Att tänka på innan du lånar

innan du lånar

När man ska låna pengar så finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan man beslutar sig för hur mycket man behöver låna och vilket lån som är mest förmånligt för en själv.

Här nedan kommer vi att gå igenom saker som man bör tänka på innan man lånar pengar för att lånet ska bli så lyckat som möjligt och självklart för att du ska ha råd att betala tillbaka lånet, utan att det påverkar din ekonomi negativt.

Har du råd med lånet?

Det första man bör tänka på är om man faktiskt har råd att låna pengar. Eftersom att man ska amortera månadsvis på ett lån så gäller det att se till att ekonomin inte blir ansträngd på grund av detta.

Det du först och främst bör göra är att sätta dig ner och göra en kalkyl över dina nuvarande utgifter för att se om det finns utrymme för en ytterligare kostnad varje månad. Du bör se till att dina inkomster är tillräckliga, samt att marginalerna inte blir allt för små när du räknar på om du har råd att låna pengar.

Anledningen till att detta är så pass viktigt är för att du inte vill att ett lån ska påverka din ekonomi negativt. Du vill självklart kunna betala amorteringarna på lånet varje månad och inte skuldsätta dig ännu mer.

Jämför olika lån

Något annat som är bra att göra innan man lånar pengar är att jämföra olika lån och långivare eftersom att alla har olika räntor och villkor. När man tar ett lån så vill man såklart få den lägsta räntan och de bästa villkoren så att lånet blir så billigt som möjligt.

Räntan sätts oftast individuellt och den kan variera en hel del mellan olika långivare, därför är det bra att jämföra ett par olika långivare eller banker innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ansöka om.

Hitta ett lån som passar dig och dina förutsättningar

Det är viktigt att du hittar ett lån som passar just dig och dina förutsättningar, samt din ekonomiska situation. Anledningen till att detta är viktigt är för att olika lån skiljer sig en hel del och det är alltid bäst om man kan hitta ett lån som passar en själv bäst.

Vissa långivare ställer högre krav på inkomst, kreditvärdighet och betalningsanmärkningar – medan andra långivare kan ha lägre krav, men istället en högre ränta exempelvis.

Därför är det viktigt att du väljer ett lån som passar dig och de förutsättningar du har för att kunna betala tillbaka lånet så smärtfritt som möjligt.

Innan du lånar pengar finns det en del saker som du bör se över för att det ska bli ett lyckat lån

Låna inte pengar för att betala av ett annat lån

Sist men inte minst så bör man aldrig låna pengar för att kunna betala av ett annat lån. Detta leder oftast till en ond spiral som är väldigt svår att ta sig ur och det kan få väldigt negativa effekter på din ekonomi under en lång tid.

Om du redan har flera lån så är det klokt att avstå från att ta ett nytt lån. Då är det bättre att försöka betala av det redan befintliga lånen innan man ansöker om ytterligare ett lån.