Så får du en låg ränta med räntegaranti

räntegaranti

En av de saker som man som låntagare främst tittar på när man ska ta ett lån är räntan. I många fall är räntan avgörande för vilken långivare man vänder sig till. Vilken ränta man får gör stor skillnad för hur mycket man får betala för lånet varje månad. Detta är något som både banker och låneinstitut är väl medvetna om. Räntan är således ett verktyg att använda för de långivare som vill attrahera fler kunder. Förr i tiden fanns det inte något större behov för banker att dra ner på sina egna intäkter för att få kunder. Detta då banken var det ända alternativet när svensken skulle ta ett lån.

Idag ser situationen annorlunda ut och konkurrensen på lånemarknaden är hård. Dels har det tillkommit många alternativa låneinstitut och sedan finns det tjänster som gör det möjligt för privatpersoner att hitta det billigaste lånet. Genom att använda låneförmedlare kan låntagaren ställa olika långivare mot varandra för att säkerställa sig om att få den lägsta räntan. Med anledning av den ökade konkurrensen får långivarna ta till nya knep för att locka kunder. Knep som innebär att man erbjuder sina kunder någonting extra. Det kan bland annat handla om låneskydd eller räntegaranti. Låneskydd har de flesta koll på men räntegaranti är en mer outforskad tjänst som du kan läsa mer om i denna artikel.

Så fungerar räntegarantin

Det är ännu inte särskilt många långivare som har anammat räntegarantin. Vad detta beror på låter vi vara osagt men vi kan konstatera att det i skrivande stund enbart är SevenDay Bank och Svea Ekonomi som tillämpar tjänsten. Räntegarantin eller prisgarantin hos dessa aktörer innebär att du blir garanterad lägst effektiv ränta utifrån din kreditvärdighet och dina ekonomiska förutsättningar. Om du lyckas få en lägre effektiv ränta hos ett konkurrerande låneinstitut så kommer långivaren med räntegaranti att sänka din ränta. Detta gäller dock enbart under vissa förutsättningar varför det alltid är viktigt att först se efter vilka garantivillkor som gäller. Notera också att du inte kan åberopa prisgaranti hos vilken bank som helst. Det är enbart de långivare som uttalat erbjuder räntegaranti som du kan få sänkt ränta med denna metod.

För att räntegarantin ska gälla måste det lånet du jämför ha samma löptid, samma villkor och vara på samma belopp. Därtill måste räntegarantin åberopas inom ett visst antal dagar som återfinns i villkoren. Slutligen gäller prisgaranti i regel aldrig för medlemslån. Dessa är det generella kraven som gäller hos låneinstitut som erbjuder räntegaranti. Därtill kan det finnas andra krav och villkor.

Sänk månadskostnad med Zmarta

Så åberopar du räntegarantin

räntegaranti Är du på jakt efter ett privatlån med låg ränta så kan du med fördel vända dig till ett låneinstitut som erbjuder räntegaranti. Detta ökar chanserna att du ska få en effektiv ränta som du är nöjd med. När du hittat ett lån som är lägre hos en annan långivare så måste du först stämma av garantivillkoren. Om det andra lånet kan tillämpas enligt rådande villkor så är det dags att åberopa räntegarantin. Detta måste vanligtvis göras inom 7 dagar från det att du blivit beviljad lån av låneinstitutet som erbjuder räntegarantin. När du jämför räntan så är det den effektiva räntan du ska titta på. Visar det sig att den effektiva räntan du erbjuds hos en annan långivare är lägre så kan du åberopa prisgarantin. Detta gör du genom att maila eller ringa in till låneinstitutet som erbjuder räntegaranti. Du behöver även skicka in underlag för den andra krediten du erbjudits.

Visar det sig att räntegarantin kan tillämpas så kommer din ränta att sänkas. Du kan även få uppläggningsavgiften borttagen i vissa fall. Hos vissa låneinstitut gäller enbart garantin om lånet tecknats online eller via telefon. Men alla långivare har olika villkor vilket gör att det kan se olika ut hos olika banker och långivare.

Andra sätt att sänka sin låneränta

Än så länge är det inte särskilt många aktörer på lånemarknaden som erbjuder räntegaranti. Således är chansen kanske inte särskilt stor att du kan använda denna tjänst för att sänka din ränta. Däremot finns det många andra sätt att ta till för den som vill sänka månadskostnaden på sina lån och krediter. Ett vanligt tillvägagångssätt är att använda sig av en låneförmedlare. Via en låneförmedlare kan du ansöka om ett samlingslån. Detta innebär att du samlar dina lån och krediter i ett enda större lån. Genom att ansöka om ett hopbakslån slipper man inte bara dyra räntor och avgifter utan får även en bättre översikt över sin totala skuld. Du behöver bara återbetala till en långivare och betalar bara avgifter till ett institut.

När du ansöker om ett samlingslån via en låneförmedlare så når din låneansökan upp till 35 olika låneinstitut. Trots detta får du bara en förfrågan registrerad hos UC. Således kommer inte din ansökan att påverka din kreditvärdighet nämnvärt. När din låneansökan skickats in får du flera olika låneerbjudanden vilket gör att du får möjlighet att jämföra räntor och avgifter. Hittar du ett erbjudande med låg ränta så kan du teckna detta och använda pengarna för att återbetala dina befintliga lån och krediter. Får du inget erbjudande som är bra nog så har du rätt att tacka nej till samtliga. Det kostar ingenting att använda sig av en låneförmedlare och du förbinder dig inte heller till något genom att använda tjänsten.