Låneansökan

Låneansökan – Hur går det till?

Idag är det enkelt att göra en låneansökan jämfört med förr i tiden. Förr var man tvungen att gå in på sin bank och boka ett möte med en banktjänsteman. Väl där fick man tillsammans med bankmannen gå igenom sin privatekonomi och fylla i en skriftlig låneansökan. Banken skapade då en lånekalkyl med låntagarens inkomster och utgifter. Man gjorde även noggranna beräkningar på om låntagaren skulle klara av att betala tillbaka lånet. Vidare tog banken hänsyn till vilken månadskostnad låntagaren skulle klara av att betala. Det kunde ta ett par dagar innan den som ansökte om lån fick besked om huruvida låneansökan gick igenom eller inte. Därefter kunde det ta ytterligare några dagar innan låntagaren hade pengarna på sitt konto. Eftersom proceduren för att ansöka om lån var så krånglig så var det inte aktuellt att gå runt bland olika banker och jämföra lånevillkoren. Istället gick man i regel till den bank man hade sina övriga affärer i. Detta till skillnad mot idag då vi svenskar inte har några problem att byta bank eller vända oss till flera olika långivare i jakten på det bästa lånet. Dessutom kan vi ansöka om lån med direkt utbetalning och få in pengarna på kontot inom några minuter.

Gör en låneansökan

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-18,95%
i
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 200 000 kr över 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 månader.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Digital låneansökan idag

Idag är processen kring att göra en låneansökan annorlunda. Visserligen kan man fortfarande gå in på banken och göra en ansökan. Då ser processen i stort sätt samma ut i det att man fyller i en låneansökan och en lånekalkyl. Dock sker allt det här numera även via datorn där man själv har möjlighet att laborera med olika alternativ. Man kan bland annat se över hur förändrad ränta och amortering kan påverka månadskostnaden. På så sätt är det relativt enkelt att hitta det bästa alternativet för sig själv och sin ekonomiska situation. Även beskedet om huruvida man blivit beviljad ett lån eller inte kommer snabbare idag. Inte sällan får man direkt efter genomförd låneansökan reda på om man blivit beviljad lånet eller ej. Därefter betalas pengarna ut och du kan se dessa på ditt konto efter 1-5 dagar. Du som vill låna i din hemmabank kan enkelt ansöka om ett lån via din internetbank, via sms eller via telefon.

Något som definitivt har underlättat processen för låneansökningar är internet. Idag ansöker de flesta svenskar om privatlån och andra lån online. Detta genom att gå in på långivarens hemsida och fylla i en låneansökan på egen hand. Denna ansökan är väldigt förenklad jämfört med tidigare och oftast behöver man bara ange sina kontaktuppgifter och personuppgifter. Därefter följer det några enkla frågor om låntagarens privatekonomi. Man måste förstås också ange vilken summa pengar man vill låna samt under hur lång tid man vill återbetala lånet. Även på internet kan man laborera med olika alternativ när det gäller lånesumma, ränta, amortering och månadskostnad. Man kan skapa sin egen lånekalkyl där man tar hänsyn till sina faktiska kostnader och på så sätt kan man verkligen förbereda sig och noggrant kolla upp ifall man har råd att ta ett lån eller inte.

Så går en låneansökan till

Att låna pengar

Det finns olika typer av lån och det ställs olika krav på låntagaren för olika slags lånen. För att bli beviljad lån krävs det vanligtvis att man har en fast inkomst. Därtill behöver man vara folkbokförd i Sverige samt ha fyllt minst 18 år. Dock är det inte alla lånebolag som erbjuder lån för unga. Vissa långivare har krav på en minsta årsinkomst och en del lånebolag ser helst inte att den som lånar har betalningsanmärkningar. Det finns dock mängder med låneinstitut på nätet så har man anmärkningar eller en sämre privatekonomi så brukar detta ändå inte hindra någon från att få ett lån. Om man har sämre förutsättningar så finns det alltid möjlighet att ha en medlåntagare för att öka chanserna att få lån. Har du ändå svårt att få lån så kan ett alternativ vara att ansöka om ett lån utan UC. Dessa lån kallas även högkostnadskrediter och erbjuds av exempelvis Ferratum och Monetti. Om man är osäker på om man kommer kunna återbetala sin skuld i tid så bör man se över möjligheten att teckna ett låneskydd. Detta skydd gör att lånet betalas av själva låneinstitutet om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller bli långtidssjukskriven. Med lån utan UC har du möjlighet att ta ett lån med helgutbetalning och det finns till och med lån som betalas ut dygnet runt.

Frågor & svar

Hur gör jag en låneansökan?

Hur identifierar jag mig när låneansökan sker online?

Hur behöver jag förbereda mig inför min låneansökan?

Kan jag ha en medsökande på min låneansökan?

Hur får jag svar på min låneansökan?

Lånelöfte online

Istället för att teckna ett lån direkt kan man börja med att ansöka om ett lånelöfte. Det innebär att banken ger en garanti på att du får låna en viss summa pengar av dem. Hur länge ett lånelöfte är giltigt varierar beroende på vilken bank du vänder dig till. Däremot är ett lånelöfte inte bindande så ångrar du dig så är du inte skyldig att ta lånet. Ett lånelöfte är bra att ha inför att man exempelvis ska köpa bostad. Då vet man att man har ett löfte om att få låna pengar när man väl bestämmer sig för att slå till. Blir det budgivning vet man också redan från början hur långt man kan sträcka sig. Ett lönelöfte ansöker man om på samma sätt som en vanlig låneansökan.