Vad är betalningsfri månad?

betalningsfri månad

En betalningsfri månad är något som en del banker och låneinstitut tillämpar. Det hela går ut på att du som kund får möjlighet att skjuta upp din återbetalning på ditt privatlån. Anledningarna till att du vill göra så kan vara att du för tillfället har en ansträngd ekonomi. Det kan också handla om att man vill ha pengar till annat under en specifik månad. Oavsett vad skälet till att du vill skjuta upp betalningen är bör du alltid vara medveten om att löptiden för lånet förlängs när du utnyttjar en betalningsfri månad. Detta innebär att du får dras med din skuld längre samtidigt som totalkostnaden för lånet ökar. Det sistnämnda beror på att du ändå kommer att få betala ränta för perioden du skjuter upp.

Att utnyttja en betalningsfri månad bör vara ett genomtänkt beslut. Utöver att du behöver vara medveten om följderna måste du i regel alltid även kontakta låneinstitutet i fråga. Att bara strunta i att betala din månadskostnad är alltså inte något alternativ. Då riskerar du istället att få en påminnelse och om skulden ändå inte betalas så drivs ärendet in av inkasso. Påföljderna för utebliven betalning som inte aviserats i förväg kan alltså bli katastrofala för den som är mån om sin kreditvärdighet. Hur du aktiverar din betalningsfria månad varierar mellan olika kreditinstitut. Således kan det vara en god idé att samla in information om tjänsten på lånebolagets hemsida innan du väljer att utnyttja en betalningsfri månad. Även villkoren mellan olika låneinstitut kan variera vilket är bra att veta redan på förhand. Har du utnyttjat en betalningsfri månad hos en långivare så är detta alltså ingen garanti för att det fungerar på samma sätt hos din befintliga långivare.

Olika villkor för betalningsfri månad

Även om olika låneinstitut har olika villkor gällande den betalningsfria månaden så finns det ofta några gemensamma krav. Exempelvis är det vanligt att du som låntagare inte har möjlighet att aktivera den betalningsfria månaden initialt under lånets löptid. Istället måste du ha uppvisat att du kan sköta återbetalningen av lånet innan du vill pausa betalningarna. Inte sällan måste det ha gått 6 månader innan du kan välja att aktivera en betalningsfri månad.

Ett annat vanligt villkor som lånebolag brukar ha är att betalningsfria månader inte får utnyttjas i följd. Om du precis utnyttjat en betalningsfri månad är det alltså få långivare som låter dig göra detsamma månaden efter. Så även om du har rätt att utnyttja tre betalningsfria månader per år så är det alltså inte möjligt att lägga dessa tätt efter varandra. I vissa fall kan det behöva gå tre månader emellan varje utnyttjat tillfälle. Slutligen behöver du även vara en skötsam låntagare för att kunna aktivera denna tjänst. Långivaren ska alltså inte behövt påminna dig om betalning. Har detta skett så är chansen att få pausa lånet en månad väldigt låg. Se därför till att alltid sköta återbetalningen av lånet fläckfritt. Man vet nämligen aldrig när det uppstår en situation där man känner sig nödgad att utnyttja en betalningsfri månad.

Jämför lån

Så skjuter du upp betalningen

betalningsfri månad Om du upplever att din ekonomi är ansträngd under en månad så kan det vara en god idé att aktivera en betalningsfri månad. Att göra så är bättre än att riskera en utebliven betalning som i värsta fall kan leda till en betalningsanmärkning. För att skjuta upp din betalning bör du först säkerställa att den långivare du har en skuld hos erbjuder tjänsten. Det är långt ifrån alla banker och låneinstitut som gör detta. Exempel på långivare som erbjuder betalningsfria månader är SevenDay Bank och Santander Consumer Bank. För att aktivera tjänsten behöver du sedan kontakta kundtjänsten hos det lånebolag där den befintliga skulden finns. Om långivaren i fråga har en internetbank eller medlemssidor så kan du vanligtvis logga in på Mina Sidor för att aktivera din betalningsfria månad.

Det finns även låneinstitut som erbjuder återkommande betalningsfria månader. Om du exempelvis vet med dig att januari och juli är månader då din ekonomi brukar vara sämre så kan du ha dessa som återkommande månader under löptiden då ditt lån pausas. Sedan kan du själv gå in och justera inställningarna om din ekonomiska situation förändras.

Att pausa lån

Det är långt ifrån alla banker och långivare som erbjuder betalningsfria månader. Om du vet med dig att detta är viktigt för dig så bör du säkerställa att långivaren du vänder dig till när du ansöker om lån erbjuder denna tjänst. Om det uppstår en situation där det är helt omöjligt för dig att återbetala lånet under en månad så bör du genast kontakta kundtjänst. Detta oavsett om långivaren i fråga erbjuder betalningsfria månader eller inte. I de fall där långivaren inte har denna tjänst så kan det ändå vara möjligt att pausa lånet eller åtminstone skjuta upp betalningen en vecka. Så bara för att det inte står något om någon betalningsfri månad i villkoren så är det inte säkert att inte möjligheten finns.

Även om banker och låneinstitut vill tjäna pengar så vill de också ha nöjda kunder. Det är därför inte ovanligt att långivare och låntagare tillsammans kan komma fram till en fungerande lösning för bägge parter. Att du en månad inte har möjlighet att återbetala din skuld är något som även oroar långivaren. Ska låneinstitutet i fråga dra igång en process där ditt ärende skickas till inkasso så innebär detta extra kostnader även för långivaren. Således brukar det vara det bästa för både låntagare och långivare att hitta en gemensam lösning.