Låna utan ränta

låna utan ränta

Att låna utan ränta är något de allra flesta skulle föredra. Dessvärre är möjligheten att låna utan ränta väldigt begränsad. Anledningen till detta är såklart att banker och låneinstitut använder ränta som ett sätt att ta betalt för själva utlåningen. Skulle alla lån vara gratis så skulle det inte finnas någon anledning för banker att låna ut pengar. Räntan kan därför ses som priset du får betala för att låna pengar. Även om de flesta långivare tar ut ränta så finns det förstås möjlighet att få ett mer eller mindre billigt lån. Därtill finns det faktiskt ett fåtal kreditgivare som erbjuder räntefria lån. Det handlar främst om smslån och gäller enbart under förutsättning att du lånar specifika summor. Vidare är möjligheten att låna utan ränta ofta begränsad till nya kunder hos långivaren.

Att låna pengar utan ränta är även möjligt för den som har ett kreditkort. Många utgivare av kreditkort erbjuder räntefria perioder där du slipper ränta om du betalar din skuld inom ett visst tidspann. Det handlar då främst om kreditkortsskulder som utgörs av köp och inte rena kontantuttag. Det finns även bolag som erbjuder fakturatjänster med räntefria delbetalningar. Exempel på sådana är Klarna och Ecster. Men i den här artikeln tänker vi fokusera på rena lån där du slipper att betala ränta. Vi går igenom vad du bör tänka på när du lånar utan ränta. Men vi förklarar även skillnaden på räntefria lån och lån som är helt gratis.

Skillnad på räntefria lån och gratis lån

Innan vi går in på vilka möjligheter det finns att låna utan ränta så vill vi klargöra en viktig sak. Många svenskar har nämligen fått uppfattningen att räntefria lån är detsamma som gratis lån. Så är inte fallet. Att låna utan ränta innebär bara att man inte betalar någon nominell ränta för lånet. Däremot kan det tillkomma andra kostnader så som uppläggningsavgift och administrationsavgift. Således är lånet inte gratis bara för att man inte betalar någon ränta. I exemplet nedan kan du se den effektiva räntan vid ett så kallat räntefritt lån:


Exempel räntefritt lån

Lånesumma: 3000 kr
Återbetalningstid: 30 dagar
Ränta: 0%
Uppläggningsavgift: 300 kr
Aviavgift: 25 kr

Effektiv ränta: 249,53%
Total kostnad: 325 kr


Trots att lånet i exemplet ovan alltså är ett räntefritt lån så är lånet långt ifrån gratis. Istället betalar låntagaren en effektiv ränta på 249,53%. Det är alltså lätt att låta sig luras för den som inte är vaksam. Med anledning av att det förr var många kreditinstitut som lockade kunder med ”räntefria lån” har det införts nya regler för marknadsföringen av lån. I all marknadsföring av lån och krediter måste nu banker och långivare ange den effektiva räntan på lånet. Detta för att du som låntagare ska kunna se den faktiska kostnaden av lånet. Den effektiva räntan är även bra att använda sig av när man jämför lån från olika långivare.

Jämför lån utan UC

Snabblån utan ränta

låna utan ränta Det är sällan man ser att vanliga privatlån är räntefria. Däremot är det vanligt förekommande med snabblån utan ränta. Dessa lån går även under benämningarna smslån och lån utan UC. Gemensamt för sådana lån är att det handlar om mindre lånesummor där pengarna i regel betalas ut samma dag. Lånen har även en hög effektiv ränta och räknas som så kallade högkostnadskrediter. Lånen regleras av både kostnadstak och räntetak vilka man kan läsa mer om i konsumentkreditlagen.

Behöver du låna pengar snabbt utan ränta så är det ett snabblån du ska leta efter. Det finns kreditgivare på marknaden som låter dig låna upp till 6000 kr utan ränta. För att få göra så gäller det dock att du inte lånat hos långivaren vid tidigare tillfällen. Att låna snabbt utan ränta är nämligen enbart möjligt för nya kunder. Bland de kreditgivare som erbjuder nya kunder räntefria snabblån kan även beloppen man får låna skilja sig åt. Dessutom är det långt ifrån alla långivare som ger nya kunder denna möjlighet. Innan du ansöker om ett lån utan ränta bör du också vara medveten om att andra kostnader kan tillkomma. Ett räntefritt lån kan bland annat vara objekt för både uppläggningsavgift och aviavgift.

Låna utan ränta med ångerrätten

Oavsett vilket lån du tänkt att ta så går det alltid att få detta kostnadsfritt under vissa förutsättningar. Om du tar ett lån som omfattas av konsumentkreditlagen så har du nämligen rätt att utnyttja ångerrätten. Denna specificeras i paragraf 21 i konsumentkreditlagen och gäller bland annat smslån, privatlån och övriga konsumentkrediter. Ångerrätten innebär att du har rätt att ångra ett kreditavtal inom 14 dagar. Åberopar du ångerrätten inom 14 dagar från det att du ingått avtal med långivaren så får du eventuella avgifter återbetalda. Du måste dock betala tillbaka det belopp du lånat inom 30 dagar. Har du tagit ett räntefritt lån och utnyttjar ångerrätten så kan du alltså låna pengar helt gratis. Lånar du däremot med ränta så är du bunden att betala ränta för de dagar som du haft tillgång till krediten.

Har du redan betalat uppläggningsavgift och andra avgifter så kommer kreditgivaren återbetala dessa pengar till dig. Något skäl till varför du ångrat dig behöver du inte ange. Ångerrätten gäller de flesta lån med undantag för bolån.

Ansök om ett lån utan UC


Innan du lånar utan ränta

Se över vilka övriga kostnader som tillkommer
Jämför alltid den effektiva räntan
Läs villkoren för räntefritt lån


Privatlån utan ränta

Räntefria privatlån Dessvärre finns det vad vi känner till inga större privatlån utan ränta att ansöka om. Istället får man räkna med både ränta och avgifter om man behöver låna en större summa pengar. Går man däremot via en låneförmedlare så kan man i vissa fall undslippa uppläggningsavgiften. Detta då låneförmedlare kör olika kampanjer där man bjuder på långivarens uppläggningsavgift. Det finns även låneinstitut som inte tar ut någon startavgift och exempel på sådana är Cashbuddy och Coop MedMera Bank. Genom att komma undan vissa avgifter kan man åtminstone sänka den effektiva räntan på lånet.

Vill du slippa ränta för att komma ner i kostnader för ditt privatlån så kan det vara värt att se över andra möjligheter. Exempelvis finns det banker och låneinstitut som erbjuder betalningsfria månader. Detta innebär inte att du slipper ränta men du får däremot möjlighet att skjuta på betalningen en månad. Du erbjuds alltså en amorteringsfri månad som kan göra att din ekonomi får ett litet andrum. Innan du väljer att utnyttja din amorteringsfria månad bör du dock vara medveten om att du ändå kommer att få betala ränta för perioden. Även själva löptiden kommer att påverkas vilket gör att det kommer att ta längre tid för dig att återbetala din skuld.