Låna till resa – om att ta semesterlån

Låna till resa

Trots att vi har gjort oss bekanta med nya begrepp så som klimatångest, Gretaeffekten och flygskam så är det fortfarande många svenskar som väljer att resa utomlands. Inte sällan handlar det då om resor som kräver att vi flyger vilket inte bara gör avtryck på klimatet utan även i plånboken. Och för den som vill fly bort det svenska mörkret så finns det fler möjligheter än någonsin att resa till sol och värme. Men det är långt ifrån alla med reslust som har råd att lägga den summa som faktiskt krävs för att ta sig lite längre bort. Med anledning av detta så är det många som väljer att låna till resa. Dels genom att ta ett vanligt konsumtionslån men även genom att utnyttja de delbetalningsalternativ som de flesta större reseföretag erbjuder. Oavsett om du tänkt ta en weekendresa eller är sugen på en längre charterresa så kan ett semesterlån vara ett alternativ. Det bästa är dock om du kan betala resan med egna pengar då detta både är billigare och mindre riskabelt.

I denna artikel går vi igenom de möjligheter du har att låna pengar till semesterresan. Vi tar även upp fördelar respektive nackdelar med att låna till resan eller betala den med kontanta medel. Innan du börjar läsa vill vi poängtera att du måste vara minst 18 år för att få låna pengar oavsett ändamål. Det kan även vara bra att vara införstådd med den risk det innebär med att ta ett lån.

Bekosta semesterresa med lån

Det första alternativet för dig som inte har råd att betala en semesterresa kontant är att låna till resan. Då det inte finns några specifika semesterlån så är det ett vanligt blancolån som gäller. Du lånar alltså till vad du vill helt utan säkerhet. Innan du väljer att låna pengar för att resa bör du vara säker på att du har råd att återbetala lånet. Om man inte återbetalar ett lån i tid riskerar man att få en betalningsanmärkning vilket kan ge stora konsekvenser för ens ekonomi. Vidare försvårar det framtida möjligheter att få låna pengar, få hyreskontrakt och teckna abonnemang. Med andra ord är det A och O att du har den ekonomi som krävs för att sköta återbetalningen enligt avtal. För att säkerställa detta rekommenderar vi dig att först göra en budget. I samband med detta kan du även göra en lånekalkyl för att se vad ett semesterlån skulle kosta dig varje månad.

Eftersom möjligheterna att få låna pengar är såpass stora idag så är det många som inte tänker igenom sina beslut tillräckligt. Men lånar du för att resa bör du vara medveten redan från början att 1-2 veckors lata dagar i värmen kommer att göra att du har mindre pengar kvar varje månad i åtminstone två år. Detta då dagens privatlån har en löptid på alltifrån 2-15 år. För att inte lånet ska bli dyrare än nödvändigt rekommenderar vi dig att jämföra lån och räntor innan du ansöker. Oavsett vilken långivare du vänder dig till för att låna till resa så kan du förvänta dig en ränta mellan 2,95-29,95%. Ju bättre kreditvärdighet du har desto lägre ränta har du möjlighet att få.

Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,30–30,40%
i
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
2,99-29,40%
i
Räntan sätts individuellt och sträcker sig mellan 2,95 och 26,05% (effektiv ränta 2,99-29,40%). Ett annuitetslån på 180 000 kr under 10 år med rörlig ränta 5,95 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger en effektiv ränta på 6,11%. Totalt belopp att betala blir 239 262 kr och kostnad per månad med 120 avbetalningar blir 1994 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
fr. 0 kr
Effektiv Ränta
2,95-29,95%
i
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
15000 - 500000 kr
Återbetalningstid
2 - 12 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
3,76-10,36 %
i
Vid en rörlig ränta på 5,00 % är den effektiva årsräntan 5,56 % för ett annuitetslån på 100 000 kr med 6 års löptid med totalt 72 återbetalningar och 0 kr uppläggningsavgift. Givet oförändrad ränta och att du betalar aviseringsavgift 20 kr/mån (0 kr vid autogiro) blir det totala beloppet att återbetala 117 583 kr och månadskostnaden 1 650 kr. (effektiv ränta 3,76 %-10,36 %)
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Delbetala med betal- och kreditkort

Ett annat alternativ för dig som inte vill betala hela resan på en gång är att utnyttja reseföretagens erbjudande om delbetalning. Samtliga större reseföretag i Sverige erbjuder idag betal- och kreditkort med möjligheter till delbetalning. Nedan kan du se vad de olika reseföretagens kreditkort heter.


Ving Holiday Card

Detta kort ges ut av reseföretaget Ving och kortet gäller både på Ving och på Globetrotter. Utöver att du kan delbetala din resa med Ving Holiday Card så kan du även använda kortet för betalning av löp som görs ombord på Sunclass Airlines. Du ansöker om Ving Holiday Card på Vings hemsida där du enkelt identifierar dig med BankID. Med kortet har du möjlighet att resa nu och betala senare. Du erbjuds att delbetala din resa räntefritt i upp till 24 månader och betalar du hela din resa inom 4 månader så tillkommer inga som helst kostnader.

