Småföretagare erbjuds lån med EU-stöd

Lån med EU-stöd

Europeiska Investeringsfonden, EIF,  har tagit fram en tryggare finansieringslösning för småföretagare i Coronatider. Nu kan man ansöka om lån med EU-stöd (EU-lånet) till 80% lägre risk än vid vanliga företagslån. En lägre risk påverkar även räntan positivt.

Den pågående pandemin lämnar få småföretagare oberörda. Behovet av likvida medel ökar när kunderna försvinner och intäkterna sinar. Närmre 40% av de småföretag som just nu söker företagslån via Lendo uppger att de vill låna till likviditetsfinansiering, samtidigt är det många entreprenörer som inte vågar riskera sin egen ekonomi till förmån för företaget.

Europeiska Investeringsfonden, EIF, har hittat en lösning för att kunna stötta annars livskraftiga företag som är i behov av ett lån under krisen. Genom att erbjuda ett så kallat EU-lån där de går in och tar 80% av risken behöver företagaren bara gå i personlig borgen för 20% av lånesumman. Detta är till fördel för såväl låntagare som långivare. Entreprenörerna vågar satsa på sina företag och långivaren är trygga i vetskapen om att de får tillbaka sina pengar. När risken sänks brukar i regel även räntan kunna pressas nedåt. Därav blir EU-lånet extra fördelaktigt.

Ansök om EU-lån

Maxbeloppet för lån med EU-stöd ligger på 275.000 kronor. I slutet av artikeln listas de grundkrav som gäller för den här typen av lån och genom att fylla i en ansökan via Lendo Företagslån får man snabbt reda på dels om man kvalificerar för ett EU-lån men också vilka av Lendos samarbetspartners som erbjuder ett. Själva ansökningsprocessen fungerar som vid ett vanligt företagslån och går att lösa helt och hållet online.

Företagslån med EU-stöd
Med det nya företagslånet EU-lånet kan du låna till din verksamhet med hjälp av EU-stöd

Grundkrav för lån med EU-stöd

För att kunna beviljas ett lån krävs att företaget i vanliga fall (innan Covid-19) är livsdugligt och har en god ekonomi. Just detta lån är begränsat till mindre företag och som låntagare behöver man uppfylla följande grundkrav:

  • Företaget får ha max 9 anställda.
  • Maxbelopp att låna: 275 000 kronor.
  • Löptid: 24-26 månader.
  • Företagets maximala omsättning får ej överstiga 20 miljoner kronor.
  • Ränta 6,4% – 12%
  • Företaget måste ha hunnit med minst ett bokslut.
  • Företagets tillgångar får ej överstiga 20 miljoner kronor.

EU-lånet går inte att kombinera med andra lån, behöver man låna ett högre belopp är det ett vanligt företagslån man får ansöka om. Hos Lendo kan man jämföra banker och långivare samt de räntor och avgifter de erbjuder för att hitta bästa möjliga lösning till sitt företag. Läs mer om Lendo här på Allt om Privatlån.