Låneansökan

Låneansökan – Hur går det till?

så går en låneansökan tillIdag är det enkelt att göra en låneansökan jämfört med förr i tiden. Förr var man tvungen att gå in på sin bank och boka ett möte med en banktjänsteman. Väl där fick man tillsammans med bankmannen gå igenom sin privatekonomi och fylla i en skriftlig låneansökan. Banken skapade då en lånekalkyl med låntagarens inkomster och utgifter. Man gjorde även noggranna beräkningar på om låntagaren skulle klara av att betala tillbaka lånet. Vidare tog banken hänsyn till vilken månadskostnad låntagaren skulle klara av att betala. Det kunde ta ett par dagar innan den som ansökte om lån fick besked om huruvida låneansökan gick igenom eller inte. Därefter kunde det ta ytterligare några dagar innan låntagaren hade pengarna på sitt konto. Eftersom proceduren för att ansöka om lån var så krånglig så var det inte aktuellt att gå runt bland olika banker och jämföra lånevillkoren. Istället gick man i regel till den bank man hade sina övriga affärer i. Detta till skillnad mot idag då vi svenskar inte har några problem att byta bank eller vända oss till flera olika långivare i jakten på det bästa lånet.

Jämför lån

Digital låneansökan idag

Idag är processen kring att göra en låneansökan annorlunda. Visserligen kan man fortfarande gå in på banken och göra en ansökan. Då ser processen i stort sätt samma ut i det att man fyller i en låneansökan och en lånekalkyl. Dock sker allt det här numera även via datorn där man själv har möjlighet att laborera med olika alternativ. Man kan bland annat se över hur förändrad ränta och amortering kan påverka månadskostnaden. På så sätt är det relativt enkelt att hitta det bästa alternativet för sig själv och sin ekonomiska situation. Även beskedet om huruvida man blivit beviljad ett lån eller inte kommer snabbare idag. Inte sällan får man direkt efter genomförd låneansökan reda på om man blivit beviljad lånet eller ej. Därefter betalas pengarna ut och du kan se dessa på ditt konto efter 1-5 dagar. Du som vill låna i din hemmabank kan enkelt ansöka om ett lån via din internetbank, via sms eller via telefon.

Något som definitivt har underlättat processen för låneansökningar är internet. Idag ansöker de flesta svenskar om privatlån och andra lån online. Detta genom att gå in på långivarens hemsida och fylla i en låneansökan på egen hand. Denna ansökan är väldigt förenklad jämfört med tidigare och oftast behöver man bara ange sina kontaktuppgifter och personuppgifter. Därefter följer det några enkla frågor om låntagarens privatekonomi. Man måste förstås också ange vilken summa pengar man vill låna samt under hur lång tid man vill återbetala lånet. Även på internet kan man laborera med olika alternativ när det gäller lånesumma, ränta, amortering och månadskostnad. Man kan skapa sin egen lånekalkyl där man tar hänsyn till sina faktiska kostnader och på så sätt kan man verkligen förbereda sig och noggrant kolla upp ifall man har råd att ta ett lån eller inte.

Att låna pengar

ansöka om ett lånDet finns olika typer av lån och det ställs olika krav på låntagaren för olika slags lånen. För att bli beviljad lån krävs det vanligtvis att man har en fast inkomst. Därtill behöver man vara folkbokförd i Sverige samt ha fyllt minst 18 år. Vissa långivare har krav på en minsta årsinkomst och en del lånebolag ser helst inte att den som lånar har betalningsanmärkningar. Det finns dock mängder med låneinstitut på nätet så har man anmärkningar eller en sämre privatekonomi så brukar detta ändå inte hindra någon från att få ett lån. Om man har sämre förutsättningar så finns det alltid möjlighet att ha en medlåntagare för att öka chanserna att få lån. Har du ändå svårt att få lån så kan ett alternativ vara att ansöka om ett lån utan UC. Dessa lån kallas även högkostnadskrediter och erbjuds av exempelvis Monetti. Om man är osäker på om man kommer kunna återbetala sin skuld i tid så bör man se över möjligheten att teckna ett låneskydd. Detta skydd gör att lånet betalas av själva låneinstitutet om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller bli långtidssjukskriven.

Jämför lån

Lånelöfte online

Istället för att teckna ett lån direkt kan man börja med att ansöka om ett lånelöfte. Det innebär att banken ger en garanti på att du får låna en viss summa pengar av dem. Hur länge ett lånelöfte är giltigt varierar beroende på vilken bank du vänder dig till. Däremot är ett lånelöfte inte bindande så ångrar du dig så är du inte skyldig att ta lånet. Ett lånelöfte är bra att ha inför att man exempelvis ska köpa bostad. Då vet man att man har ett löfte om att få låna pengar när man väl bestämmer sig för att slå till. Blir det budgivning vet man också redan från början hur långt man kan sträcka sig. Ett lönelöfte ansöker man om på samma sätt som en vanlig låneansökan.