Hur mycket behöver du låna?

Ange önskat belopp ovan och vi hjälper dig att hitta det lån som passar bäst för dig och med lägsta möjliga ränta.
Konsumtionslån

Ett konsumtionslån är en annan benämning för privatlån. Det handlar om ett lån som inte kräver någon säkerhet och där man får använda pengarna till precis vad man vill. Ofta används privatlånen för att köpa olika slags konsumtionsvaror, till exempel dator, hemelektronik, heminredning och därav kommer namnet konsumtionslån.

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån eller ett privatlån är vanligen ett lån på mellan 5000 och 400 000 kronor. Lånet är ett blanco-lån, vilket innebär att det inte kräver någon säkerhet. Det är inte samma sak som att vem som helst får teckna ett konsumtionslån. Det ställs krav på låntagaren ändå, till exempel att man ska ha fast jobb eller åtminstone fast inkomst, att man saknar betalningsanmärkningar, att man har varit svensk medborgare de senaste tre åren samt att man har en god återbetalningsförmåga. Olika lånegivare har olika krav och villkor. Det finns långivare som ger lån till personer utan fast inkomst eller personer med betalningsanmärkningar, men det finns också långivare som ställer krav på en borgensperson som går i god för låntagaren. Oftast så beror det på hur hög lånesumma man ansöker om. När det gäller lägre lånesummor är bankerna mer benägna att ta risker än när det gäller högre lånesummor.

Vad kan man göra med ett konsumtionslån?

Om man ansöker om ett privatlån eller konsumtionslån kan man göra precis vad man vill med pengarna. Du kan till exempel använda ett konsumtionslån för att gifta dig, resa, köpa nya möbler, bygga en pool eller altan, köpa ny dator, köpa en begagnad bil, renovera huset, reparera bilen, ta katten till veterinären, lösa dyra skulder, betala tillbaka ett lån du tagit av dina föräldrar eller gå en utbildning som kostar pengar. Det finns en uppsjö av olika tillfällen då man kan behöva låna pengar och då ett privatlån kan vara ett bra alternativ.

Villkor för ett konsumtionslån

De långivare som erbjuder konsumtionslån erbjuder oftast lån i summorna mellan 5000 och 400 000 kronor. Vill man låna en lägre summa än så brukar man istället rekommendera snabblån eller sms-lån där man får möjlighet att låna mellan 1000 och 5000 kronor räntefritt. Dock tillkommer en fast avgift och lånen ska vara återbetalda inom 30 dagar. Behöver man låna en större summa än 400 000 kan man få svårt att hitta en lånegivare som beviljar blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Då kan man nog istället få ansöka om huslån eller kolla om man kan utöka sitt befintliga bolån.

Kostnader med ett konsumtionslån

När det gäller konsumtionslån så tillkommer ränta och eventuellt också andra avgifter som aviavgifter och uppläggningskostnader. Innan du tecknar ett lån bör du jämföra olika lånegivare för att kolla upp vem som ger de bästa villkoren. Detta gör du enklast på nätet där du också kan skapa en lånekalkyl där du kan laborera med olika räntesatser och storlekar på amortering, för att se hur stor månadskostnad din ekonomi har utrymme för. På nätet kan du också ansöka om lån och få besked direkt ifall det blivit beviljat eller ej. När du ansöker om ett lån kommer lånegivaren att göra en kreditupplysning för att ta reda på ifall du har några obetalda skulder eller betalningsanmärkningar. Han kommer också att kontrollera hur din framtida återbetalningsförmåga ser ut.

Fördelar vid ansökning av ett konsumtionslån

För att öka chanserna att få ett konsumtionslån beviljat även om du inte har fasta inkomster eller även om du har betalningsanmärkningar kan du ansöka om återbetalningsskydd, som hjälper dig med betalningarna ifall du exempelvis blir sjukskriven eller tappar jobbet. Du kan också välja att ha en medsökande person eller en borgensman, vilket också ökar chanserna att få ditt privatlån beviljat.