TUI Card

Även reseföretaget TUI har ett eget kreditkort för dig som vill delbetala din resa. TUI Card är mer likt ett vanligt kreditkort i det att man ger kortinnehavare förmåner och möjlighet att samla poäng. TUI Card går att ansöka om helt digitalt via TUIs hemsida. Där kan du även läsa mer om kortets alla förmåner och de unika erbjudanden som du kommer att få från TUI varje månad. TUI Card har ingen årsavgift och ger dig en kompletterande försäkring som gäller när du betalar din resa med kortet. Med kortet kan du delbetala din resa räntefritt i upp till sex månader.

Semesterkortet

Reseföretaget Apollos egna kreditkort går under namnet Semesterkortet. Detta är ett kreditkort som Apollo ger ut tillsammans med Nordea Finans. Med Semesterkortet kan du delbetala din Apollo-resa helt räntefritt under antingen sex eller tolv månader. Det enda som tillkommer är en fast månatlig kostnad. Det kan dock vara bra att veta att kortet enbart funkar som delbetalning för charterresor hos Apollo. Således får du hitta ett annat finansieringsalternativ om du paketerar din resa själv. Med Semesterkortet från Apollo kan du inte bara delbetala din resa utan även använda kortet för köp under din resa.


Även om reseföretagens kreditkort är en smidig lösning för dig som vill delbetala din resa så bör du vara medveten om de kostnader som tillkommer. Använder du inte kortens delbetalningsplan så kommer du att få betala kreditränta och andra avgifter. Det är därför viktigt att du alltid läser igenom villkoren innan du ansöker om ett semesterkort med kredit.

Så mycket kostar din resa

Låna till resa Som vi nämnde initialt så är det alltid billigare att betala hela resan kontant. Då slipper du ränta, avgifter och andra kostnader som kan tillkomma. Om du ändå väljer att finansiera resan med lån eller kreditkort så ger vi dig här exempel på hur mycket din resa kan komma att kosta. I de exempel som framgår nedan utgår vi från att resans pris är 15 000 kr.

Exempel 1: Semesterkortet från Apollo (räntefri delbetalning)

Resans inköpspris är 15 000 kr och du väljer att använda dig av Semesterkortet från Apollo för att delbetala din resa. Du delbetalar din resa under 12 månader med 12 stycken inbetalningar. Eftersom Apollo erbjuder räntefri delbetalning under 12 månader så är den nominella räntan 0%. Däremot tillkommer det en uppläggningsavgift på 295 kr. Du behöver även betala en månatlig administrationsavgift på 29 kr. Detta innebär att den effektiva räntan på delbetalningen blir 8,25%

Total kostnad: 15 643 kr

Exempel 2: Semesterkortet från Apollo (återbetalning enl. grundvillkor)

Du utnyttjar samma kort för att betala en resa med precis samma pris. Här väljer du dock inte den räntefria delbetalningen utan återbetalar enligt grundvillkoren. Återbetalningen sker under 36 månader där du betalar totalt 547 kr varje månad. Den nominella räntan på krediten är 14,70% men eftersom månatliga administrationsavgifter tillkommer så blir den effektiva räntan 20,27%.

Total kostnad: 19 684 kr

Exempel 3: Privatlån via låneförmedlare

Du väljer att gå via en låneförmedlare så som enklare och låna 15 000 kr utan säkerhet. Du väljer en löptid på 12 månader och erbjuds en ränta på 5,95%. Lånet har vare sig någon uppläggningskostnad eller någon administrationsavgift och den effektiva räntan är således 6,11%. Exemplet förutsätter att du har en god kreditvärdighet och erbjuds den ränta som angivits här.

Total kostnad: 15 487 kr

Utgår man från dessa exemplen så är det mest gynnsamt att låna till resa. Men det är inte jättestor skillnad mellan kostnaden för att låna och att använda sig av reseföretagens räntefria delbetalningsalternativ. Däremot ska man undvika att återbetala enligt grundvillkor vilket ger en betydligt högre kostnad. Billigast är det alltid att betala sin resa kontant för den som har möjlighet att göra så.

Spara till resan och tjäna pengar

Spara till resa Om du vill undvika de kostnader som lån och delbetalning innebär så är det bästa alternativet att betala sin resa ur egen ficka. Om du inte har de pengar som krävs så rekommenderar vi dig att börja spara. Det är enkelt att själv sätta upp sparmål för att sedan lägga undan en lämplig summa varje månad. Om du behöver lite hjälp på traven så finns det appar och program som är specifikt framtagna för just detta. Populära sparappar just nu är Dreams, Tink och SAVR.

Vill du köpa en resa för 15 000 kr och börjar spara nu så räcker det att lägga undan 1250 kr i månaden för att du ska ha nått ditt mål inom ett år. Har du inte utrymme att spara 1250 kr varje månad så kan det vara bra att se över sina utgifter. Kanske har du en massa prenumerationer som du faktiskt inte nyttjar? Eller så kanske du kan dra in på restaurangbesöken. Eller varför inte slå två flugor i en smäll och sluta röka eller snusa om det är något du gör. Det finns alltid sätt att dra ned på sina kostnader utan att ens vardag påverkas nämnvärt. Håller du inte med så kanske du istället kan sälja prylar du inte använder längre. På så sätt kan du få pengar att resa utan att behöva lägga undan en slant varje månad.