditinstitut och kan således enkelt sänka sin månadskostnad.

Ett hopbakslån fungerar som ett vanligt privatlån. Det handlar alltså om ett blancolån som inte kräver någon säkerhet. Du kan låna alltifrån 10 000 kr och upp till 600 000 kr men tanken är alltså att du enbart ska låna den summa som täcker dina skulder. Lånets återbetalningstid bestämmer du själv. Se till att välja en löptid som lämpar sig för din privatekonomi. Att betala av ett lån snabbt är alltid att rekommendera men risken finns då att månadskostnaden blir för hög vilket kommer att vara ansträngande för din ekonomi. Det är då bättre att välja en återbetalningstid som är lagom. Det vill säga en löptid som innebär att du inte dras med lånet under för många år men samtidigt är så pass lång så att månadskostnaden är rimlig.

Hopbakslån kan sänka din månadskostnad

Grundkrav för hopbakslån

För att kunna ta ett hopbakslån måste du nå upp till de grundkrav som respektive långivare ställer. Eftersom alla långivare har olika grundkrav för vem som får ansöka om ett hopbakslån så rekommenderar vi dig att använda en låneförmedlare. Genom att göra så ökar du dina chanser att bli beviljad ett hopbakslån. Detta då varje låneförmedlare samarbetar med upp till 30 olika banker och låneinstitut. Du behöver enbart göra en låneansökan men kan alltså få upp till 30 olika låneofferter. Detta innebär också att enbart en kreditupplysning tas och du slipper således flertalet förfrågningar vilket kan sänka din kreditvärdighet. Istället för att vända dig till varje enskild långivare har du alla samlade på ett och samma ställe. På så sätt slipper du lägga tid på och göra onödiga låneansökningar hos långivare som ändå inte anser att du når upp till de krav man ställer.

Det finns ett par vanligt förekommande grundkrav som gäller oavsett vilken långivare du vänder dig till. Dessa är att du ska vara myndig (vissa kräver att du är över 20 år), att du ska vara folkbokförd i Sverige samt att du ska ha någon form av inkomst. Hur hög inkomsten måste vara varierar mellan de olika låneinstituten. Men räkna med att man kommer kräva en inkomst på åtminstone 100 000 kr om året.

Frågor & svar om hopbakslån

Vad är ett hopbakslån?

Varför är det bra med hopbakslån?

Vem kan ansöka om ett hopbakslån?

Hur mycket kan man låna?

Kan jag ta hopbakslån trots betalningsanmärkning?

Kostar det något att ansöka om ett hopbakslån?

Hopbakslån med betalningsanmärkningar

Många av de som sitter med dyra krediter, smslån och delbetalningar har även betalningsanmärkningar. Då är det än mer viktigt att få koll på sin ekonomi och snabbt betala av de skulder som riskerar att leda till nya betalningsanmärkningar. Att ha betalningsanmärkningar leder till en sämre kreditvärdighet vilket i sin tur gör det något svårare att få lån. Det finns dock många låneinstitut på marknaden som låter dig låna med betalningsanmärkningar. Dock är det vanligt att man enbart accepterar låntagare vars betalningsanmärkningar är sex månader eller äldre. Har du färskare anmärkningar än så så minskar chansen att få låna radikalt. Har du därtill ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så ser det tyvärr mörkt ut för dig. Ett sätt att återbetala sina skulder är att ta ett pantlån genom att lämna in värdesaker hos en pantbank. Tänk bara på att inte lämna ifrån dig saker som har ett känslomässigt värde då risken finns att du inte har råd att hämta ut din inlämnade värdesak igen.

Vänder du dig till en låneförmedlare när du vill ta ett hopbakslån så är chanserna ändå goda att få låna trots betalningsanmärkningar. Många av de samarbetspartners som de svenska låneförmedlarna har accepterar låntagare med betalningsanmärkningar. Däremot kommer du inte få en låneoffert från samtliga låneinstitut och banker.

Fördelar med hopbakslån

Fördelar med hopbakslån

Den främsta fördelen med hopbakslån är som vi redan varit inne på att du kan sänka din månadskostnad. Genom att baka ihop dina skulder och krediter till ett enda lån minskar avgifterna. Lyckas du dessutom få en låg ränta på ditt hopbakslån så kommer du att kunna spara flera hundralappar i månaden. Dessa pengar kan du sedan använda för att återbetala hopbakslånet vilket ger dig en kortare löptid. Detta gör att du kommer bli skuldfri snabbare. En förutsättning för detta är såklart att du inte drar på dig en massa nya avbetalningar och smålån under tiden.

En annan fördel med hopbakslån är att det är enkelt att hålla koll på din totala skuld. Du har enbart ett lån att hålla koll på vilket gör det lätt att förutse dina lånekostnader. Dessutom erbjuder många långivare som lånar ut större summor en så kallad betalningsfri månad. Detta innebär att du kan få uppskov på lånet under en månad om ekonomin har en tillfällig dipp. Du kan även koppla en låneförsäkring till ditt hopbakslån vilket ger dig trygghet vid en längre sjukskrivning eller ofrivillig uppsägning. Fördelarna med hopbakslån är således många vilket är anledningen till att allt fler svenskar väljer att ansöka om sådana lån.