Sluta ta lån – så gör du för att sluta låna

sluta låna

När du lever över dina tillgångar så spenderar du mer pengar än din inkomst tillåter. Även om det verkar fysiskt omöjligt kan det göras relativt enkelt med kreditkort och lån. Denna livsstil kan vara svår att bryta och kräver stora förändringar.

För att kontrollera dina utgifter måste du få koll på vart dina pengar tar vägen och minska onödiga utgifter och framför allt, sluta ta nya lån. Många lever över sina tillgångar eftersom de inte känner sig bekväma med att spara till saker de vill ha eller inte kan leva utan dem. Det första steget för att sluta ta lån är att vara nöjd med vad din inkomst tillåter.

Ta reda på hur mycket dina skulder kostar dig

Lite chockterapi kan vara vad du behöver för att stoppa dina lånevanor. Att ha skulder är en dyr vana och du kommer med all sannolikhet att uppnå en bättre ekonomi utan skulder. Skulder kostar pengar oftast väldigt mycket pengar. Ju mer pengar du lånar, desto högre ränta och desto mer lånekostnader blir det.

När du känner dig lockad att dra på dig nya lån och skulder, tänk på hur mycket det kommer att kosta dig. Det kan hjälpa dig att från att dra på dig nya skulder. Ta dig tid att göra en sammanställning över hur mycket dina totala skulder kostar dig varje månad genom att samla ihop alla dina lån och kreditkort för att få en översikt.

När man ser den totala kostnaden för alla skulder man har så kan det ofta ge en avskräckande effekt vilket förhoppningsvis kan få dig att avstå från att ta nya lån.

En annan sak du behöver göra för att sluta ta nya lån är att först och främst ta reda på varför du  hamnade i skuld, så att du kan lösa de problem som tvingade dig att ta det första lånet. Detta är det bästa sättet att sluta lägga till mer skulder. Det är inte lätt. Det kommer att kräva en livsstilsförändring.

När du avstår från att ta nya lån och dra på dig mer och mer skulder är nästa steg att sänka räntorna. Du kan kontakta dem du har skulder till och försöka förhandla till dig lägre räntor genom att förklara din situation, alternativt ansöka om ett hopbakslån för att samla alla dina skulder och krediter och därmed få en lägre ränta.

Sluta ta lån
För att sluta ta lån bör du först se till att få en god översikt över din ekonomiska situation

Blockera långivare

Det är lätt att befinna sig i en ond cirkel där du fortfarande lånar pengar även när du inte behöver det. Det är idag enkelt och snabbt sätt att låna pengar, och eftersom lån är så lätt tillgängliga numera så kan det lätt leda till att man tar lån för onödig konsumtion, lyx eller impulsköp.

Att blockera möjligheten att ta fler lån i framtiden är ett bra sätt att undvika den onda cirkeln som kan uppstå när man inte kan låta blir att ta nya lån.

För att blockera dig är allt du behöver göra att kontakta långivaren som du vanligtvis tar ett lån eller en kredit hos. Du kontaktar långivarens kundtjänst, vanligtvis via e-post eller telefon, och säger att du inte vill ta ytterligare lån. Vad du blockerar är ditt personnummer. Så om du försöker ta ett nytt lån ser långivaren i sitt system att du har blockerat ditt personnummer och kommer då att neka dig nya lån.

Tyvärr finns det idag inget centralt system som gör att du kan blockera alla långivare samtidigt. Så du måste kontakta varje långivare individuellt om du vill blockera dig från mer än en långivare.