Tips när du ska köpa din första bostad

köpa första bostad

Att köpa sin första bostad kan vara både spännande och lite nervöst, det är trots allt en livsinvestering du gör. Någon gång är första gången för alla och då kan det vara bra att ha lite koll på vissa saker för att vara mer förberedd och göra det hela lite enklare för sig själv.

Normalt sett så tar i princip alla människor ett lån då de ska köpa en bostad, det är inget konstigt med det, men det gäller att ta ett lån som är så förmånligt som möjligt och som passar just din situation.

Här kommer vi att ge lite tips på vad du kan göra för att förbereda dig själv bättre samt vad som är bra att tänka på som förstagångsköpare av en bostad.

Skaffa ett lånelöfte från banken

När du tittat på olika bostäder och du får upp intresset för en specifik bostad så vill du ju såklart vara säker på att du kan finansiera den också. Det man kan göra då är att vända sig till en bank för att få något som kallas för lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett löfte från din bank som säger att du kan låna den summan pengar som ni kommit överens om, om ett köp skulle bli aktuellt. Ett lånelöfte är bra i den meningen att du inte behöver ta ett lån innan du är helt säker på om du ska köpa bostaden eller vinner en budgivning på en bostad.

Med ett lånelöfte vet du också hur långt du kan vara med i budgivningen om det är aktuellt.

Renoveringar och andra kostnader

Utöver det faktiska priset för bostaden så tillkommer ofta andra kostnader. Det kanske är en del saker som måste renoveras eller som du vill göra om. Ibland tillkommer saker om lagfart eller skogsbruksplaner om fastigheten inkluderar skog eller mark.

Se till att ta med sådana saker och ansök om ett lånelöfte som täcker även dessa kostnader om du inte har sparade pengar att använda till sådant. Eftersom ett bostadslån är en långsiktig investering är det bättre att ta till lite extra än för lite så man inte står med en bostad som är i behov av reparation eller renovering och inte ha några pengar kvar till det. Dessutom slipper du ta ett renoveringslån vid senare tillfälle.

Många vänder sig till sin vanliga bank inför ett bostadsköp. Men man kan även använda sig av en bolåneförmedlare för att hitta rätt bank.

Så kan ett bostadslån se ut

När det kommer till bostadslån så kan du låna upp till 85% av bostadens värde. De 15% utöver det är alltså ett belopp som du måste betala själv. Alternativt om du vill låna till kontantinsatsen.

Tre huvudfaktorer som du bör ha koll på är skuldkvot, amortering och ränta. Amortering och ränta är för många bekanta termer, men skuldkvot är något som används vid just ett bostadslån. Skuldkvoten är din totala bruttoinkomst per år som delas med bolånet.

Amorteringen är det som du betalar av på lånet månadsvis för att slutligen betala av hela lånet. Räntan är vad banken tar ut av dig som låntagare för att tjäna på att låna ut pengar till dig.

Om ni är två styckna som ska köpa bostad så läggs era totala inkomster och skulder ihop. Enkelt uttryckt kan man säga att skuldkvoten avgöra hur mycket som ska amorteras på lånet varje månad.

Det är mycket att tänka på inför att man ska köpa sin första bostad och nycklarna ligger i ens hand.

Mer om ränta vid bostadslån

När det handlar om just bostadslån så kallas räntan för boränta. Det är som tidigare nämnt vad det kostar dig att ha lånet. Du kan välja mellan att ha en rörlig ränta eller en fast ränta, det beror på hur stor risk du vill ta.

Med en fast ränta så får du ett räntebelopp som är detsamma under hela tiden du har lånet. Med en rörlig ränta så kan denna ändras, både till högre och lägre. Det som styr den rörliga räntan är marknadsräntan.

Man kan sammanfatta det som att rörlig ränta är oftast billigare men den är också mindre stabil och innebär en större risk.

Vi hoppas att du fått några värdefulla tips inför ditt bostadsköp och vi önskar dig lycka till med din investering.