Löptid för lån

Löptid lån

Löptid kan också kallas kredittid, vilket avser tiden från när lånet tecknades till det datum då lånet måste vara återbetalt i sin helhet.

När du som låntagare tecknar ett låneavtal med en långivare eller ett kreditbolag så finns det vissa skyldigheter. Avtalet har en början och ett slut. Löptiden är tiden mellan startdatumet och slutdatumet för lånet. När man pratar om lån som man ansöker om från banker och andra långivare så syftar löptiden på den tid det tar att betala tillbaka skulden.

Till exempel, när du tecknar ett bostadslån så kommer du överens med din bank om lånesumma och även en löptid. Olika lån har olika löptider. Ibland måste du acceptera ett lån för en viss tid.

 Till exempel gäller detta snabblån, smslån eller lån utan säkerhet. Dessa lån har nästan alltid en bestämd löptid på 30 dagar, varefter skulden måste återbetalas. Större kontantlån som billån gör att du oftast kan påverka löptiden och förhandla om den med banken.

Långa och korta löptider

Vissa lån har långa löptider medans andra lån har korta löptider. Ett bra exempel på lån med korta löptider är smslån, snabblån och mikrolån. Alltså lån som avser mindre belopp och därmed är mer realistiska att kunna betala tillbaka inom en kortare tid.

Lån med lång löptid kan avse privatlån, bolån eller exempelvis ett billån. Det rör sig då ofta om större summor och man behöver såklart längre tid på sig att betala tillbaka lånet.

Gällande smslån och snabblån så rör det sig ofta om belopp upp till 10.000 kronor, medans ett privatlån eller bolån kan handla om summor mellan 20.000 kronor upp till flera miljoner.

Bolån är dock tveklöst den typ av lån som har längst löptid. Eftersom att det kan röra sig om väldigt stora summor när man ska köpa bostad så faller det sig naturligt att gäldenären får en lång tid på sig att betala tillbaka lånet.

Förhandla om löptiden

Mikrolån, korttidslån och andra typer av konsumtionslån innebär vanligtvis små lån. Långivaren hoppas därför kunna återkräva dessa lån så snart som möjligt. Större lån kräver ökad finansiell säkerhet. I de flesta fall kräver banken att låntagaren intecknar huset eller bilen för det som lånet ska finansiera.

Längden på ett stort lån är vanligtvis flera år. Det är omöjligt att betala av ett lån på miljoner kronor på bara några månader. Tvärtom återbetalar låntagaren lånet med en stabil och stabil ränta varje månad, vilket kan vara så länge som tjugo eller trettio år.

Därför, när det gäller stora summor pengar, kan löptiden ofta förhandlas och det är viktigt att komma ihåg när man står inför beslutet att ta ett traditionellt bostadslån.

betala av lån
Vilken löptid du väljer på ditt lån kommer att påverka hur mycket du ska betala varje månad

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela på ett enkelt sätt så kan man säga att mindre lån som smslån och små krediter generellt sätt har en kortare löptid än vad större lån som bolån, billån eller privatlån har.

Skillnaderna mellan löptiderna på dessa typer av lån är stora. Ett litet snabblån eller smslån ska i regel vara återbetalt inom 30 dagar, medan ett bolån kan ha en löptid på flera år. Dock kan du nästan alltid välja att betala av hela ditt lån eller kredit innan löptiden om du har möjlighet till detta.

På så sätt slipper du också extra räntekostnader och andra administrativa avgifter som vanligtvis tillkommer vid olika typer av lån.