Hur mycket behöver du låna?

Ange önskat belopp ovan och vi hjälper dig att hitta det lån som passar bäst för dig och med lägsta möjliga ränta.
Låna pengar

Låna pengar är något man kan behöva göra under många tillfällen i sitt liv. Det kan vara både vid tillfällen man vill köpa eller investera i något och vid tillfällen då saker och ting inte går som man tänkt sig. Därför finns det många olika typer av lån att välja bland. Det finns billån, båtlån, villalån, bolån, huslån och liknande för de tillfällen man vill köpa något som man själv inte har pengar till. Det kan också komma tillfällen i livet när ekonomin snabbt förändras eller något händer och man inte har några sparade pengar att ta till. Det kan vara att man blir sjuk, tappar jobbet, bilen går sönder, man skiljer sig, det blir vattenskada på huset eller liknande. Visserligen förespråkar ekonomiexperterna att man ska ha en buffert som man kan använda vid sådana tillfällen, men det är inte alla som kan spara ihop till en buffert och som därför måste låna pengar när något sådant händer.

Olika former av lån

Privatlån är den typ av lån som man kan ta vid nästan vilket tillfälle som helst. För att ta dessa lån krävs ingen säkerhet. Däremot är räntan något högre än för andra typer av lån, exempelvis billån där bilen utgör säkerhet för lånet. Vill man låna pengar för att köpa till exempel en bil eller ett hus så finns det speciella lån som passar just för dessa tillfällen. Dessa lån kräver säkerhet, men har istället en lägre ränta och andra villkor som är extra förmånliga just för det du behöver låna pengar till. Ett bolån har till exempel låg ränta och lång återbetalningstid eftersom ett hus eller en bostadsrätt är en dyr investering som man betalar av på under en väldigt lång tid. Billån har kort återbetalningstid eftersom bilen sjunker i värde hela tiden.

Avbetalning och leasing

Förutom privatlån finns det också flera olika typer av krediter samt avbetalningsköp och leasing. Dessa kan man oftast ansöka hos direkt hos en återförsäljare eller i en butik. Ett exempel är när man vill köpa en bil och bilhandlaren erbjuder dig att finansiera bilköpet genom ett lån hos någon av de banker eller lånegivare som de samarbetar med. Ofta kan man få bra ränta och andra villkor genom att teckna dessa lån eftersom bilhandlaren har arbetat fram ett förmånligt avtal med långivaren.

Nystartslån, omstartslån och företagslån

För den som vill starta eget finns nystartslån och för egenföretagaren finns olika typer av företagslån. För skuldsatta finns omstartslån och för den som behöver pengar snabbt finns sms-lån. Det finns en uppsjö av olika lånetyper och det som skiljer dem åt är vanligen lånevillkoren, det vill säga hur mycket man får låna, hur höga räntor och andra avgifter är samt hur lång återbetalningstiden är. Vissa lån kräver säkerhet, men vissa gör inte det. Vissa lån kan man även få ta även om man saknar fast jobb eller fast inkomst, eller om man har betalningsanmärkningar.

Att ansöka om lån

Det första steget är att leta rätt på en lånegivare som ger förmånliga lånevillkor. På nätet kan man snabbt och enkelt jämföra olika lånegivare och deras villkor för att hitta den bästa banken eller låneinstitutet just för den typ av lån man tänkt teckna sig för. Sedan är det dags att fylla i en låneansökan. Enklast är att göra detta direkt på nätet, på lånegivarens hemsida. Man kan också ansöka om lån via telefon eller skriva under en blankett och skicka med post. Därefter är det bara att vänta på besked. Ansöker man via nätet kommer oftast beskedet omedelbart och pengarna kommer in på ens konto bara någon dag senare.

Tänk bara på att en del långivare gör det väldigt enkelt för dig att låna pengar, till exempel om du shoppar online. Genom bara ett par klick kan man ansöka om ett privatlån för att köpa kläder, skor, husgeråd etc. Så vi vill höja ett varningens finger för detta - tänk efter en extra runda när du vill köpa saker för pengar du inte har.