Hur mycket behöver du låna?

Ange önskat belopp ovan och vi hjälper dig att hitta det lån som passar bäst för dig och med lägsta möjliga ränta.
Fallgropar vid ett privatlån

Möjligheten att kunna låna pengar genom att ta ett privatlån underlättar för många människor. Det sker gång på gång tillfällen under livet då det underlättar eller till och med är nödvändigt att ta ett privatlån. Alla människor har inte en buffert att ta av när man blir sjuk, arbetslös, bilen går sönder eller huset får en vattenskada. Ibland behöver man investera eller så vill man kunna köpa något, en bil, dator, hemelektronik, heminredning eller en cykel. Kanske vill man gifta sig eller unna sig en resa, men ekonomin tillåter det inte utan att man behöver ett privatlån.

Privatlån är inte alltid den bästa lösningen

Det man ska vara medveten om när man tecknar sig för ett privatlån är de fallgropar som ett privatlån har. Har man redan en ansträngd ekonomi kan ett privatlån vara droppen som får bägaren att rinna över. Man kanske inte är beredd på att månadskostnaderna för lånet ska betalas varje månad. Kan man inte betala finns det en risk för betalningsanmärkning, vilket kan innebära ett problem för låntagaren under många år framåt. Privatlån är bra under många tillfällen i livet, bara man tänker efter före och gör en lånekalkyl så man vet med sig att man kan betala av lånet.

Valet av ränta

När det gäller valet mellan rörlig och bunden ränta så rekommenderas det att man ska dela upp sitt lån i flera delar. Det innebär att man har en del av lånet till rörlig ränta och de andra delarna bundna på exempelvis ett och tre år. På så sätt blir man mindre känslig för finanskriser och konjunktursvängningar.

Privatlånets villkor

En fallgrop vid större lån är att alla banker har som regel att lånen automatiskt förlängs med samma villkor då en ny bindningsperiod tar slut. Men strax innan bindningstiden tar slut får man oftast hem ett brev från banken eller lånegivaren där det står att det är dags att binda lånet på nytt och lånegivaren ger då ett erbjudande med en viss räntesats. Men vid sådana tillfällen bör du kolla upp vad som är mest förmånligt just för dig. Är dina nuvarande räntor väldigt låga kan det finnas anledning att låta banken automatiskt förlänga ditt val, men har du höga räntor kanske du kan nappa på erbjudandet, eller lyckas hitta ett lån med bättre villkor.

Avgifter och månadskostnad

En annan fallgrop är den att många inte tänker på de höga avgifterna man får betala för att ta ett lån. Amortering och ränta är något som de flesta räknar med. Men många tänker inte på att det tillkommer andra avgifter också, som aviavgift och uppläggningskostnad. Redan innan du ansöker om lånet bör du fundera på hur stor månadskostnad du kan klara av att betala. Ta hänsyn till att räntor kan stiga om du inte bundit dem. Genom att vara bättre förberedd kommer du säkert att ha bättre koll på din ekonomi och då minskar riskerna för att privatlånen gör att du hamnar i en skuldfälla. Vet du med dig att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet ska du inte ta ett lån.

Betala tillbaka pengarna i tid

Om du inte betalar tillbaka lånet i tid så ökar kostnaderna. Det första som händer är att företaget skickar en eller ett par påminnelser, där de tillsätter en påminnelseavgift . Betalar man ändå inte kan ärendet skickas vidare till ett inkassobolag, som i sin tur lägger på ytterligare avgifter. Den slutliga instansen är Kronofogdemyndigheten. Om ärendet går dit så kommer KFM att lägga till ytterligare avgifter, men också ge dig en betalningsanmärkning som förföljer dig i flera år efter att ärendet skickats vidare.

Jämför räntor och villkor

Vi har ju nämnt vilka fallgropar det finns när det gäller räntor och villkor och vi vill också trycka på vikten av att jämföra detta mellan olika banker. Det är en fallgrop som man lätt kan falla i, just att ta den enkla vägen ut. Men genom att jämföra villkor och räntor har du en chans att spara pengar. Du har också ett bättre prutläge om du vet hur prisbilden ser ut.