Försäkra lån med låneskydd

Försäkra lån med låneskydd

Att försäkra lån med ett låneskydd är en alltmer förekommande företeelse. Ett låneskydd kan fungera som en stor ekonomisk trygghet för den som ser ovisst på framtiden. Ett låneskydd kan liknas vid en försäkring men istället för att försäkra ett objekt så försäkrar du ditt lån. På så sätt behöver du inte oroa dig om du exempelvis skulle drabbas av en längre sjukskrivning eller ofrivillig arbetslös som bidrar till en sämre inkomst. En försämrad inkomst kan annars leda till att man inte har råd att återbetala sitt lån enligt avtal. Detta kan i längden leda till ökade kostnader och i värsta fall en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Detta är något man vill undvika in i det sista och med anledning med detta kan det vara bra att vara förutseende när man lånar pengar. Vet du redan innan med dig att det kommer bli svårt att betala av lånet så ska du helt undvika att låna. Om du istället anser att du har en god ekonomisk förmåga men inte vet hur framtiden kommer se ut så kan du istället teckna ett låneskydd.

Ett låneskydd är något som erbjuds av de flesta större låneinstitut idag. Exempel på banker och långivare som erbjuder denna tilläggstjänst är Marginalen Bank, Santander och Thorn. Skyddet ger dig som låntagare en extra trygghet men det är också en tjänst som låntagare tar betalt för. Därmed bör man fundera ett extra varv innan man tecknar ett betalskydd eller en låneförsäkring. Om du inte har någon större oro för framtiden så kan det vara bättre att spara de pengar som ett låneskydd skulle kosta.

Varför försäkra lån?

Att försäkra lån är helt frivilligt och inget man är skyldig att göra i samband med att man tecknar ett lån. Däremot finns det vissa långivare som erbjuder ett kostnadsfritt låneskydd de första månaderna. I de fall låntagaren vill fortsätta med sitt skydd efter provmånaderna är över är en förlängning möjlig mot betalning. Anledningen till varför många väljer att försäkra sina lån är för att det ger en viss ekonomisk trygghet. Har man ett större lån så är ofta månadskostnaden hög. Då kan det finnas en oro över att inte mäkta med denna kostnad om man exempelvis skulle bli ofrivilligt arbetslös. Har man då tecknat en låneförsäkring så går långivaren in och tar över betalningen enligt de villkor som finns i avtalet. På så sätt riskerar låntagaren heller aldrig en betalningsanmärkning på grund av arbetslöshet, skada eller en längre sjukskrivning.

Om du känner att du är i behov av en låneförsäkring bör du kontakta den bank eller det låneinstitut du för tillfället har en aktiv skuld hos. Notera att villkoren för låneskydd kan skilja sig åt mellan olika långivare. Även kostnaden för en låneförsäkring varierar mellan de olika lånebolagen. Dessutom finns det ibland flera olika låneskydd att välja mellan beroende på vilket behov du har. Har du inget aktivt lån men ämnar att söka ett så kan du även teckna låneskydd i samband med själva låneansökan.

Kostnader och alternativ

Försäkra lån med låneskydd Priset för låneskydd kan variera och är sällan detsamma hos två olika låneinstitut. I regel är kostnaden relaterad till hur stor månadskostnad man har för sitt lån. Du betalar en procentuell avgift av månadskostnaden extra för att få skyddet som erbjuds. Även om priserna varierar kan du räkna med att få betala mellan 7-10% av månadskostnaden för ditt låneskydd. Detta innebär att du med en månadskostnad på 1750 kr betalar 157 kr extra i månaden för en låneförsäkring. Detta under förutsättning att du vänder dig till en bank vars betalskydd ligger på 9% av månadskostnaden. Om du istället sparar samma summa varje månad kommer du att spara 1884 kr om året. Ligger lånets löptid på 10 år så kommer du alltså hinna spara 22 608 kr. Dock har du inget skydd mot ofrivillig arbetslöshet eller långtidssjukskrivning och måste således betala din månadskostnad för lånet trots hur liten din inkomst blir. Ett låneskydd kan tecknas oavsett om du lånar 20 000 kr eller högre summor så som 200 000 kronor.

Som synes bör man alltså inte ta några förhastade beslut gällande låneskydd. Istället bör man kalkylera på kostnader och risker med att både teckna en låneförsäkring och inte göra det. Det finns även alternativ till bankernas låneförsäkringar. Bland annat kan vanliga inkomst- och sjukförsäkringar ge dig precis samma skydd. Har du en sådan försäkring så finns det alltså ingen anledning att teckna ett betalskydd. Detsamma gäller en livförsäkring som gör att dina anhöriga får en större summa pengar om du skulle avlida. Dessa pengar kan då användas till att återbetala eventuella skulder.

Vad ingår i ett låneskydd?

Vad som ingår i ett låneskydd beror på vilken bank eller långivare du vänder dig till. Alla bolag har sina egna villkor och det är därför viktigt att läsa igenom och jämföra dessa innan du tecknar en försäkring. Det vanliga är dock att en låneförsäkring ger dig ersättning för din månadskostnad under 12 månader. Detta under förutsättning att du blir sjukskriven under en period som överstiger 30 dagar. Låneförsäkringen fungerar på samma sätt om du blir ofrivilligt arbetslös under mer än trettio dagar. Skulle du avlida och har ett låneskydd så betalas i regel skulden av helt. En del långivare har även extra skydd för dig som är egenföretagare.

För att skyddet ska gälla krävs det att låntagaren uppfyller vissa villkor. Exempelvis gäller det oftast att du är fullt arbetsför när du tecknar låneförsäkringen. Du får inte heller ha ett särskilt anpassat arbete eller lyfta lönebidrag. Vidare ska du vara fullt frisk samt vara folkbokförd i Sverige. Majoriteten av de långivare som erbjuder låneskydd kräver även att du haft en tillsvidareanställning i minst sex månader. För specifika villkor hänvisar vi dig till respektive långivares hemsida.